1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Facebook

Facebook: Jopa 2,7 miljoonan eurooppalaisen tiedot annettu Cambridge Analyticalle

EU on saanut Facebookilta kirjeen, jossa tunnustetaan mahdollinen tietojen asiaton käyttö.

Facebook
Mies seisoo suuren Facebook-kyltin edessä ja näyttää peukaloaan toiselle miehelle, joka ottaa kuvaa.
Facebookin kyltti Menlo Parkissa Kaliforniassa. Somejätti ei ole viime aikoina kerännyt pelkkiä peukutuksia.John G. Mabanglo / EPA

Facebook on luovuttanut mahdollisesti jopa 2,7 miljoonan eurooppalaisen tiedot analytiikkayhtiö Cambridge Analyticalle. Facebook on lähettänyt asiasta kirjeen EU:n komissiolle.

Kirjeessä yhtiö kertoo myös, millaisiin toimiin se ryhtyy, jotta käyttäjätietojen asiaton käyttö jatkossa estettäisiin.

Kirjeen mukaan tietojen asiattoman käytön kohteiksi on joutunut jopa 2,7 miljoonaa 28 EU-maan kansalaista tai näissä maissa asunutta henkilöä. Suomalaisten osuudesta ei toistaiseksi ole tietoa.

Cambridge Analytica käytti tietoja laatiakseen ohjelman, jonka avulla Facebookin käyttäjille on lähetetty kohdistettua mainontaa liittyen muun muassa brexit-kampanjaan. Yhdysvalloissa Cambridge Analytica avusti Donald Trumpin vaalikampanjaa.

EU:n oikeuskomissaari Vera Jourova keskustelee ensi viikolla Facebookin toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kanssa tietovuodosta.

Facebook, samoin kuin muutkin sosiaalisen median kanavat ovat tekemässä toimintoihinsa muutoksia, sillä EU:n uudet tietosuojasäädökset astuvat voimaan 25.5 toukokuuta.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi