Hyppää sisältöön

Märkä lumi romahdutti kattoja ja koitui kuistien kohtaloksi Lapissa – "Tulee tonnikaupalla tavaraa yhdessä humauksessa"

Lapissa on runsaasti lunta ja sään lauhtuminen on saanut lumen tippumaan katoilta ja puista.

Omakotitalon kuisti putosi lumen painosta. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Märkä ja raskas lumi on vahingoittanut rakennuksia eri puolilla Lappia. Kaksi omakotitalon kuistia on romahtanut ja yksi kuisti on irronnut seinästä Rovaniemellä, navetan katto on romahtanut Rovaniemen Oikairaisen kylässä ja ratsastushallin katto on romahtanut Keminmaassa. Lisäksi Torniossa yhden omakotitalon katto on notkolla ja Kemijärvellä omakotitalon piippu on kaatumassa. Tapaukset ovat sattuneet kuluneen vuorokauden aikana.

Kukaan ihminen ei tiettävästi ole loukkaantunut. Oikaraisessa romahtaneen navetan katon alle on jäänyt ensitietojen mukaan 13 nautaa.

Katot ovat kovilla, koska sää on lauhtunut ja uutta lunta on satanut jo ennestään paksun kinoksen päälle.

Lapin pelastuslaitos kehottaa tarkkailemaan tilannetta, mutta varoittaa menemästä katolle ilman riittäviä turvavarusteita. Erityisesti isojen hallien, L-muotoisten rakennusten ja peltikattoisten talojen omistajien on syytä tarkistaa kattojen lumikuorma. Lisäksi riskikohdat, joista lunta voi tulla ihmisten niskaan, pitää eristää.

Palopäällikö Ari Saarenpää Rovaniemeltä sanoo, että mukaan erityisesti peltikattojen kanssa pitää olla tarkkana.

– Peltikatto on liukkaampi, märkä lumi menee helpommin lumikerroksen alle ja se lähtee kokonaan isoina alueina lumi kerralla ja sitä tulee tonnikaupalla tavaraa yhdessä humauksessa, Saarenpää kuvailee.

Harvinainen rysäysten sarja

Saarenpää kuitenkin korostaa, että suurimmalla osalla omakotitaloista ei pitäisi olla vaaraa suuresta lumikuormasta huolimatta.

Palopäällikkö ei muista aiemmilta talvilta vastaavanlaista tapahtumasarjaa.

– Näitä on voinut olla joskus yksittäisiä tapauksia muttei näin monta lyhyessä ajassa.

Pelastuslaitokselta todetaan lopuksi, että katoille ei pidä kiivetä ilman riittäviä turvavarusteita ja lumen pudottaminen on syytä jättää ammattilaisten käsiin.

JUTTUA TÄYDENNETTY JA OTSIKKOA MUUTETTU 6.4. klo 14:12: Lisää kattojen romahtamisia eri puolilta Lappia.

Kuva: Vesa Vaarama / Yle