Jäät heikkenevät nyt nopeasti

Pohjanmaan rannikolla jäätilanne on muuttunut huonommaksi. Jää voi paikoin olla jo hyvin heikkoa lämmenneen sään ja vesisateiden takia. Jäällä oleviille reiteille on jo paikoin noussut vettä.

merijää
Heikot jäät keväällä
Laura Valta / Yle

Jäätilanne muuttuu nyt päivä päivältä ja hetki hetkelä huonommaksi Pohjanmaan rannikolla. Sadekuurot ja yöpakkasten loppumiset ovat haurastuttaneet jäät parin viimeisen päivän aikana. Vallgrundin merivartioaseman yliluutnantti Janne Isometsän mukaan jäällä liikkumisessa tarvitaan nyt erityistä tarkkaavaisuutta.

– Sisäsaaristossa pystyy kyllä vielä liikkumaan, mutta kyllä sielläkin kannattaa reitti valita tarkkaan. Jäätilanne muuttuu koko ajan heikompaan suuntaan, että hankala sanoa, missä kohtaa on varmasti turvallista liikkua. Jäällä pitää aina olla varovainen, Isometsä kertoo.

Erityisesti virtapaikoilla jäät ovat jo heikossa kunnossa. Ilmatieteenlaitoksen jäätiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Merenkurkussa on tällä hetkellä 20-50 cm paksua tiheää ja hyvin tiheää ajojäätä. Vaasan saaristossa on 30-50 cm paksua kiintojäätä Ensteniin. Paikalliset erot voivat olla kuitenkin suuria.

– Nyt on satanut paljon vettä jäälle. Toki siellä vielä jäätä on hyvin, mutta teräsjäätä ei välttämättä ole joka paikassa. Pikkuhiljaa kevät tulee myös merialueille, Isometsä kertoo.

Jannen Saluuna auki ainakin viikonloppuna

Vaasan saaristossa Kuusisaaressa sijaisevassa Jannen saluunassa aukioloja on supistettu ja ravintola on auki enää viikonloppuisin. Nyt edetään viikonloppu ja päivä kerrallaan.

– Nyt on lupailtu, että meriveden korkeus heittelee paljon, että yhtään ei osaa sanoa. Jos yöpakkasia vielä tulee, niin voi olla, että vielä seuraavanakin viikonloppuna olemme auki, Maria Nabb Jannen Saluunalta kertoo.

Nopeasti muuttuneen sään johdosta Pietarsaaressa sijaitseva jäätie Ådöstä Mässkäriin jouduttiin sulkemaan tältä talvikaudelta. Alunperin jäätien piti olla vielä avoinna tänä viikonloppuna.

Artikkelia päivitetty 6.4. klo 20:48: päivitetty Pietarsaaren jäätien sulkeutuminen.