Ihmistä suuremmat jääröykkiöt kohosivat matkailuhitiksi Raahessa – "Ei ehdi entisiä kuskata, kun pitää seuraavia jo hakea"

Luonnon muovaamat jäätaideteokset Raahen edustalla ovat herättäneet ihastusta arvion mukaan jo tuhansissa matkailijoissa.

merijää
Jääröykkiä Raahen edustalla Taskun saarella.

RaaheKalastaja Tauno Pihkasella on riittänyt kiirettä, kun hän on kuljettanut turisteja moottorikelkalla jään poikki Raahen edustalla sijaitsevalle Taskun saarelle.

– Ei ehdi entisiä kuskata, kun pitää seuraavia jo lähteä hakemaan.

Syyt hänen kiireeseensä löytyvät hänen ympäriltään, kun hän seisoo Taskun rannassa – useita metrejä korkeat jääröykkiöt ovat luonnon omia taideteoksia, jotka saavat ihmisen näyttämään kovin pieneltä.

Röykkiöt ovat syntyneet, kun mereltä puhaltavat tuulet ovat puskeneet ajojäätä rantaa vasten. Jäät rikkoutuvat, puristuvat ja kasautuvat kasvaen korkeutta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mitenkään ainutlaatuinen ilmiö. Röykkiöitä esiintyy ympäri Suomen rannikkoa, tyypillisesti ulkosaaristossa. Röykkiöt voivat Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Erikssonin mukaan nousta jopa 5–7 metrin korkeuteen.

Taskun saaren jääröykkiöt ovat kasvaneet korkeimmillaan reiluun kolmeen metriin. Saarella sijaitsevasta kahvilasta arvioidaan, että jopa tuhannet matkailijat ovat ihmetelleet röykkiöitä kuluneen talven aikana.