1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

SDP vaati hallitusta perumaan perusturvaan tehdyt indeksijäädytykset – Ministeri Mattila: ”Nyt te kyllä käytätte totuutta säästeliäästi”

Hallitukselta ei tullut selvää vastausta indeksijäädytysten kohtalosta eduskunnan kyselytunnilla.

Eduskunnan kyselytunti
Pirkko Mattila
Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila eduskunnan kyselytunnilla 5. huhtikuuta.Yle

Hallituksen perusturvaan tekemät indeksijäädytykset olivat suurimman oppositiopuolueen SDP:n hampaissa eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

SDP vaati hallitusta perumaan jäädytykset ensi viikolla alkavassa kehysriihessä. Puolue perusteli vaatimustaan parantuneella taloustilanteella.

Puolue kovisteli asiasta erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa (sin.). Kansanedustaja Pia Viitanen tiedusteli Mattilalta, aikooko tämä esittää indeksijäädytysten perumista.

Mattila tulkitsi Viitasen puheita niin, että hallitus olisi leikannut kaikista tuista. Hän korosti, että hallitus ei ole leikannut kaikista tuista.

Mattilan mukaan indeksijäädytykset eivät ole pelkästään hänen ministeriönsä vastuulla, vaan niistä vastaavat myös monet muut ministeriöt.

– Ja se mitä kehysriihessä tapahtuu, on varmasti koko hallituksen päätös, ei yksittäisen ministerin, Mattila totesi.

Mattilan vastaus ei Viitaselle kelvannut. Viitanen toisti kysymyksen, jonka jälkeen Mattila vihjasi Viitasen hämmentävän keskustelua.

– Nyt te kyllä käytätte totuutta säästeliäästi. Hallitus ei ole leikannut kaikesta, Mattila kertasi.

SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman syytti Mattilaa kiertelystä.

– Kuka sen esityksen sinne kehysriihen tuo muuta kuin asiasta vastaava ministeri? Lindtman kysyi.

Lindtman peesasi leikitellen Mattilan väitettä siitä, että hallitus ei ole leikannut kaikesta. Lindtmanin mukaan erityisesti rikkaat ovat olleet hallituksen suosiossa ja suojassa.

Sipilä: Hallituksen politiikka toiminut eriarvoisuuden näkökulmasta

Valtiovarainministeri Petteri Orpoltakaan (kok.) ei lohjennut selvää vastausta siihen, aikooko hallitus perua indeksijäädytyksiä. Sen sijaan hän tyytyi luettelemaan hallituksen aikaansaannoksia talouden ja työllisyyden parantamisessa.

– Tämä on parasta mitä voimme tehdä Suomessa eriarvoisuuden ja köyhyyden estämiseksi. Siitä huolimatta meidän on huolehdittava siitä, että saamme velkaantumisen taittumaan, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hallituksen politiikka on toiminut eriarvoisuuden näkökulmasta. Hän viittasi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime viikolla julkaisemaan tutkimukseen, jonka mukaan hallituksen toimet työllisyyden kasvattamiseksi ovat pienentäneet taloudellista eriarvoisuutta.

Lue myös:

Rahasi ja verosi ovat nyt suurennuslasin alla – näistä hallitus vääntää ensi viikolla

Lue seuraavaksi