"Häpeäraja on ylitetty monin paikoin" – Anne Kalmari vaatii teiden talvikunnossapitoon lisää rahaa

Kansanedustaja Anne Kalmarin johtama työryhmä esittää budjettilisäystä alempiasteiselle tieverkolle, joka "aina joustaa, kun määrärahoista puhutaan".

teiden kunnossapito
Lumi pöllyää aura-auton ikkunassa
Laura Valta / Yle

Maanviljelijä kyllästyi tien peilijäähän ja pisti luistimet jalkaan, bussikuskit tuskailivat aikatauluissa pysymisessä ja syrjäseuduilla asuvat ihmettelivät eikö kaikkien henki ole yhtä arvokasta.

Tiestön talvikunnossapito on herättänyt tänä talvena runsaasti keskustelua.

Tilanne on ollut esillä myös harvaan asutun maaseudun parlamentaarisessa työryhmässä, joka keskisuomalaisen kansanedustajan Anne Kalmarin (kesk.) johtamana esittää talvikunnossapitoon roimaa korotusta: noin viidenneksen lisäystä budjettiin.

Euroina se tarkoittaa noin yhdeksää miljoonaa.

Kannonkoskentien urat
Tie 648 Saarijärven ja Kannonkosken välillä.Heli Kaski / Yle

– Täytyy sanoa, että tässä on häpeäraja jo ylitetty moni paikoin. Ilmastonmuutos on tehnyt kelin sellaiseksi, että lämpötila seilaa nollan molemmin puolin ja talvikunnossapito on erittäin haasteellista.

Kalmari korostaa, että lisäraha koskee alempaa tieverkkoa, joka "aina joustaa silloin, kun määrärahoista puhutaan".

Tieluokitusta voidaan myös nostaa siellä, missä se on yritystoiminnan kannalta tarpeellista.

Maaseudulle kattava laajakaistaverkko

Valtioneuvoston nimittämän työryhmän tarkoituksena on etsiä keinoja maaseudun elinvoiman parantamiseen. Ensi vuoden loppuun saakka toimiva ryhmä esittää myös kattavan ja nopean laajakaistaverkon rakentamista maaseudulle.

Suomi sijoittuu EU:n jäsenmaista vasta sijalle 27 eli toiseksi viimeiseksi maaseutualueiden nopeiden, kiinteiden tietoliikenneyhteyksien kattavuustilastossa.

Tulevaisuutta ei voi kuvitella ilman jokaiseen kotiin tulevaa, kiinteää laajakaistaverkko.

Puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.)

Kalmarin mielestä joka kotiin tuleva, kiinteä laajakaistaverkko on tulevaisuudessa perusinfraa siinä missä sähköverkkokin.

– Tulevaisuutta ei voi kuvitella ilman jokaiseen kotiin tulevaa, kiinteää laajakaistaverkkoa. Kiinteä verkko vie suurimman kuorman, jolloin muulle digiliikenteelle jää langattomissa verkoissa tilaa.

Työryhmä esittää laajakaistaverkon hankeajan jatkamista vuoden 2020 loppuun saakka sekä alueiden tarkastelua uudelleen. Esimerkiksi osa kaupallisesti rakennettavaksi suunnitelluista alueista ei ole toteutunut.

Koska hankerahaa on jäljellä vielä 67 miljoonaa euroa, joten Kalmari toivoisi, että rakentamattomille alueille syntyisi vielä uusia hankkeita.