1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuurikeskukset

Kaavoitus käsittelyyn – Villa Rana avautuu kulttuuritalona syksyllä

Kulttuuritalo toimii tällä hetkellä väliaikaistiloissa Jyväskylän keskustassa.

Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kuva-arkisto

Jyväskylän yliopisto luopui pitkään käyttämästään kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta Villa Ranasta vuonna 2015. Seuraavana vuonna Suomen Yliopistokiinteistöt myi rakennuksen Keski-Suomen suojeltavat museokiinteistöt Oy:lle.

Viime vuonna joukko keskisuomalaisia kulttuurialan toimijoita muodosti Jyväskylän Kulttuuritalo ry:n, jonka toiminnan tarkoituksena on vuokrata Villa Rana ja järjestää sinne esitystiloja.

– Villa Ranan remontti alkaa nyt. Olisimme tehneet sitä jo aikaisemmin, mutta kaavoitus ei ole sallinut kulttuuritoimintaa kiinteistössä, sanoo kulttuuritalon tuottaja Laura-Kaisa Eteläaho.

Kaavamuutos on nyt valmis Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn. Muutoksessa Villa Ranalle muodostetaan oma tontti, joka sallii kulttuuritoiminnan.

– Näillä näkymin Villa Rana avautuu kulttuuritalona syyskuussa, sanoo Eteläaho.

Kulttuuritiloiksi muuttaminen tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että Villa Ranan sisäseiniin tehdään muutamia uusia oviaukkoja.

– Etenemme mahdollisimman vähillä muutoksilla, Eteläaho toteaa.

Väliaikaistilat keskustassa

Tällä hetkellä Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys ry:n väliaikainen Kulttuuritalo Pop Up (siirryt toiseen palveluun) toimii Jyväskylän Kolmikulmassa. Tilassa on ohjelmaa lähes joka päivä.

– Toimimme vielä pari kuukautta tässä. Sitten pidämme kesätauon ja siirrymme Villa Ranaan. Tässähän ovat mukana kaikki samat toimijat kuin Villa Ranassa tulee olemaan, ja kaikki satsaavat todella paljon aikaansa, energiaansa ja taloudellista panostaan tähän, sanoo Eteläaho.

Kysyntää kulttuuritiloille on Eteläahon mukaan enemmän kuin pop-up tiloissa on tarjota. Villa Ranassa tilaa on enemmän, muun muassa saleja on kaksi.

– On sitä nyt jo kyselty, että joko Villa Ranaan pääsee.

Jyväskylän seminaarin piirustuksen, käsityön ja maantieteen lehtorin Yrjö Blomstedtin suunnittelema Villa Rana kuuluu Suomen valtion rakennusperintöön. Tyyliltään se edustaa kansallisromanttista art noveauta. Rakennus on valmistunut vuonna 1905.

Villa Rana edustaa kansallisromanttista ja Art noveau - tyyliä. Kuva: Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kuva-arkisto