1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petteri Orpo

Valtiovarainministeri Orpo kehysriihen alla: Tuloveroja ei kevennetä nyt eikä perusturvan indeksijäädytyksiä peruta

Orpon mukaan indeksijäädytyksistä on sovittu hallitusohjelmassa, ja tuloveroja on kevennetty jo hallituskauden alussa.

Petteri Orpo
Petteri Orpo
Petteri OrpoHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Valtiovarainministerin Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus aloittaa ensi viikolla kehysriihineuvottelut kaksijakoisessa taloustilanteessa. Orpon mukaan kehysriiheen joudutaan menemään tiukalla finanssipolitiikan linjalla: Jakovaraa ei ole, vaikka taloustilanne on hyvä.

Orpo toivoo, että hallitus löytää työllisyyden ja talouden kehityksen tukemiseen rahaa budjettiraamien sisältä.

Orpon mielestä hallituksen suurin haaste on tällä hetkellä löytää osaavaa työvoimaa kasvuhaluisille yrityksille. Kehysriihessä hallitus tuleekin suuntaamaan rahaa esimerkiksi työttömien muuntokoulutukseen, Orpo sanoo.

– Osaavasta työvoimasta on pulaa. Emme voi antaa hyvän talouskasvun leikata siihen, että emme pysty tarjoamaan osaavaa työvoimaa yrityksille aikana, jolloin meillä on vielä 250 000 työtöntä. Heidän pitäisi pystyä parantamaan omaa työkykyään ja työvalmiuttaan.

Hallituksen ei tule myöskään perua perusturvaan tehtyjä indeksijäädytyspäätöksiä, Orpo näkee. Hän kertoo haluavansa noudattaa hallitusohjelmaa, jossa indeksijäädytyksistä on sovittu.

– Neljän miljardin euron säästölistan yhtenä keskeisenä elementtinä oli, että indeksijäädytykset pidetään voimassa. Minun tehtäväni on pitää kiinni siitä, mitä on yhdessä sovittu.

Orpo ei myöskään lämpene ajatuksille keventää tuloverotusta kehysriihessä. Hallituskumppani siniset on vaatinut kehysriihessä veronkevennyksiä pieni- ja keskituloisille. Orpon mukaan pieni- ja keskituloiset ovat jo saaneet veronkevennyksensä hallituskauden alussa.

Orpon mukaan veroratkaisuja katsotaan syksyn budjettiriihessä.

Lue myös:

SDP vaati hallitusta perumaan perusturvaan tehdyt indeksijäädytykset – Ministeri Mattila: ”Nyt te kyllä käytätte totuutta säästeliäästi”

Rahasi ja verosi ovat nyt suurennuslasin alla – näistä hallitus vääntää ensi viikolla

Lue seuraavaksi