1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Filippiinit sulkee suositun turistisaaren kuukausiksi suursiivouksen takia – "Kun menet veteen, huomaat sen haisevan"

Boracayn saarella kahden miljoonan vuosittaisen kävijän likavedet päätyvät suoraan mereen.

matkailu
Turistit ottavat aurinkoa Boracayssa.
AOP

Filippiinit sulkee kuuluisan Boracayn lomasaarensa ympäristöongelmien takia. Presidentti Rodrigo Duterte määräsi Keski-Filippiineillä sijaitsevan suositun saaren turismin taukoamaan 26. huhtikuuta. Kielto kestää puoli vuotta.

Boracay tunnetaan ympäri maailmaa pehmeästä valkoisesta hiekastaan, mutta presidentti Duterte nimitti saarta äskettäin likakaivoksi. Matkailuyritykset ovat syytäneet likavetensä suoraan mereen tai siihen johtaviin uomiin liaten matkailijoiden suosimat rannat.

Jo helmikuussa presidentti Duterte uhkasi sulkea saaren.

– Kun menet veteen, huomaat sen haisevan. Miltä? Paskalta. Boracaylla tapahtuvat asiat pilaavat Filippiinien ympäristön ja aiheuttavat tuhoa, Duterte sanoi Manila Times -lehden bisnesfoorumissa (siirryt toiseen palveluun) Davaon kaupungissa helmikuussa.

Duterte ennusti, että turistit saavat vatsataudin ja lakkaavat tulemasta, jos tilanne ei parane.

Myös suomalaisten suosima rantakohde

Viime vuonna Boracaylla kävi noin kaksi miljoonaa turistia, ja määrä kasvaa. Joka kolmas Filippiineille saapuva turisti suuntaa saarelle. Joukossa on myös suomalaisia lomanviettäjiä.

Kymmenet lennot tuovat matkailijoita joka päivä Boracayn naapurisaarille. Lomailijat matkaavat sieltä veneillä Boracaylle, joka on vain kymmenen neliökilometrin kokoinen. Reissaajia houkuttavat saarelle muun muassa rannat ja juhlinta.

Filippiineillä on jo pitkään pohdittu, kestääkö Boracay jatkuvaa turismin kasvua. Viime vuonna matkailijoiden määrä kasvoi 16 prosenttia edellisvuodesta.

Luonnonparatiisiin on vuosien varrella noussut satoja hotelleja ja tuhansia muita liikkeitä houkuttelemaan matkailijoita. Kauniit rannat ovat täynnä lomanviettäjiä ja puoteja, jotka haluavat hyötyä turisteista.

Luvassa suursiivous

Nyt viranomaiset lupaavat suurta puhdistusta.

– Hallitus ja presidentti hyväksyivät Boracayn sulkemisen kolmen ministeriön suosituksesta, kertoi presidentin edustaja Harry Roque.

Turismi-, ympäristö- ja sisäministeriö suosittelivat Boracayn sulkemista saaren kunnostuksen ajaksi. Saaren sadoille hotelleille annetaan kaksi kuukautta aikaa kunnostaa tai rakentaa viemärijärjestelmät sulkemisen uhalla.

Hallitus harkitsee myös paikallisviranomaisten rankaisemista siitä, että he ovat sallineet ympäristötuhon.

– Emme aio vain parantaa viemäröintiä. Puramme myös metsäalueille ja kosteikkoihin pystytetyt laittomat rakennelmat. Parannamme liikennejärjestelmää ja kohennamme suojelualueita, kertoo ympäristöministeriön alivaltiosihteeri Jonas Leones lehdistötilaisuudessa.

Tilaisuudessa arvioitiin, että purettavia rakennelmia on yli 900. Lisäksi yli sata rakennusta on pystytetty laittomasti alle 30 metrin päähän rannasta.

Sulkeminen tulee kalliiksi matkailualalle

Boracaylla asuu yli 30 000 ihmistä. He saavat elantonsa lähinnä turismista. Saaren sulkeminen huolestuttaa asukkaita. Hallitus on luvannut auttaa maksamalla heille minimipalkan.

Filippiinien turismitoimijoiden järjestöt arvioivat, että Boracayn sulkeminen maksaa alalle lähes miljardi euroa. Sisäministeriön apulaisministeri Epimaco Densing laskee, että valtio menettää noin 300 miljoonan euron tulot puolen vuoden aikana.

Siivouksen päätteeksi saari avataan uudelleen. Densing ennustaa, että Boracay voidaan parhaassa tapauksessa avata jo 3–4 kuukauden kuluessa.

Viranomaiset aikovat arvioida, kuinka paljon turisteja pikkuinen saari kestää. Rajoituksia ei välttämättä ole tiedossa. Kiinalainen yhtiö suunnittelee saarelle 500 miljoonan dollarin arvoista loistokasinoa.

Lue myös:

Turismi tuhoaa luontoa ja ilmastoa – Asiantuntijoiden vinkit kestävään matkailuun

Lue seuraavaksi