Kunnat tarttuvat UPM:n soputarjoukseen puukartelliriidassa – Stora Enso ja Metsäliitto matkaavat hovioikeuteen

UPM-Kymmene peruu korvausvaatimukset, koska kaikki 27 kuntaa vetävät pois hovioikeuteen jättämänsä UPM-valitukset.

vahingonkorvaus
Puupino.
UPM-Kymmene pääsi sopuun ikivanhasta korvausriidasta kuntien kanssa. Kiistan kohteena ovat puukaupat vuosilta 1998-2004.Ismo Pekkarinen / AOP

Metsäyhtiö UPM-Kymmene saa päätökseen vuosia kestäneen kiistansa puukaupoista kuntien kanssa ns. puukartelliriidassa. UPM teki talvella 27 kunnalle soputarjouksen, johon ne ovat nyt tarttuneet.

– Kunnat ovat hyväksyneet tarjouksen ja kaikilta on saatu siihen hyväksyntä, kertoo UPM-Kymmenen lakimies Sami Latva.

UPM edellytti sopuesityksessä, että kaikki 27 kuntaa peruuttavat Helsingin hovioikeudelle jättämänsä valitukset UPM:ää koskevilta osin kokonaan, ja tähän kunnat ovat nyt valmiita. Vastineeksi UPM ei vaadi kuntia maksamaan yhtiön oikeudenkäyntikuluja, jotka käräjäoikeus määräsi kuntien maksettavaksi viime lokakuussa. UPM-laskua tuli kunnille yhteensä 2,1 miljoonaa euroa, kuntaa kohden noin 78 000 euroa.

– Olemme tyytyväisiä ratkaisuun. Haimme sopuratkaisua, koska halusimme vuosia kestäneiden oikeudenkäyntien päättyvän. Meidän osaltamme se nyt päättyykin, Latva iloitsee.

Korvausriidassa ovat osapuolina myös Stora Enso ja Metsäliitto, mutta ne ovat kieltäytyneet sovintoratkaisusta kuntien kanssa. Nyt näyttääkin siltä, että Stora Enson ja Metsäliiton osalta korvausriita ratkaistaan hovioikeudessa.

Käräjäoikeudesta miljoonalasku

Oikeudenkäynti hovioikeudessa alkaa aikaisintaan ensi syksynä, mahdollisesti jopa myöhemmin. Yhteensä 32 kuntaa on jättänyt valituksen hovioikeuteen, muun muassa Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio ja Lappeenranta.

Kunnat vaativat puukartelliin syyyllistyneiltä metsäjäteiltä useiden miljoonien eurojen vahingonkorvauksia puukauppojen menetetyistä tuloista vuosilta 1998–2004. Hovioikeuteen mennään, koska Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kuntien korvausvaatimukset metsäyhtiöille lokakuun lopussa antamassaan päätöksessä. Päätöksessään se määräsi kunnat maksamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja yhteensä 6,2 miljoonaa euroa.

Metsäyhtiöt ovat hakeneet sopuratkaisua myös yksityisten metsänomistajien kanssa. Lähes 500 yksityistä metsänomistajaa tarttuikin tammikuussa UPM:n ja Stora Enson tekemään sovintotarjoukseen niiden omassa korvausriidassa.

Metsähallituksen ja metsäyhtiöiden välisestä korvausriidasta odotetaan puolestaan hovioikeudelta päätöstä kevään aikana. Metsähallitus vaatii 125 miljoonan euron korvauksia.