Näitä Katja Honkosen julkkispiirroksia seuraa jo yli 10 000 Instagramissa: "Malli New Yorkista kysyi, että voitaisiinko auttaa toisiamme – ja siitä se lähti"

Mikael Gabriel, Ariana Grande, Toni Wirtanen. Näitä ja kymmeniä muita Katja Honkosen piirtämiä muotokuvia ihastelee jo yli 10 000 seuraajaa Instagramissa. Moni julkkis ympäri maailmaa on jakanut muotokuvia myös omalla Instagram-tilillään.

Instagram
Kuvassa kolme Katja Honkosen piirtämää julkkismuotokuvaa Mikael Gabrielista, Arianna Grandesta ja Toni Wirtasesta.
Katja Honkosen piirtämät todenmukaiset julkkismuotokuvat keräävät ihailua ympäri maailmaa.Noora Haapaniemi / Yle

On 90-luvun puoliväli keskipohjalaisessa maalaiskaupungissa. Mies avaa vanhan sanomalehden ja alkaa piirtää sen yläkulmaan.

Paperille hahmottuvat hörökorvat. Lättäjalat, henkselit ja hännän tupsu.

Yhdessä ne muodostavat televisiosta tutun pelihahmon, Hugon, jonka seikkailuista mies alkaa tohkeissaan tarinoida: “Sitten Hugo hyppäsi lentokoneeseen”, hän hihkaisee ja luonnostelee lentokoneen peikon jalkojen alle. Pieni tyttö, Katja Honkonen, seuraa silmät kiiluen vierestä isänsä piirrosseikkailua.

Samassa hänessä syttyy palo. Palo piirtämiseen.

Honkosen tapaus on ehdottomasti poikkeuksellinen

Suomen Taiteilijaseuran viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen

Nyt aikuiseksi kasvanut kannuslainen Katja Honkonen on kerännyt taiteelleen jo tuhansia ihailijoita Instagramissa. Hänen tilinsä onkin yksi tämän hetken suosituimmista kuvataiteeseen keskittyvistä Instagram-tileistä Suomessa.

Suomen Taiteilijaseuran viestintäpäällikkö Miisa Pulkkinen sanoo, ettei ole törmännyt vastaaviin seuraajamääriin suomalaisten ammattikuvataiteilijoiden piireissä, sillä heidän seuraajansa liikkuvat parhaimmillaan parissa tuhannessa.

Yksi syy menestykseen voikin piillä julkkisten kiinnostavuudessa.

– Kun ihmiset esimerkiksi hakevat hashtagilla Antti Tuisku, niin he myös helposti törmäävät sitä kautta Honkosen teoksiin. Tapaus on kuitenkin ehdottomasti poikkeuksellinen, Pulkkinen sanoo.

Kuvassa Katja Honkosen piirtämä muotokuva laulaja Jenni Vartiaisesta.
Toista tuhatta tykkäystä kerännyt piirros laulaja Jenni Vartiaisesta on taiteilijan eniten sydämiä saanut julkkismuotokuva. "Piirrän Instagramiin vain julkkiksia, sillä he ovat tunnistettavia ja kaikki voivat samaistua heihin."Katja Honkonen

Pelkoa ja pettymyksiä

Katja Honkosen taiteilijaura lähti liikkeelle tytön ollessa vasta yhdeksänvuotias. Hän alkoi kulkea muutamaa vuotta vanhemman isosiskonsa matkassa kuvataidekoulussa.

– Kuvataidekoulun opettajani ei ottanut normaalisti kurssilleen minun ikäisiäni. Olin liian pieni, mutta jostain syystä hän päätti antaa minun jäädä.

Muutaman käynnin jälkeen pieni taiteilijanlupaus alkoi kuitenkin jättäytyä vanhemman sisarensa matkasta. Ikäero jo teini-ikäisiin kuvataidekoululaisiin kasvoi liian suureksi.

– Olin siellä ihan paniikissa. Pelkäsin hulluna kaikkia, joten lähdin pois. Opettajani kuitenkin soitti perääni ja käski isosiskoni raahata minut takaisin.

Opettajani vastasi vain, ettei hänelläkään ollut koulussa kuvis kymppi. Tuntui, kuin hän olisi purkanut jotain omaa katkeruuttaan minuun

Katja Honkonen

Niin tyttö palasi – tällä kertaa yli kymmeneksi vuodeksi. Mentoroitavasta kasvoi mentorinsa työpari, joka auttoi uusia nuoria taideuralle. Jatkuva taiteen parissa työskentely, koulu ja uudet opettajat tekivät kuitenkin tehtävänsä. Piirustusinto lopahti.

– Minulla oli koulussa kuvaamataidon keskiarvo 9,45. Pyysin silloiselta opettajaltani, että saisin tehdä jonkun lisätyön, että arvosanani pyöristyisi kymppiin. Piirsin kuvan Michael Jacksonista ja tein sitä monta iltaa ja yötä. Työn valmistuttua liimasin sen kartonkipohjaan, sillä koulussamme työt ripustettiin aina kartonkitaustassa seinälle.

Lopulta kauan odotettu h-hetki saapui. Honkonen raotti lopputodistustaan malttamattomana. Siinä se oli, mustaa valkoisella. Kuvaamataito: yhdeksän.

– Opettajani sanoi, ettei voinut antaa kymppiä, koska työtäni ei ollut lasitettu. Yritin sanoa, ettei minulle ollut kerrottu. Hän vastasi vain, ettei hänelläkään ollut koulussa kuvis kymppi, mutta on silti nyt kuvaamataidonopettaja. Tuntui, kuin hän olisi purkanut jotain omaa katkeruuttaan minuun.

Kuvassa Katja Honkosen piirtämä muotokuva laulaja Anna Abreusta.
Osa julkkiksista on jakanut piirroskuviaan myös omilla tileillään. Yksi jakajista on laulaja Anna Abreu, joka kirjoittaa Honkosesta: "@honkokat oot talentti"Katja Honkonen

Malli löysi somesta

Nuori taiteilija lopetti piirtämisen useaksi vuodeksi. Hän alkoi haaveilla maskeerauksesta ja pääsi opiskelemaan alaa Tampereelle. Siellä opiskelijoita kehotettiin hankkimaan julkisuutta omille töilleen. Sosiaalinen media oli kasvamassa isoksi ja vahvaksi vaikuttajaksi.

– Asuin tuolloin hyvän ystäväni kanssa. Hän ehdotti, että pitäisikö sinne Instagramiin mennä. Kuvataidekoulun opettajanikin oli aina pyytänyt minua pitämään taidenäyttelyn, mutta en koskaan halunnut. Instagram kuitenkin tuntui jotenkin helpommalta julkaisualustalta.

Sarah Kaufmann ehdotti, että piirtäisin hänestä kuvan ja hän julkaisisi sen. Se oli ensimmäinen piirrokseni, joka sai yli 1000 tykkäystä. Siitä se kaikki sitten lähti

Katja Honkonen

Niin vuonna 2015 Honkonen perusti honkokat (siirryt toiseen palveluun)-nimisen Instagram-tilin, johon hän julkaisi aluksi valokuvia maskeerauksistaan. Samaan aikaan hän alkoi parin vuoden piirrustustauon jälkeen innostua vanhasta harrastuksestaan.

Yhtenä iltana hän piirsikin muotokuvan Adam Lambertista ja julkaisi siitä valokuvan Instagram-tilillään. Pian piirrostaiteilijan talentti huomioitiin jo toisella puolella maailmaa.

– Minulla ei ollut juurikaan seuraajia, kun nouseva malli Sarah Kaufmann New Yorkista laittoi viestiä, että voitaisiinko auttaa toisiamme: minä piirtäisin hänestä kuvan ja hän julkaisisi sen. Se oli ensimmäinen piirrokseni, joka sai yli 1000 tykkäystä. Ja siitä se kaikki sitten lähti.

Kuvassa Katja Honkosen piirtämä muotokuva malli Sarah Kaufmannista.
Katja Honkosen piirtämä muotokuva Sarah Kaufmannista oli ensimmäinen yli 1000 tykkäystä saanut piirros. "Hän ehdotti, että piirtäisin hänestä kuvan ja hän julkaisisi sen. Ja siitä se kaikki sitten lähti."@honkokat / Instagram

Nyt @honkokat on kerännyt jo yli 10 000 Instagram-seuraajaa, joihin lukeutuvat useat eturivin artistit. Kotimaisista artisteista muun muassa Diandra ja Anna Abreu ovat julkaisseet Honkosen piirtämiä muotokuvia omalla Instagram-tilillään. Ulkomaisista tähdistä taas niin Charlotte Crosby, kuin Taylor Lautnerkin ovat painaneet sydäntä omien muotokuviensa kohdalla.

– Piirrän Instagramiin vain julkkiksia, sillä he ovat tunnistettavia ja kaikki voivat samaistua heihin. Olen iloinen, jos ihmiset saavat piirustuksistani hyvää mieltä.

Myllerrystä maskin alla

Yhtenä päivänä Katja Honkonen seisoo Tampereella bussissa ja odottaa päätepysäkkiään. Hänen huomionsa kiinnittyy kahteen pikkutyttöön, jotka tuijottavat herkeämättä kännykkäänsä.

He puhuvat piirroksesta. Julkkispiirroksesta.

Honkonen tajuaa, että tytöt selailevat hänen profiiliaan. Hän koittaa piilottaa katseensa, mutta tuntee, kuinka tyttöjen katseet kääntyvät hänen puoleensa. Kuuluu kuiske ja klassinen ollakko vai eikö olla -arvuuttelu alkaa.

– On kauhean ristiriitaista, että saatan itseni arvostelun alaiseksi somessa, mutta en kestä huomiota, kehuja tai kritiikkiä.

Kuvakaappaus Taylor Lautnerin twiitistä, jossa hän on jakanut Katja Honkosen piirtämän muotokuvan hänestä.
Katja Honkosen talentti on huomioitu myös toisella puolella maailmaa. Twilight -elokuvista tuttu näyttelijä Taylor Lautner on jakanut taiteilijan työn twiitissään: "Kiitos @honkokat tästä upeasta piirroksesta"@TayDanLautner_ / Twitter

Kiusaamista kokenut nainen keksikin jo yläasteella, miten saa huomion siirrettyä pois itsestään. Hän oli värjännyt tukkansa pinkiksi, ja poika, joka oli aiemmin heitellyt ikäviä kommentteja, yhtäkkiä pysäytti hänet.

– Pelkäsin, mitä hän sanoo, mutta hän sanoikin, että sulla on ihan hiton makee tukka. Tajusin silloin, että jos on jotenkin erikoinen tukka, niin huomio siirtyy minusta siihen.

Istuin kerran itkua tihrustaen kämppäni lattialla ja mietin, että poistan Instagram-tilini

Katja Honkonen

Nyt tummaan pallomekkoon, kajaalikissansilmiin ja paksuun nutturaan koristautunut kuvataiteilija sanookin, että sille on syynsä, miksi hän viihtyy valokeilan sijasta kulissien takana.

– Kai se johtuu huonosta itsetunnosta. Maskeerauskoulussakin kävin jatkuvaa kädenvääntöä siitä, kun en halunnut katsoa itseäni ja tekemääni meikkiä peilistä. Nykymaailma on sitä, että on fitnessit ja Kardashianit ja pitää olla tietyn näköinen. En halua tuoda itseäni esiin, koska pelkään, että saisin kritiikkiä siitä, miltä näytän. Olen todella herkkä ja pelkään palautetta, vaikka somessa se on ollutkin vain hyvää.

Ulkonäköpaineiden lisäksi Honkonen kärsii myös kovista suorituspaineista. Itsekriittinen nainen korostaa kuitenkin itse olevansa itsensä pahin vihollinen.

– Istuin kerran itkua tihrustaen kämppäni lattialla ja mietin, että poistan Instagram-tilini. Laitoin parhaalle kaverilleni viestiä, että ei hitto tästä tuu mitään. Ei se ole mikään virstanpylväs, jos minulla lukee seuraajissa enää “k” kympin perässä (k=tuhat). Olen todella kiitollinen seuraajilleni, ja heidän huomionsa vetää minut nöyräksi, mutta samalla minulle tulee kauhea paine, että ei helvetti, pakko piirtää jotain.

Kuvassa Katja Honkosen piirtämä muotokuva jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićista.
Muotokuva jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićista oli yksi Katja Honkosen vaikeimmista lyijykynätöistä. Katjalla kuluu keskimäärin 1-2 tuntia yhden julkkismuotokuvan piirtämisessä, mutta tässä työssä kului miltei vuorokausi.@honkokat / Instagram

Yhdessä vaiheessa taiteilija yrittikin piirtää pari piirrosta viikossa, mutta joutui töiden ja muiden menojen ohessa ajoittamaan puurtamisen aina yöhön.

– Maskeerausasiakkaani usein naureskelevatkin, että olenko taas piirtänyt yöllä, kun haukottelen töissä, Honkonen naurahtaa.

Kirkkaana piirtyvä tulevaisuus

Nutturapäinen nainen käpertyy sohvan nurkkaan ja ristii jalkansa. Selkä epäergonomisessa kyyryasennossa hän asettaa Katy Perrystä luonnostelemansa lyijykynätyön polviensa väliin.

– Asennosta ei sitten kannata ottaa mallia, hän naurahtaa.

Vahvistaessaan laulajan hiusrajaa taiteilija tuumii huvittuneena, kuinka eri maailmoista hekin ovat ja voivat silti olla yhteydessä.

– Ennen lähetit ihailemallesi artistille fanipostia ja nyt joku, jolla on yli kaksi miljoonaa seuraajaa voi helposti kommentoida sinulle, ja sinä hänelle.

Honkonen kertookin saaneensa Instagramissa useita käsittämättömiä viestejä ja pyyntöjä niin “taviksilta” kuin julkkiksiltakin.

– Nytkin on tullut isoja työtarjouksia, joihin minua on pyydetty mukaan. Saa nähdä, mihin kaikkeen piirtämisen kautta vielä päätyy, nainen sanoo salaperäisesti, laskee katseensa otsatukkansa alle ja uppoutuu jälleen korjaamaan Katyn kuontaloa.

Lähikuva Katja Honkosen kädestä, kun hän piirtää Katy Perryä paperille.
Kuvataiteilija korjailee Katyn kuontaloa ja tuumii huvittuneena, kuinka nykymaailma voi mahdollistaa heidänkin yhteydenpidon: "Ennen lähetettiin fanipostia ja nyt kuka vain voi helposti kommentoida sinulle, ja sinä hänelle."Noora Haapaniemi / Yle