Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodassa jälleen uusi käänne – Trumpin hallinto kaavailee tuontitullien laajentamista

Yhdysvaltojen aloittama mahtailu on johtanut kierteeseen, jossa molemmat osapuolet korottavat panoksia jatkuvasti.

Tuontitulli
Kiinalaisia rajavartijoita satamassa odottamassa rahtilaivaa.
Kiinalaistuotteita uhkaavat massiiviset tuontitullit.Yu Fangping / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikoo asettaa kiinalaistuotteille jälleen uusia tuontitulleja, siten, että tullit koskettaisivat kiinalaistuotteita 100 miljardin dollarin arvosta. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Trumpin suunnitelmat ovat tuorein käänne kauppakiistassa, jossa kumpikin osapuoli on uhannut toista kovilla tullimaksuilla. Uhittelun aloitti Yhdysvallat. Financial Timesin julkaisemassa Valkoisen talon tiedotteessa sanotaan suoraan, että uusia tuontitulleja harkitaan vastatoimena Kiinan suunnittelemille tulleille, jotka olivat itsessään vastatoimi Yhdysvaltojen tulliaikeille.

Kiista sai alkunsa, kun Trump ilmoitti asettavansa alumiinille ja teräkselle raskaat tuontitullit. Hän uhitteli tuolloin Twitterissä, että kauppasodat ovat hyvä asia ja niissä on helppo voittaa. Tullit koskivat aluksi kaikkia maita, mutta myöhemmin Yhdysvallat myönsi niistä vapautuksen muun muassa Kanadalle, Meksikolle ja Euroopan unionille.

Kiina oli alusta alkaen erityisesti Trumpin silmätikkuna. Hän syyttää maata immateriaalioikeuksien varastamisesta ja sanoo tullimaksujen olevan rangaistus epäreilun pelin pelaamisesta ja amerikkalaisyritysten vahingoittamisesta.

Uusimmassa tiedotteessaan hän moittii, että Kiina on päättänyt aiheuttaa ongelmia amerikkalaisille maanviljelijöille ja teollisuustuotteiden valmistajille sen sijaan, että parantaisi tapansa.

Tilanne Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on kuumentunut niin, että tullit uhkaavat kaikkiaan jo lähes kahden sadan miljardin euron arvosta tuotteita.

Korjattu klo 7.25: Uudet tuontitullit koskisivat kiinalaistuotteita 100 miljardin dollarin arvosta. Tullien arvo ei siis itsessään olisi 100 miljardia dollaria.

Aiheesta muualla:

Trump Proposes $100 Billion in New Tariffs In a Potentially Serious Escalation of the Trade War With China (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT