Lainehtiiko kadullasi? Teiden kunnossapitäjä neuvoo, miten lammikosta pääsee eroon

Lumi sulaa nyt nopeasti ja kertyy kaduille. Pelastuslaitos ennustaa kosteaa kevättä runsaslumisille seuduille.

Lumen ja jään sulaminen
Lätäkkö, josta heijastuu pyörää taluttava mies.
Sulamisvesi kertyy lätäköiksi ja lammikoiksi erityisesti risteysalueille.Heikki Haapalainen / Yle

Vesisateet sulattavat nyt lunta nopeasti eri puolilla maata. Sulamisvesistä saattaa syntyä ongelmia erityisesti alueilla, joilla ei ole sadevesiviemäreitä.

– Asuinalueilla, joissa veden kulku tapahtuu ojia myöten, sulamisvettä kertyy luultavasti todella paljon, sillä paikoin lunta on hyvin paljon, sanoo katujen kunnossapidosta vastaava työnohjaaja Olli Henttinen Joensuun kaupungin teknisestä keskuksesta.

Erityisesti Itä-Suomessa lunta on huomattavasti enemmän kuin keskimääräisenä talvena. Viime päivinä sulamisvedet ovat paikoin kerääntyneet teille ja etenkin risteysalueille suuriksi lammikoiksi. Monien sadevesikaivojen kannet ovat vielä lumen ja jään peitossa, jolloin kaivot eivät vedä vettä normaaliin tapaan.

– Kaupunkialueella pyrimme avaamaan kaivot mahdollisimman nopeasti. Osaltaan siitä huolehtii myös yksityinen kiinteistöhuolto, Olli Henttinen kertoo.

Leuto sadesää hankalin

Henttinen arvioi, että pääviemärijärjestelmä on esimerkiksi Joensuussa sula, eikä suurempia ongelmia sadevesikaivojen toiminnassa pitäisi ilmetä. Sadevesikaivot putsataan yleensä kesäisin. Kun kaivot toimivat normaalisti, vedet häviävät nopeasti kaduilta, Henttinen lupaa. Kaupunki vastaa katujen kunnossapidosta ja huoltoyhtiöt yksityisistä alueista.

Tilanne helpottaa, kun sää kuivahtaa.

Olli Henttinen

Omakotitaloalueilla asukkaat voivat edistää veden kulkua yksinkertaisella keinolla. Jos kadun sadevesikaivon paikka on tiedossa, kaivo kannattaa kaivaa esiin lumen alta tai vähintään tehdä sen kohdalle pieni reikä, Olli Henttinen neuvoo.

– Sen jälkeen virtaava vesi ja aurinko sulattavat nopeasti reitin.

Sulamisvettä kertyy eniten silloin, kun lämpötila on ympäri vuorokauden plussan puolella ja kun vesisade kiihdyttää lumen sulamista. Korkeapaineen aikana esiintyy vielä yöpakkasia, mikä hidastaa sulamista.

– Tilanne helpottaa, kun sää kuivahtaa. Selkeällä kelillä yöt ovat kylmiä, ja aurinkoisina päivinä haihtuminen on runsaampaa eikä kaikki lumi muutu vedeksi, Henttinen sanoo.

Pelastuslaitos ennustaa kellarikeikkoja

Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrotaan, että toistaiseksi sulamisvedet eivät ole aiheuttaneet kovin paljon ongelmia, mutta töitä on luvassa, kun vesi pyrkii talojen kellareihin myöhemmin keväällä.

– Uppopumppuja varmasti tarvitaan kevään mittaan. Uskon, että kellariurakka on suuri, ennustaa palopäällikkö Lari Parkkinen.

Hänen mukaansa veden kertymistä kellariin on vaikea estää. Pelastuslaitos auttaa kiireellisissä ja hankalissa tapauksissa. Hätäkeskuspäivystäjä arvioi tilanteen, kun hätäkeskukseen otetaan yhteyttä.

Tällä hetkellä kattojen lumikuorma on kellarivesiä yleisempi ongelma. Vesisateella lumesta tulee entistä painavampaa, ja Itä-Suomessa useiden rakennusten kattoja on romahtanut lumikuorman alla. Kun lumi sulaa, tasakattoisten rakennusten katoille saattaa kertyä paljon vettä.

– Olisikin syytä tarkistaa, että sadevesikaivot katoilla ovat kunnossa, Lari Parkkinen toteaa.