1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäkauris

Heppojen heinät ja lantalan lämpö vetävät – hevostallit ovat rovaniemeläiskauriiden suosikkipaikkoja

Metsäkauris alkaa olla Lapissakin jo yleinen eläin. Rovaniemellä kauriita yöpyy joskus jopa hevostallien lantaloiden lämpimässä.

metsäkauris
Metsäkauriita Angelissa
Raimo Torikka / Yle

LappiVielä muutama kymmenen vuotta sitten metsäkauris oli Lapissa erikoisempi näky. Niitä oli yleisemmin vain Meri-Lapin alueella sekä Utsjoella, jonne eläimiä vaelsi Norjan kautta.

Meri-Lapin kauriiden oletetaan tulleen pohjoiseen Ruotsin rannikkoa pitkin. Ensimmäiset havainnot alueen kauriista tehtiin Torniossa 1950-luvulla.

Rovaniemelläkin oli jo 1980-luvulla joitakin kauriita, mutta niiden olinpaikat olivat vain harvojen tiedossa. Ruokintapaikatkin olivat suuria salaisuuksia.

Tänä päivänä metsäkauriita on Rovaniemellä useita laumoja sekä aivan keskustan liepeillä että kylissä. Lapissa niitä on jokaisen riistanhoitopiirin alueella.

– Kauriita löytyy koko Lapin alueelta aina Utsjoelle asti. Niiden esiintyminen kylläkin painottuu jokivarsiin, Lapin Riistakeskuksen riistapäällikkö Sami Tossavainen sanoo.

Kauriita on Lapissa jo aivan metsästettäväksi asti. Tosin saalistilastojen tarkastelun perusteella näyttäisi siltä, että Ylä-Lapissa kauriskanta ei vielä ole kovin vahva.

Vuonna 2015 Enontekiöllä jäi saaliiksi yksi kauris. Viime vuonna pohjoisimmat metsäkauriit kaadettiin Muoniossa, kolme aikuista urosta.

Suurimmat kaatomäärät olivat Etelä-ja Keski-Lapissa. Tornion riistanhoitoyhdistyksen alueella saatiin 20 kaurista, Rovaniemen rhy:n alueella 17 , Simon rhy:n alueella 15 ja Keminmaan rhy:n alueella 13 kaurista.

Luvut perustuvat metsästäjien omiin ilmoituksiin saadusta saaliista.

Mäntyvaarassa kymmenittäin kauriita – lämmittelevät lantaloissa

Kauriskantaa on vaikea arvioida muuta kautta kuin saalistilastoista. Arkaa ja varovaista eläintä ei sulan maan aikaan näe kuin satunnaisesti peltojen reunamilla.

Talvella jäljet paljastavat paremmin metsäkauriiden olinpaikat. Metsäkauriin on vaikea kulkea syvässä lumessa, koska sen sorkka on pieni eikä kanna hyvin. Kaurislauma kulkee talvella uskollisesti samoja polkuja, eli yksilömäärää eivät lumijäljetkään kovin tarkkaan paljasta.

Kauriit ovat polkeneet polkuja metsään Rovaniemellä
Metsäkauriiden polut erottuvat lumisesta maastosta selvästi. Eläimiä itseään on vaikea havaita metsässä, ne ovat taitavia hakemaan piilopaikkoja kuusten alusista.Raimo Torikka / Yle

Hyvillä ruokapaikoilla kauriita voi nähdä isoinakin laumoina. Rovaniemellä todellinen kauristihentymä on Mäntyvaarassa hevostallien liepeillä. Metsäkauriiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.

– Ensin niitä oli ihan vaan muutama yksilö ja ne oli vähän arempia. Nyt ne on kesyyntyneet ja tulleet lähemmäs ja lähemmäs, Stall Sagolikt -tallin yrittäjä Satu Vesa kertoo.

– Niitä näkee päivittäin. Aamulla kun vien hevoset tarhaan, kauriit ovat siellä. Kun hevoset otetaan sisälle illalla niin kauriit tulevat saman tien takaisin.

Kauriit ovat oppineet, että hevostalleilta ruokaa löytyy vähällä vaivalla.

– Tässähän niille on helppoa evästä, kun hevosilta jää aina pikkusen heinää noihin tarhoihin. Joku hevonen saattaa jättää ruokakuppiin ihan rehuakin ja kauriit on kyllä oppineet tarkastamaan hevosten ruokakupit.

Kylmimpinä talviöinä metsäkauriit ovat jopa yöpyneet joillakin talleilla hevosten lantaloiden lämpimässä.

Mäntyvaaran hevostallit ovat kaikin puolin erinomainen elinympäristö metsäkauriille. Siellä ei tarvitse pelätä metsästäjiä eikä yleensä irtokoiriakaan. Alueen kuusikoissa on hyviä suojapaikkoja, joihin voi puikahtaa piiloon, kun ihmisiä tulee näkösälle. Hevosia kauriit eivät näytä arastelevan.

Kauriin ulosteita ja sorkanjälkiä hevosaitauksessa Rovaniemellä
Raimo Torikka / Yle

Tallien nurkilla Mäntyvaarassa näyttäisi olevan useampia kaurislaumoja.

– Minusta näyttää, että niitä on kaksikin eri porukkaa. Tässä meidän päädyssä on yksi porukka ja tuolla Ravitallinkujan toisessa päässä on toinen porukka. Kyllä niitä on varmaan kolmattakymmentä eläintä, yrittäjä Satu Vesa sanoo.

Stall Sagoligtin hevostarhassa on laskettu parhaimmillaan kerralla 12 metsäkaurista. Vaikka eläimiä on paljon, ei niistä ole ainakaan toistaiseksi ollut riesaa.

– Jotkut hevoset alussa vähän pelkää niitä, mutta kyllä ne on aika nopeasti tottuneet kauriisiin.

Heinää tosin menee hieman enemmän.

– Kyllä sen huomaa näistä tarhoista. Jos sinne jää illalla heinäläjä, niin se on aamulla hävinnyt, että jonkun verran ne syö. Mutta kyllähän ne tänne mahtuu, Satu Vesa sanoo.

Lue seuraavaksi