Kiista vedestä kuumenee Niilillä: Egypti ei hyväksy Etiopian patohanketta

Egypti on uhannut Etiopiaa vuosien saatossa jopa sodalla, jos maan patohanke etenee.

Egypti
Niilin suistoalue kuvattuna yöaikaan kansainväliseltä avaruusasemalta.
Niilin suistoalue kuvattuna kansainväliseltä avaruusasemalta marraskuussa 2014NASA / AOP

Vaikka keskusteluja jatkettiin lähes 17 tuntia, se ei riittänyt: Egypti, Etiopia ja Sudan eivät päässeet sopuun Etiopian patohanketta käsittelevissä neuvotteluissa.

Neuvotteluita käytiin Khartumissa, Sudanin pääkaupungissa. Paikkavalinta on osuva, sillä Khartum sijaitsee Valkoisen-Niilin ja Sinisen-Niilin risteyskohdassa, mistä joki jatkaa yhtenäisenä läpi Sudanin kohti Egyptiä.

Toinen näistä haaroista uhkaa virrata jatkossa entistä heikompana, sillä Etiopia kaavailee patoa Sinisen-Niilin yläjuoksulle.

Patohanke on saanut erityisesti Egyptin raivostumaan. Vuonna 2012 aloitettu patohanke on saanut Egyptin uhkailemaan Etiopiaa jopa sodalla.

Sinisen-Niilin osuus Niilin vedestä on lähes 80 prosenttia. Egypti taas on pitkälti riippuvainen Niilin vedestä juoma- ja kasteluveden takaajana. Kairon mukaan vuoden 1929 (siirryt toiseen palveluun) ja 1959 sopimukset takaavat Egyptille oikeudet 87 prosenttiin Niilin vedestä.

Myös Sudan vastusti patohanketta ensin, mutta on nyt alkanut tukea sitä siinä toivossa, että patohanke auttaisi hallitsemaan Niilin tulvintaa Sudanin alueella.

Etiopian rakentaman jättipadon on määrä tuottaa noin 6000 megawattia energiaa, mikä vastaa uutistoimisto AFP:n arvion mukaan kuuden ydinvoimalan tuottamaa energiamäärää. Padon oli määrä valmistua viime vuonna, mutta paikallisten medioiden mukaan vasta noin 60 prosenttia on rakennettu.

Lue lisää aiheesta:

Etiopia rakentaa Niiliin padon - Egyptissä uhataan jo sodalla

Aiheesta muualla:

Mega dam on the Nile shifts regional dynamics (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP