Britit soutivat ja huopasivat Kiinan painostuksesta – kirjailijan kotimaa muutettiin ja palautettiin takaisin

Kansainvälisesta, brittiläisestä Booker-palkinnosta kisaava taiwanilaiskirjailija joutui Kiinan pelinappulaksi.

Booker-palkinto
Wu Ming-Yi
Wu Ming-Yi kisaa kansainvälisestä Booker-palkinnostaEPA

Kansainvälinen, brittiläinen Booker-kirjallisuuspalkinto on joutunut erikoisen kohun keskelle.

Brittilehti The Guardian kertoo (siirryt toiseen palveluun), että palkinnon jakava Booker-säätiö on soutanut ja huovannut käytäntöjensä kanssa Kiinan painostuksesta.

Kansainvälisen Booker-palkinnon ehdokkaana on taiwanilainen kirjailija Wu Ming-Yi, joka esiteltiin maaliskuussa kirjallisuuspalkinnon sivuilla ensin Taiwanista kotoisin olevaksi kirjailijaksi, mutta Kiinan painostuksesta kirjailijan kotimaaksi merkittiin myöhemmin Taiwan, Kiina.

Kiina pitää Taiwania Kiinan osana, eikä tunnusta sitä itsenäiseksi valtioksi.

Myös muutamat lentoyhtiöt, kuten Lufthansa ja British Airways ovat The Guardianin mukaan pudottaneet Taiwanin nimenä pois lentokohteistaan.

Wu Ming-Yi on ehdolla kansainvälisen Booker-palkinnon saajaksi romaanillaan The Stolen Bicycle.

Kotimaan vaihdos sai kirjailijan teroittamaan Facebookissa, ettei muutos ollut hänen henkilökohtainen kantansa asiassa. Vastalauseensa ilmaisi pian myös Taiwanin kulttuuriministeriö, joka totesi, ettei Booker-säätiön pidä taipua ulkoiseen painostukseen.

Kansainvälisen Booker-palkinnon Facebook-tili täyttyi vastalauseista, ja Booker-säätiö päätti perua toimenpiteensä ja palauttaa Wu Ming-Yin sivuillaan jälleen Taiwanista olevaksi kirjailijaksi.

Säätiön mukaan se kuuli asianosaisia, ja keskusteli maihin liittyvästä terminologiasta Britannian ulko- ja kansainyhteisöasianministeriön kanssa.

Tulevaisuudessa kansainvälisen Booker-palkinnon ehdokkaat ilmoitetaan maittain tai alueittain, säätiö tiedotti keskiviikkona ja kiirehti kertomaan, ettei kansainvälinen Booker-palkinto perustu kansallisuuteen.

Taiwanilaiskirjailija vastasi säätiön suunnanvaihtoon Facebookissa. Hän totesi, ettei muutos ehkä ollut vastaus hänen vaan kirjallisuuden tahtoon.

Booker-säätiö vakuutti kirjailijan mukaan hänet siitä, että kirjallisuus perustuu rehellisyyteen ja vapauteen.

Kansainvälinen Booker-palkinto jaetaan englanniksi käännetylle kirjalle, joka on julkaistu Britanniassa.

Viime vuonna palkinnon sai israelilainen David Grossman teoksellaan A Horse Walks into a Bar.

Palkintosumma 50 000 puntaa, eli noin 57 000 euroa. Summa jaetaan kirjailijan ja kääntäjän kesken.