1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laihdutus

70 kiloa ja viisi vaatekokoa kutistunut Antti Railio elämäntapamuutoksestaan: "Olisi harhaanjohtavaa väittää, että kaikki menee hyvin koko ajan"

Laulaja Antti Railio joutui keikoilla läähättämään välispiikit, koska kunto oli huono ja painoa liikaa. Vuosi sitten hän sai itsensä oikeille raiteille ja pursuaa nyt energiaa. Asiantuntijan mukaan reilusti ylipainoisen on muistettava laihduttaa maltilla, vaikka kilot karisisivatkin nopeasti.

Antti Railio kertoo havahtuneensa siihen, että joutui kolmekymppisenä miettimään, minne mahtuu menemään. "Eihän siinä ole mitään järkeä." Kuva: Elina Niemistö / Yle

Kun laulaja Antti Railio, 33, tulee toimituksen ovesta sisään, hän ei ole hengästynyt, vaikka takana on kipuaminen toiseen kerrokseen portaita pitkin. Vielä vuosi sitten suoritus ei olisi onnistunut ilman puuskuttamista.

Railion elämässä on viimeisen parin vuoden aikana muuttunut moni asia.

– Nyt kun on saatu yläkertaa kuosiin, niin koitetaan saada tuota temppeliäkin, totesi Railio Ylen haastattelussa puolitoista vuotta sitten.

Nyt temppeli on saanut kyytiä. Kiloja on karissut runsaassa vuodessa noin 70 ja työ jatkuu. Railio kiittelee, että onnistuminen on ollut myös hyvien valmentajien ansiota, jotka ovat auttaneet häntä treenaamaan ja syömään oikein. Railio on mukana Nelosen Tähän aikaan ensi vuonna (siirryt toiseen palveluun) -muutosohjelmassa.

– Tämä on kokonaisvaltainen elämäntapamuutos – ei ole kyse vaan jostain dieetistä, hän painottaa.

– Olen nyt täysin uudella polulla tai sanotaanko sillä polulla, missä mun olisi pitänyt ollakin, mutta kaikki elämän koukerot, moukerot ja masennukset, sairaalloinen lihavuus ja niin moni asia on vaikuttanut.

”Rokki alkoi maistua”

Voice of Finland -kilpailun viisi vuotta sitten voittanut Antti Railio kertoo, että oli vielä vuosituhannen alussa hyvässä tikissä. Hän harrasti nuorena aktiivisesti yleisurheilua, heittolajeja, mutta kun rokki vei, niin urheilu jäi.

– Täysikäistyin ja rokki alkoi maistua. Pääsin bändiin, hommasin auton ja treenit jäi. Ja yhtäkkiä homma räjähti käsiin. Vuodessa taisi tulla 50 kiloa.

Hän sanoo, että välillä on onnistunut painoa pudottamaankin, mutta sitten se on tullut takaisin korkojen kera.

Antti Railio syksyllä 2016. Sen jälkeen varresta on pudonnut 70 kiloa. Kuva: Pauliina Jaakkola/ Yle

Ikuisuusprojekti

Nyt Railio pyrkii treenaamaan neljä kertaa viikossa. Hän sanoo, että nykyisin yksien treenien aikana tulee tehtyä enemmän kuin aikanaan koko viikon aikana.

– Ja kun niitä tekee sen nelisen kertaa viikossa ja kaikki muu siihen päälle, niin kyllä se sitten näkyy lopputuloksessakin.

– Tämä on projekti, joka jatkuu hautaan asti. Se auttaa, että on tiettyjä määränpäitä, joita kohti mennään.

Keikoilla Antti on huomannut, että jaksaa vetää parin tunnin setin helpommin kuin ennen. Aikaisemmin hän joutui läähättämään välispiikit, koska kunto oli niin huono ja painoa liikaa.

– Nykyään ei tarvitse puuskuttaa, vaan olo on energinen ja ennemminkin sellainen, että lisää vaan.

Ruokavalio uusiksi

Treenamisen lisäksi Railion ruokavalio myllättiin. Nälkäkuurin sijaan piti opetella syömään terveellisesti ja oikein. Hän kertoo päässeensä eroon sokerikoukusta ja makumieltymykset ovat muuttuneet.

– Muistan ensimmäisen cheatdayn. Sain tekstiviestin, että saa vetää ihan kaikkea mitä sielu sietää. Sitten se Snickers maistuikin ihan kauhealta, liian makealta.

Nipottajaa Railiosta ei elämäntaparemontin myötä ole tullut.

– Jos menee pizzeriaan, niin se on ihan fine, kun se ei ole jokapäiväistä. Kaikki on ok, kun peruselämäntavat ovat terveelliset ja säännölliset ja sitten on sitä liikuntaa.

– Tämä on niin kuin maratonjuoksu, tämä ei ole pikajuoksua, niin sanoo Hanssikin, Antti Railio siteeraa kuntovalmentajaansa Hanssi Felliä.

Tahdonvoima ei riitä

Suomen lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja Patrik Borg peräänkuuluttaa, että jos laihduttamalla halutaan pysyviä muutoksia, se tarkoittaa myös pitkää sitoutumista.

– Pitää ajatella, miten tehdään paremmin ja pysyvämmin niitä lukuisia muutoksia, mitkä painoon vaikuttaa. Ja mitä tahansa muutoksia tehdäänkin, niin ne koskee seuraavaa viittä vuotta. Eikä niin, että nyt on puoli vuotta joku kuuri ja sen jälkeen on jotain muuta.

Borg muistuttaa, että painonpudotus tarkoittaa liikunnan ja ravinnon lisäksi sitä, että huomiota kiinnitetään myös riittävään unen saantiin ja arjessa jaksamiseen.

– On tärkeää, että laihduttamista ei rakenneta tsemppaamisen tai tahdonvoiman varaan vaan oikeasti laadukkaan, fiksun, maltillisen ja pitkäjänteisen tekemisen varaan.

Informaatiotulvasta voi olla vaikea ottaa selvää ja jokaisella on omat sokeat pisteensä. Siksi olisi hyvä, että olisi joku, jonka työ on tietää nämä asiat.

Patrik Borg

Borg sanoo, että on mahdollista laihduttaa yksinkin, mutta asiantuntijan avulla onnistuu varmemmin.

– Asiantuntija osaa auttaa siinä, mikä on sitä järkevää ja maltillista etenemistä. Informaatiotulvasta voi olla vaikea ottaa selvää ja jokaisella on omat sokeat pisteensä. Siksi olisi hyvä, että olisi joku, jonka työ on tietää nämä asiat

"Nälkä voi lähteä vastaiskuun"

Patrik Borg myöntää, että reilusti ylipainoisella ensimmäiset kilot karisevat helposti. Hälytyskellojen pitäisi kilkattaa, jos tahti jatkuu liian kiivaana pitkään.

– Kilo viikossa tai enemmän on sellainen tahti, että keho lähtee hyvin varmasti vastaiskuun, varsinkin mitä lähemmäs normaalipainoa tullaan. Silloin puoli kiloakin viikossa alkaa olla jo kova tahti.

Ongelmia seuraa varsinkin, jos nopeaa laihtumista tavoitellaan kitukuurilla. Borg muistuttaa, että liian nopeasta laihduttamisesta seurauksena ovat helposti nälkävelka ja säästöliekki, jotka puolestaan aiheuttavat sen, että laihduttamisen jälkeen paino alkaa nousta takaisin.

Kilo viikossa tai enemmän on sellainen tahti, että keho lähtee hyvin varmasti vastaiskuun, varsinkin mitä lähemmäs normaalipainoa tullaan.

Patrik Borg

Patrik Borg selittää, että ilmiön takana on nälkähormoni. Nykykäsityksen mukaan keho käy vastaiskuun ankaran laihduttamisen jälkeen ja haluaa takaisin sen, mitä on menettänyt.

– Hypoteesi on se, että jos laihtumisessa menetetään paljon rasvatonta kudosta eli välttämättömiä kudoksia, mikä johtuu ehkä siitä, että laihdutaan liian nopeasti, niin kroppa ei halua menettää niitä. Että jos mennään liian lujaa, nälkä voi lähteä vastaiskuun.

– Tottakai, jotta saadaan luotua kalorivajetta ja tulee laihtumista, pitää syödä vähemmän. Mutta pitää pitää huoli, ettei syödä räikeästi liian vähän, Borg painottaa.

Heikkoja hetkiä tulee

Vaikka Antti Railio on tehnyt treenejään sisukkaasti ja syönyt terveellisesti, on hänkin joutunut projektissaan lujille. Vaikeinta oli, kun parisuhde kariutui.

– Olisi harhaanjohtavaa väittää, että kaikki menee hyvin koko ajan. Tottakai on ollut heikkoja hetkiä.

– Ero oli elämäni raskain juttu, mutta nyt mennään eteenpäin. Asiat ovat kaikella muulla tavalla niin hyvin kuin olla vain voi ja suunta on löytynyt elämälle, musiikille ja hyvinvoinnille.

Antti Railio kertoo, että laihdutusprojekti lähti alkujaan siitä, että hän halusi olla parempi ja energisempi puoliso ja isä. Kun ero tuli viime vuoden lopulla ja perhe hajosi, hän ihmetteli vähän aikaa, että onko tehnyt kaiken turhaa.

Ajattelin myös, että paras asia mitä voin lapsilleni tehdä on se, että pidän itsestäni mahdollisimman hyvän huolen.

Antti Railio

– Mutta sitten tajusin, etten voi ajatella noin, että itseni takiahan tätä teen. Ajattelin myös, että paras asia mitä voin lapsilleni tehdä on se, että pidän itsestäni mahdollisimman hyvän huolen.

Alun rypemisen jälkeen Antti Railio ryhdistäytyi ja palasi tuttuun paikkaan, missä purkaa oloaan.

– Menin salille ja purin turhautumista ja pettymystä sinne.

Pukukaupan kautta kiertueelle

Antti Railio teki huhtikuun alussa kirkkokonserttikiertueen, jota varten hän joutui hankkimaan uuden puvun. Vanha puku ei esiintymisasuksi enää kelvannut, sillä se oli monta numeroa liian suuri. Railio on kutistunut vuodessa viisi kokoa.

– Muutama äksä pitäisi vielä nipistää, mutta kun on muutenkin isot hartiat ja vielä kun salilla rehkii, niin ei ne nyt siitä hirveästi pienene.

Hän sanoo, että juuri vaatteista hän on huomannut muutoksen parhaiten.

– Mulla on treenipaita, joka on ollut pitkään liian pieni. Nyt se on sellainen teltta. Se on kuusi äksää (6XL) ja mietin, että samperi, mulla on ollut yhdeksänkin äksää. Nyt vasta tajuaa, kuinka iso sitä oli.

Antti Railio sanoo olevansa sitä tyyppiä, jolle kilot karttuvat helposti. "Se hyvä puoli siinä on, että nyt lihaskin tuntuu tarttuvan yhtä hyvin." Kuva: Elina Niemistö / Yle

”Häpesin itseäni ihan hirveästi”

Antti Railio sanoo havahtuneensa myös siihen, että on mies parhaassa iässä, mutta kuitenkin hyvin liikuntarajoitteinen.

– Funtsin sitä, että mun pitäis olla mies parhaassa iässä ja jaksaa tehdä sitä ja tätä. Olin kuitenkin kuin invalidi, en mahtunut esimerkiksi kaikkiin vessoihin. Se oli henkisesti tiukkaa, häpesin itseäni ihan hirveästi.

Funtsin sitä, että mun pitäis olla mies parhaassa iässä ja jaksaa tehdä sitä ja tätä. Olin kuitenkin kuin invalidi, en mahtunut esimerkiksi kaikkiin vessoihin.

Antti Railio

Nyt kiloja on lähtenyt kymmeniä, ja hän pystyy taas tekemään asioita, joita ei suuren ylipainon vuoksi ole voinut tehdä.

– Elämän laatu ja kaikki – kaikki on parempaa, Railio summaa.

–Allekirjoitan kuitenkin, että jos on tyytyväinen sellaisena kuin on, niin hyvä, ei siinä mitään. Mutta en voi valehdella ja väittää, että olisin onnellinen ja voisin hyvin, jos painan kakkosella alkavan luvun, jossa on kolme numeroa.