Kriisinhallintakeskus siirtyy Kuopiosta pääkaupunkiseudulle – Kuopioon keskitetään pelastuskoulutus

Kaikki pelastajat koulutetaan jatkossa Kuopiossa.

Kuopio
Pelastusopiston asuntola ja Kriisinhallintakeskus.
Sakari Partanen / Yle

Kriisinhallintakeskus siirtyy Kuopiosta pääkaupunkiseudulle. Tällä hetkellä Kriisinhallintakeskuksessa on vakituisesti töissä 22 ihmistä. Osa heistä asuu jo Etelä-Suomessa.

Pelastusopistolle Kuopioon keskitetään koko pelastusalan koulutus. Se tarkoittaa sitä, että Helsingin Pelastuskoulun toiminta lakkautetaan maakuntauudistusten yhteydessä. Viimeinen kurssi valmistuu Pelastuskoulusta vuonna 2020.

Kaikki pelastajat koulutetaan jatkossa Kuopiossa. Pelastusopistolle siirtyy myös kansainväliseen pelastustoimintaan liittyvä koulutus ja rekrytointi.

Sisäministeri Kai Mykkäsen mukaan syynä uudistuksiin on raha. Pelastajien koulutusten kustannusten arvioidaan olevan nelinkertaisia verrattuna koulutuksen keskittämiseen.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia pelastajista koulutetaan Kuopiossa ja 10 prosenttia Helsingissä. Helsingistä valmistuu vuosittain noin 21 ihmistä vuosittain. Kuopiosta pelastusopistolta valmistuu vuosittain noin 150 ihmistä. Keskittämisen jälkeen Kuopiosta valmistuisi 171 pelastajaa.

– Pelastusalan koulutuspaikkojen lisäys tuo Kuopioon useamman turvallisuusalan osaajan kuin Kriisinhallintakeskuksen siirto vie, ministeri kuvailee tiedotteessa.

Ministerin mukaan Kriisinhallintakeskuksella on paremmat toimintaedellytykset pääkaupunkiseudulla. Kriisinhallintakeskuksen asemaa ja tehtäviä selvittänyt asiantuntijaryhmä totesi, että keskuksen siirto pääkaupunkiseudulle helpottaisi kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä muiden kriisinhallintatoimijoiden kanssa, sisäministeriö tiedottaa.