Analyysi: Saksalainen tuomioistuin antoi erävoiton Katalonian itsenäisyysliikkeelle – Carles Puigdemont ei lietsonut väkivaltaa

Toimittaja Antti Kurosen havainnot tukevat tuomioistuimen päätöstä: itsenäisyysliikeen johto yritti hiilitä mielenosoittajajoukkoja kriisin ollessa kuumimmillaan.

Katalonia
Mielenosoittajat marssivat Barcelonassa.
Saksalaisen tuomioistuimen päätös on ollut ilon aihe Katalonian itsenäisyysliikkeelle.Marta perez / EPA

Olen viime päivät jututtanut Katalonian itsenäisyysliikkeen tukijoita Barcelonassa. Yksi asia on tullut selväksi. Madridin ja Barcelonan välisessä kiistassa on tällä hetkellä kyse ennen kaikkea väkivallan käsitteestä.

Siksi Barcelonassa juhlitaan saksalaisen tuomioistuimen päätöstä. Kapinarikossyyte ei ole Schleswig-Hollsteinin tuomioistuimien mielestä riittävä peruste, jotta Katalonian entisen aluejohtaja Carles Puigdemont voitaisiin luovuttaa Espanjaan.

Hänet saatetaan silti luovuttaa Espanjaan lievemmän julkisten varojen väärinkäyttöön liittyvän syytteen perusteella.

Kymmenen keskeistä katalaanivaikuttajaa odottaa oikeudenkäyntejään vangittuina Madridissa. Osa on ollut tutkintavankeudessa kohta puoli vuotta.

Espanjan oikeuslaitos epäilee heidän syyllistyneen useisiin rikoksiin, joista vakavin on kapina. Siitä voi rapsahtaa jopa 30 vuotta vankeutta.

Kapinaepäilyt liittyvät Kataloniassa järjestettyyn laittomaan itsenäisyysäänestykseen lokakuun alussa.

Jotta kapinarikoksen tunnusmerkistö täyttyisi, pitäisi siihen liittyä väkivalta. Näin toteavat monet Espanjan oikeusoppineista. Heidän mukaan väkivallan pitäisi lisäksi olla suunniteltua.

Katalaaniaktiivien mukaan itsenäisyysliike on alusta alkaen ollut rauhanomainen. Siksi kapinarikos on poissuljettu.

Omat havaintoni Barcelonasta tukevat tätä käsitystä. Lokakuussa jättimielenosoituksen järjestäjät pyrkivät hillitsemään tunteenpurkauksia, kun kriisi oli syvimmillään itsenäisyysäänestyksen jälkimainingeissa.

Noin 300 000 ihmistä oli pakkautunut lippuineen kaupungin keskustaan.

Muutaman puheenvuoron jälkeen aluejohtaja Carles Puigdemont nousi lavalle ja piti lyhyehkön ja varsin kiihkottoman puheen. Pian sen jälkeen mielenosoitus päättyi. Sen alkamisesta oli kulunut alle puolitoista tuntia.

Ihmiset heiluttivat edelleen toiveikkaasti lippujaan, kun kovaäänisistä kehotettiin kaikkia lähtemään kotiin. Mielenosoituksen järjestäjät toistivat, että kaikkien on illan aikana käyttäydyttävä hyvin. Vandalismi ja häiriköinti eivät palvele itsenäisyysliikkeen päämääriä.

Schleswig-Holsteinin tuomioistuimen ratkaisua juhlitaan Barcelonassa tärkeänä erävoittona. Tuomioistuimen mukaan Puigdemontia ei voida syyttää kapinoinnista, koska hän ei ole lietsonut väkivaltaa.

Katalonian itsenäisyysäänestys oli Espanjan lakien mukaan laiton. On edelleen auki, täyttikö se kapinoinnin määritelmää.

Viemällä oikeustaistelunsa ulkomaille Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajat ovat saaneet ulkopuolisen tulkinnan Espanjan syyttäjänviraston toimiin.

Nyt useamman EU-maan oikeuslaitos on tyrmännyt Espanjan luovutuspyynnöt kapinarikoksen perusteella. Kapinasyytteiden edistäminen voi näin vaikeutua myös Espanjassa.

Lue myös:

Saksan oikeus: Puigdemont vapautuu 75 000 euron takuita vastaan – kapinasyyte ei riitä luovutukseen

Analyysi: Puigdemont otti riskin joka toteutui – Eurooppa kohauttaa olkiaan

Analyysi: Katalonian jännitysvaalien tulos syvensi umpikujaa