Nykytaiteen galleria keskellä metsää on persoonallinen ilmestys

Lasi-igluistaan tutuksi tulleeseen Kakslauttaseen on hiljattain avattu nykytaiteen galleria. Galleriassa haluttaisiin tuoda esiin myös paikallista, Saamenmaan taiteilijoiden nykytaidetta, mutta vielä se ei ole onnistunut.

kulttuuri
Kakslauttanen, art gallery, taidegalleria

KAKSLAUTTANEN. Puiden ja lumen keskellä siintää pieni kylä. Lasi-igluja, erilaisia mökkejä, isoja ja pieniä rakennuksia on siellä täällä. Kylä on Kakslauttasen hotellialuetta, joka on tullut maailmankuuluksi muun muassa internetissä pyörineen lasi-iglukuvan johdosta.

Etsien tähän paikkaan ei välttämättä löydä, sillä sinne ei ole suuria opaskylttejä ja se on ikään kuin piilossa valtatieltä käsin.

Alueelle on rakennettu suuri, navetan kokoinen talo, josta syntyi taidegalleria. Sen yhteydessä on liki kolmikymmenmetrinen lasi-iglutorni. Galleriassa esitellään ainoastaan nykytaidetta.

– Tämä on hieno juttu, että tällainen on rakennettu, 450 neliötä nykytaiteelle. Että ei tällaista ole Suomessa aiemmin suunniteltu koskaan, sanoo taidegallerian kuraattori, galleristi Hanna Kress.

Nykytaiteen galleria on turisteille yllätys

Hotellin laajalla alueella valtatie neljän kummallakin puolen on matkailijoille yhteensä noin 550 yösijaa tällä hetkellä ja lisää on luvassa.

Hanna Kress, taidegalleristi, Kakslauttanen art gallery
Hanna KressLinda Tammela / Yle

Galleristi sanookin taidegallerian vierailijoiden olevan pääosin turisteja. Suomalaiset turistit Saariselältä ja sen lähistöltä ovat jo löytäneet tiensä marraskuussa avattuun galleriaan. Suurin osa vierailijoista koostuu kuitenkin ainakin toistaiseksi Kakslauttasen omista asiakkaista.

Kun sijainti on Saamenmaalla, olisi galleristi Kressin mielestä tärkeää päästä näyttämään paikallista sekä saamelaista kulttuuria, sillä sitä myös turistit haluaisivat nähdä ja kokea. Ulkomaalaiset turistit eivät odota näkevänsä keskellä metsää suurta taidegalleriaa. Galleriaan löydettyään he usein kysyvät, onko gallerian taide paikallisten taiteilijoiden tuotoksia, vai kenties jostain muualta päin maailmaa.

– Se on heille yllätys, että täällä on tällainen valtava nykytaiteen galleria. He melkein kaikki kysyvät, että ovatko nämä paikallisia taiteilijoita. On ihan kiva näyttää paikallistakin taidetta, kyllä he vähän odottavat sitä, Hanna Kress kertoo.

Kakslauttanen art gallery, Mia Hamari, Maaria Märkälä
Seinillä kuvataiteilija Maaria Märkälän maalauksia, edessä kuvanveistäjä Mia Hamarin veistos Kakslauttasen taidegalleriassa.Linda Tammela / Yle

Mutta onko galleriassa sitten paikallista taidetta? Vastaus on sekä että – artikkelin kuvissa galleriassa näkyvät suomalaisten taiteilijoiden teokset – espoolaisen Maaria Märkälän maalaukset ja simolaisen Mia Hamarin veistokset.

Pohjoissuomalainen taiteilija, posiolainen Paula Suominen, on hänkin päässyt esittelemään teoksiaan Kakslauttasen taidegalleriassa. Suominen tekee kuvataidetta, mutta on nyt päässyt tutustumaan esimerkiksi lasitöihin tehtyään niitä rakennukseen.

“Ihan uusi mahdollisuus”

Taidegalleria Saamenmaalla antaa taiteilija Paula Suomisen mielestä uusia mahdollisuuksia taiteilijoille.

– Minusta se tuo kyllä ihan uuden mahdollisuuden. Nimenomaan täällä pohjoisessa esitellä töitään ja osallistua näyttelytoimintaan, koska usein pohjoisen taiteilijatkin lähtevät Etelä-Suomeen, siellä on galleriamahdollisuudet paljon isommat, laajemmat, monipuolisemmat, taiteilija kertoo.

Paula Suominen, Kakslauttanen art gallery
Kuvataiteilija Paula Suominen katselee teostaan.Linda Tammela / Yle

Suominen on suunnitellut galleriaan lasitöitä ovenpieliin sekä yhden teoksen korkealle kattoon roikkumaan. Hän esittelee katosta roikkuvaa lasityötä, joka kuvaa pohjoisen kahdeksaa vuodenaikaa ja kertoo, miten työtä kannattaisi tutkiskella:

– Kun tämä on tällainen orgaaninen muoto, niin tästä voi lähteä omasta mielivuodenajastaan. Tässä on kahdeksan vuodenaikaa, jotka kuvaavat pohjoista valoa ja sitä, miten luonto määrittää meidän elämää, valottaa Suominen.

Saamelaistaidetta on luvassa

Vielä galleriassa ei kuitenkaan olla päästy syleilemään saamelaistaiteilijoiden teoksia. Galleristin mukaan saamelaistaiteilijat ovat maailmalla niin suosittuja, että aikataulut eivät ole toistaiseksi osuneet yhteen. Mutta kyllä saamelaista taidetta Kakslauttasen galleriassakin päästään näkemään, lupaa galleristi Hanna Kress.

– Nyt on onnistunut kahteen seuraavaan näyttelyyn saada saamelaistaiteilijoita, niin se on todella upeaa. Meillä alkaa syksyllä näyttely, jossa on mukana Marja Helander, valokuvaaja. Sitten seuraavana vuonna meille tulee Ruotsin puolelta Tomas Colbengtson, Kress kertoo.

Syksyllä alkavassa näyttelyssä on esillä saamelaisen valokuvaajan Marja Helanderin töitä Lapin taiteilijaseuran yhteisnäyttelyssä. Toisena vierailevana taiteilijana kyseisessä näyttelyssä on italialainen Simafra. Seuraavalle vuodelle luvassa oleva saamelaistaiteilija Tomas Colbengtsonin näyttely puolestaan on yhteisnäyttely Elina Sipilän kanssa.