1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Yksimielinen valiokunta vaatii eutanasiasta lisävalmistelua – Krista Kiuru: Kansalaisaloite ei ollut turha

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei hyväksy lakitekstin muotoon kirjoitettua kansalaisaloitetta eutanasian eli kuolinavun hyväksymisestä. Valiokunnan mietintöön sisältyy kuitenkin vaatimus asiantuntijatason jatkovalmistelusta.

eutanasia
Krista Kiuru
Krista KiuruHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai mietintönsä valmiiksi tänään.

Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan valiokunta teknisesti hylkäsi kansalaisaloitteen eutanasiasta, mutta asiallisesti vaatii hallitusta asettamaan laajapohjaisen asiantuntijaryhmän selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa.

Yksimielisen valiokunnan mukaan lisäselvityksissä on käytävä läpi myös eutanasian eli kuolinavun mahdollinen käyttöönotto Suomessa.

Asiantuntijaryhmän perustamisesta päätetään samalla kun koko eduskunta äänestää valiokunnan mietinnöstä.

Krista Kiurun mukaan kansalaisaloite eutanasiasta vauhditti tärkeää keskustelua, joka nyt jatkuu. Siksi Kiurun mukaan kansalaisaloite ei ollut turha, vaikka se nyt teknisesti hylättiinkin.

– Nimenomaan haluttiin, että asiasta käydään keskustelua salissa ja näin avautuu iso arvokeskustelun paikka yhteiskuntaan. Laajemman asiantuntijatyön ja selvitysten kautta saadaan niin paljon tietoa tämän keskustelun pohjaksi, että on mahdollista ottaa aidosti kanta puolesta tai vastaan. Sen tulee tekemään sitten silloinen eduskunta tai mahdollisesti tämä eduskunta hallituksen aikatauluista riippuen, Krista Kiuru perusteli perjantaina eduskunnassa.

.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta.
Kansanedustajat Jaana Laitinen-Pesola, Sari Sarkomaa, Veronica Rehn-Kivi, Krista Kiuru, Aino-Kaisa Pekonen, Anneli Kiljunen ja Satu Taavitsainen keskustelivat Eutanasia - hyvän kuoleman puolesta kansalaisaloitteesta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 9. maaliskuuta 2018.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Lue seuraavaksi