Marketta Horn on vähäpäästöistä elämää viettävä erakko, joka kammoaa kuluttamista: “Ihmisen täytyy olla sairas, jos hän voi hyvin nyky-yhteiskunnassa”

Marketta Horn on koko elämänsä kokenut toivottomuutta yrittäessään muuttaa maailmaa. Neljä vuotta sitten hän asettui erakoksi ikimetsään.

Perjantai
Perjantai: Ympäristöahdistus ajoi Marketan erakoksi metsään
Perjantai: Ympäristöahdistus ajoi Marketan erakoksi metsään

Tuvassa on viileää. Mittari näyttää 15 astetta.

Sen lämpimämmäksi Marketta Horn, 69, ei kotiaan lämmitä talvellakaan.

Nauravainen suu kertoilee juttuja, kun Horn kietaisee kirpputorilta ostetun villatakin tiukemmin ympärilleen ja rupeaa halkomaan polttopuita splitterillä. Siinä tulee lämmin.

– Olen omasta tahdostani siirtynyt elämään yhteiskunnan ulkopuolelle.

Horn muutti Luonnonperintösäätiön ikimetsään Saarijärvelle neljä vuotta sitten.

Erakko elää mökissään lähes päästötöntä elämää.

Marketta Horn kävelemässä pihamaallaan Saarijärvellä.
Marketta Horn elää lähes päästötöntä elämää Luonnonperintösäätiön omistamassa ikimetsässä Saarijärvellä.Juha Tuominen / Yle

Talossa ei ole turhia sähkölaitteita. Luomutilalta talkoopalkkana saatu ruoka säilyy ympäri vuoden maakellarissa. Vesi tulee lähellä pulppuavasta lähteestä.

Hammastahnansa hän valmistaa itse kookosrasvasta, soodasta ja suolasta. Sinappijauhe käy pesuaineesta.

Ulkohuussin seiniä koristavat lehtiartikkelit Luonnonperintösäätiön perustajasta Pentti Linkolasta.

– Olen kutsunut Linkolan tänne asumaan kanssani vanhoilla päivillään, mutta ei hän ole minulle vastannut, Horn hymähtää.

Miksi ihmiset eivät tee mitään?

Silloin tällöin Horn poistuu metsämökistään. Erakko on jo tuttu näky paikallisten keskuudessa. Liftaava mummo saa ohiajavilta kyydin kauppaan, kirjastoon tai uimahalliin.

Kaupassa Horn ahdistuu. Kulutuksen keskellä elävät ihmiset ihmetyttävät suuresti.

Skandinavian kokoisia muovilauttoja leijuu maailman merissä ja kaupassa kävijät sujauttavat pienetkin ostoksensa muovipussiin. Silloin Horn ei osaa pitää suutaan kiinni. Tai silloin, kun kaupan pihassa joku tyhjäkäyttää autoaan useamman minuutin.

– En ole mikään kovin miellyttävä asiakas paikallisissa putiikeissa, hän nauraa.

Marketta Horn vertaa ihmisten välinpitämättömyyttä ilmastoa kohtaan toisen maailmansodan kansanmurhaan.

Marketta Horn.
Pitkät matkat Horn kulkee usein liftaamalla. Talvisin hän pääsee metsään suksimaan.Juha Tuominen / Yle

– Olen kysynyt saksalaisilta sukulaisiltani mitä he tekivät, kun kuulivat Hitlerin lahtaavan juutalaisia. Vastaus kuului: emme mitään, kun emme uskoneet sitä todeksi. Eivätkö ihmiset siis nytkään usko, että teemme jotain hirveää tälle pienelle planeetalle? Ihmisen täytyy olla todella sairas, jos hän voi hyvin täällä nyky-yhteiskunnassa.

"Olen kiintiöiden kannalla. Esimerkiksi lentokiintiöt sysäisivät vastuun pois yksilön harteilta."

Marketta Horn

Horn on yrittänyt vaikuttaa esimerkillään koko elämänsä ajan. Hän on ollut vihreiden kaupunginvaltuutettuna Espoossa, perustanut ekoyhteisöjä, tehnyt väitöskirjan ja kirjoittanut kirjoja ekologisesta tavasta matkustaa. Toivottomuus iski, kun hän ymmärsi, että ei voi kovasta yrityksestä huolimatta vaikuttaa järjestelmän sisällä.

– Kaupunginvaltuutettuna oli todella ahdistavaa, kun mitään päätöksiä ei saatu äänestyksissä läpi. Ajattelin jatkuvasti, että minun pitäisi olla vielä parempi, että saisin nuo idiootit ymmärtämään, mitä täällä maailmassa tapahtuu, Horn sanoo ja hörppää omatekoista kuusenkerkkäteetään.

Tuhoon tuomittu

Marketta Horn nauttii elostaan ja olostaan omassa luojankukkarossaan, Mörkökorven suojellussa metsässä.

– Maailman melulta turvassa on hyvä olla. Tiedän, että tämä pallo ei enää tästä pelastu. Voisimme kuitenkin itse vaikuttaa siihen, millainen loppu tulee olemaan, jos pikkuhiljaa siirtyisimme toisenlaiseen tapaan elää.

– Olen kiintiöiden kannalla. Esimerkiksi lentokiintiöt sysäisivät vastuun pois yksilön harteilta. Järjetöntä, että kerosiinia ei vieläkään veroteta.

"Kun olen karsinut kaikki muut päästöni nollaan, voin huoletta istua läppärillä mökissäni."

Marketta Horn

Vaikka yhteiskunnan rakenteissa on perustavanlaatuisia epäkohtia, yksi ihminenkin pystyy tekemään jotain ilmaston eteen. Jos ihminen haluaa muuttaa maailmaa, hänen on Hornin mukaan ensin ymmärrettävä sitä perin pohjin.

Siksi Horn kehottaa nuoria opiskelemaan, tutkimaan asioita, kysymään ja kyseenalaistamaan. Ja tekemään hyviä valintoja.

– Kaikkihan tietävät, että neljä suurinta myrkkyä ilmastolle ovat lihansyönti, lentäminen, yksityisautoilu ja lasten tekeminen.

Horn haluaa kumota ihmisten yleisen harhaluulon. Ei, maapallo ei pelastu sillä, että kaikki ihmiset alkaisivat elää kuten hän.

Marketta Hornin mökki keskellä saarijärveläistä ikimetsää.
Erakon koti on keskellä ikimetsää.Juha Tuominen / Yle

– Kyllähän sen nyt jo järkikin sanoo, että yksin asumisessa ei ole mitään ekologista. Kun kolmekin ihmistä asuu yhdessä, hiilijalanjälki pienenee merkittävästi (siirryt toiseen palveluun).

Maapallon kannalta parasta olisi yhteisöasuminen, johon Horn itse kokee olevansa tässä vaiheessa jo liian ehdoton. Yksin asuminen on Hornin suurin ilmastosynti.

Internet-yhteys on myös mökissä oltava. Hän seuraa eri maiden ajankohtaislähetyksiä internetissä ja pitää muun muassa blogia reissuistaan.

Netti on Hornille vaikutuskanava, josta entinen tutkija imee myös jatkuvasti uutta tietoa maailman tilasta.

– Kun olen karsinut kaikki muut päästöni nollaan, voin huoletta istua läppärillä mökissäni. Maapallo kestää nimittäin 10 prosenttia nykyisestä kulutuksesta (siirryt toiseen palveluun), Horn sanoo.

Talven juurekset Marketta Horn saa luomutilalta, jossa käy keväisin ja syksyisin talkootöissä.
Talven juurekset Marketta Horn saa luomutilalta, jossa käy keväisin ja syksyisin talkootöissä.Juha Tuominen / Yle

Yksin metsässä elävä Horn tiedostaa, että jatkuvaa saarnaamista ilmastoasioista ei kukaan jaksa kuunnella.

Sen tähden hän myös nauraa kauheuksille ja yrittää käsitellä ilmastonmuutosta huumorin avulla.

– Olen huomannut, että ei tämä homma myöskään tästä itkemällä ja murjottamalla parane. Ennemmin esittelen ekologisen elämäntavan hyviä puolia ihmisille kuin maalailen uhkakuvia. Etsin ja kokeilen positiivisia vaihtoehtoja. Monikaan ei usko, että tällainen ekoelämä saattaa olla ihan mukavaa.

Roosa Maskonen

Yle Perjantai

Lue myös:

Kansainvälisten tieteentekijöiden vetoomus: Maailman pelastamisella kiire

Toimittajalta: Vuosi, jolloin ilmastonmuutos löi läpi - entä sitten?

Ilmastonmuutos uhkaa paikoin puolta kasvi- ja eläinlajeista

Suomi kärkipäätä ylikuluttajana - Ruotsi rasittaa maapalloa vielä enemmän

Maailma on hukkumassa muoviin, mutta se voidaan vielä pelastaa, sanoo korealaistaitelija