Oulu harkitsee päivänavausten rajaamista jokaiselle uskonnolle sopiviksi – taustalla saatu huomautus

Harkinnassa on, että vastedes päivänavauksissa ei enää saisi olla uskonnollista sisältöä. Laki ei varsinaisesti kiellä uskonnollista sisältöä aamunavauksissa, jos oppilaille pystytään turvaamaan mahdollisuus vaihtoehtoiseen järkevään tekemiseen niiden ajaksi.

uskonnonvapaus
Miehen kädet rukousasennossa kirkon alttarin edessä.
Wasim Khuzam / Yle

OuluOulun kaupunki laatii omat ohjeet koulujen päivänavauksiin.

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut sai vasta apulaisoikeusasiamieheltä huomautuksen, kun Pitkäkankaan peruskoulussa soitettiin keskusradiosta uskonnollissävytteisiä päivänavauksia, joihin osallistumiselle ei tarjottu vaihtoehtoja.

Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuoren mukaan kouluissa on aikaisemmin pyydetty tulkitsemaan Opetushallituksen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettamiseen liittyviä ohjeita (siirryt toiseen palveluun) myös päivänavauksiin. Hänen mukaansa selkeämmille ohjeille on ilmi tulleen tapauksen myötä tilausta.

– Tulemme tarkentamaan ohjeistusta Oulun kaupungin omilla ohjeilla niin, että koulujen kaikki oppilaat pystyvät päivänavauksia kuuntelemaan, Nurmivuori kertoo.

Uusien ohjeiden tarkka sisältö ei ole vielä valmis.

– Lähtökohtaisesti ajattelen, että päivänavauksissa voi olla eettistä sisältöä. Ei tunnustuksellista.

Uskonnolliset päivänavaukset eivät ole lain mukaan kiellettyjä. Niille vaihtoehtoisina pitäisi kuitenkin järjestää vastaava mielekästä tekemistä vailla uskonnollista sävyä.

Apulaisoikeusasiamiehen tulkinnan mukaan näin ei ollut toimittu Pitkäkankaan koululla.

Ylen aiemmassa jutussa koulun rehtori sanoi, että koulussa ei ymmärretty, että toiminnassa oli jotain väärää. Rehtori kummasteli päätöstä.