Valtio ostaa mönkijöidensä peräkärryt lähivuosina Kouvolasta

Puolustusvoimat on käynyt tutustumassa uuteen valmistajaan.

perävaunut
Kouvolan Aikuiskoulutussäätiö alkaa valmistaa mönkijöiden peräkärryjä valtion tarpeisiin
Kuvassa mönkijän peräkärryn riisuttu mallikappale, joka ei ole valmis lopputuote.Kouvolan aikuiskoulutuskeskus

Kouvolan Aikuiskoulutussäätiö alkaa valmistaa mönkijöiden peräkärryjä valtion eri organisaatioille.

Säätiö on solminut sopimuksen valtion yhteishankintayksikön Hansel Oy:n kanssa. Perävaunujen lisäksi kaksivuotinen sopimus sisältää vaunujen varaosien sekä varusteiden lisäksi muun muassa huolto- ja korjauspalvelut. Sopimusta voidaan jatkaa enintään kahdella vuodella.

– Saimme vakaan, mutta vaativan asiakkaan. Tällä sopimuksella on suuri merkitys, sanoo Kouvolan Aikuiskoulutussäätiön toimitusjohtaja ja aikuiskoulutuskeskuksen rehtori Leena Kaivola.

Valtiolla on noin sata organisaatiota, jotka voivat nyt itse hankkia tarpeidensa mukaan peräkärryjä. Sopimus tuo ensiarvion mukaan rahaa valmistajalle 0,5–1 miljoonaa euroa.

– Periaatteessa kaikki sellaiset työpaikat, joissa tehdään ulkona mönkijöillä töitä, ovat mahdollisia asiakkaita. Puolustusvoimat on varmasti ensimmäisten tilaajien joukossa, arvioi ajoneuvopalveluiden kategoriapäällikkö Mika Saarinen Hansel Oy:stä.

Myös esimerkiksi Tulli ja Rajavartiolaitos voivat olla kiinnostuneita 6-pyöräisten mönkijöiden peräkärryistä.

Lisäväelle ehkä tarvetta

Kouvolan aikuiskoulutuskeskus arvioi, että sopimus merkitsee yhteensä noin 150–250 peräkärryn valmistusta. Puolustusvoimat on jo käynyt tutustumassa uuteen valmistajaan ja kärryn alustavaan testiversioon.

– Tarkkoja valmistusmääriä ja toimitusaikoja ei pysty vielä sanomaan. Jos tuotanto lähtee vauhdikkaasti liikkeelle, niin voimme joutua palkkaamaan tuotantoon lisäväkeä, sanoo Aikuiskoulutussäätiön toimitusjohtaja Leena Kaivola.

Kouvolan Aikuiskoulutussäätiö osti viime kesänä (siirryt toiseen palveluun)kouvolalaisen Parik-säätiön metallin toimialan. Kaupan mukana tuli myös Vetojuhta-peräkärryjen tuotanto, joka on ollut Kouvolassa 1970-luvulta lähtien.

Aikuiskoulutussäätiön tiloissa peräkärryjä valmistaa muutama palkattu työntekijä. Lisäksi kärrytöissä on kouvolalaiselta Parik-säätiöltä tulleita työkuntoutujia ja aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijoita.