Hyvin hoidettu tilanne vai salakähmäistä toilailua? Nousiaisten johto haluaa jo kuiville jätevesikriisistä

Lounais-Suomen aluehallintovirastoon on virrannut Nousiaisten vesikriisiin liittyviä kysymyksiä ja selvityspyyntöjä useiden viikkojen ajan. Avin mukaan lakia ei ole rikottu.

Nousiainen
Jaana Karrimaa, Timo Oja, Olli Sillanpää ja Reima Rantanen.
Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa, vesiyhtiön toimitusjohtaja Timo Oja, kunnanhallituksen puheenjohtaja Olli Sillanpää ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reima Rantanen.Kalle Mäkelä / Yle

NousiainenVarsinais-Suomen maaperässä sattui viime vuoden lopulla jotakin, jonka jälkijäristykset eivät ole vieläkään vaimenneet. Noin 5 000 asukkaan Nousiaisissa kiistellään yhä vesikriisin hoidosta, vaikka vatsataudeista selvittiin ja putket on putsattu.

Animaatio esittää, miten Nousiaisten putkirikko tapahtui
Yle

Animaatio havainnollistaa karkeasti, mitä maan alla tapahtui. Putkirikko sattui vesiyhtiön virtaamaseurannan perusteella jo viime vuoden lopulla. Putki tihkutti vettä alapinnastaan kuukausien ajan. Pitkään jatkunut maan vettyminen romahdutti yläpuolella kulkeneen seurakunnan viemäriputken, ja lopulta jätevettä joutui asukkaiden juomaveteen.

Sadat kuntalaiset sairastuivat vatsatautiin. Hanavesi oli juomakelvotonta kuukauden ajan, kunnes verkosto saatiin taas kuntoon tehokloorauksen avulla.

Jokimaisema Nousiaisissa.
Vuotokohta löytyi lopulta Maskuntien tuntumasta.Kalle Mäkelä / Yle

Vesiyhtiön toimitusjohtaja ja Nousiaisten tekninen johtaja Timo Oja on sitä mieltä, että kyseessä oli puhdas vahinko. Vesivuotoa lähdettiin heti etsimään maastosta, kun se havaittiin, mutta sateinen loppusyksy hankaloitti työtä.

– Yleensä tällainen vuoto alkaa näkyä maastossa muutamassa päivässä, mutta tämä vuoto ei tullut missään vaiheessa näkyviin.

Vuotokohtaa haettiin jopa suunnistajien voimin. Alueita poissulkemalla vuoto paikantui viimein Maskuntien läheisyyteen. Vuotoa etsittäessä linjoja suljettiin, niin kuin Ojan mukaan on aina tapana. Jätevesi pääsi sekoittumaan juomaveteen.

– Se on päässyt siinä vaiheessa, kun venttiileitä on suljettu ja putki on ollut hetken paineeton. Silloin putki on päässyt imaisemaan likaantunutta vettä sisäänsä, ja kun on taas aukaistu venttiiliä, silloin vesien sekoittuminen pääsi tapahtumaan.

Nainen täyttää vesikanisteria.
Annika Heinonen kävi noutamassa perheelleensä vettä vesisäiliöstä helmikuun alussa.Kalle Mäkelä / Yle

Ojan mukaan ei ole mitenkään poikkeuksellista, että vesi- ja viemäriputket kulkevat päällekkäin.

– Tästä kiinteistöputken reitistä ei tosin tiedetty, mutta ainakin vierekkäin kaivannossa putket usein kulkevat Suomessa. Se on ihan normaalikäytäntö. Se on pakon sanelema juttu yleensä, ja varmasti ahtaissa kaupunkiolosuhteissa menee paljon myös risteäviä putkia.

Kunnanjohtajan asema puntarissa

Vatsatauti alkoi kiusata nousiaislaisia tammikuun lopulla. Kunta antoi vedenkeittokehotuksen lauantaina 27. tammikuuta ja alueellisen vaaratiedotteen veden saastumisesta sunnuntaina 28. tammikuuta. Kuntalaisille järjestettiin vedenjakelupiste.

Ensimmäiset olivat kuitenkin sairastuneet jo viikolla, ja asiasta keskusteltiin Facebookin suljetuissa paikallisryhmissä. Yksi ylläpitäjistä kertoi sairastuneensa itse torstain vastaisena yönä, ja suurin osa perheestä sen jälkeen.

Nainen ja mies kahvipöydässä.
Marjo Isopahkalan ja Markus Rönnholmin kodissa kärsittiin vesikriisin aikana rajusta vatsataudista.Kalle Mäkelä / Yle

Kunnanjohtaja Jaana Karrimaan puhelin soi perjantaina 26. tammikuuta. Karrimaa on kokenut kunnanjohtaja ja monessa liemessä keitetty, mutta Nousiaisiin hänet oli valittu vasta viime lokakuussa.

– Minuun oltiin ensimmäisen kerran yhteydessä perjantaina. Kello 20.51 henkilökohtaiseen puhelimeeni soitti yksi kuntalainen.

Karrimaa arvioi onnistuneensa vesikriisin hoidossa hyvin. Sosiaalista mediaa hän ei juuri seuraa, joten sieltä suunnasta ei ole tullut paineita yöunia sotkemaan.

– Jotkut kuntalaiset ovat soittaneet, mutta yleisesti kuntalaiset ovat olleet varsin tyytyväisiä ja ymmärtäväisiä.

Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.
Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.Kalle Mäkelä / Yle

Karrimaan mukaan mitään asioita ei ole peitelty eikä asioiden hoidossa ole viivytelty, vaikka osa luottamushenkilöistä ja asukkaista näin epäilee. Kunnanhallitus käsitteli viime viikolla arvostelijoiden laatiman 39 kysymyksen listan, jonka lopussa kyseenalaistettiin myös Karrimaan asema.

– Hallituksen mukaan luottamusta on, mutta minähän olen edelleen koeajalla. Minustahan pääsee viidessä minuutissa, kunnanjohtaja kärjistää.

Hallituksen mukaan luottamusta on, mutta minähän olen edelleen koeajalla. Minustahan pääsee viidessä minuutissa.

Jaana Karrimaa

Karrimaa kertoo oppineensa, että vastaisen varalle kuntien kannattaisi kerätä ihmisten puhelinnumeroita valmiiksi.

– Meillä meni numeroiden keräämisessä varsin kauan. Jos numeroita olisi ollut enemmän, alun alkaenkin olisi voinut hoitaa tekstiviestitiedotusta nopeammin, ja se olisi ehkä tavoittanut useampia kuntalaisia nopeasti.

Avi: Häiriötilanne hoidettiin laillisesti

Lounais-Suomen aluehallintovirastoa on pommitettu Nousiaisten vesikriisiin liittyvillä kysymyksillä ja selvityspyynnöillä useiden viikkojen ajan. Aluehallintoviraston mukaan selvityspyynnöillä on pyritty osoittamaan lainvastaisuuksia Nousiaisten Vesi Oy:n sekä Nousiaisten kunnan toiminnassa putkivuodon etsinnässä ja vesikriisin jälkihoidossa.

Aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuollon yksiköstä kerrotaan Ylelle, että selvityspyyntöjen takana on ollut muutama henkilö. Aktiivisimmin asiaa on pöyhinyt Nousiaisissa asuva Pyhärannan kunnanjohtaja Matti Muukkonen, joka on juuri valittu Riihimäelle muutosjohtajaksi (siirryt toiseen palveluun).

Ongelma poistui, kun häiriön aiheuttanut vuoto paikannettiin ja korjattiin. Asiassa on toimittu niin ripeästi kuin noissa olosuhteissa oli mahdollista.

Erja Alanen

Kunnanjohtaja Muukkonen on penännyt aluehallintovirastolta muun muassa terveydensuojelulain mukaista poikkeuslupahakemusta, vesiyhtiön ilmoitusta laatuvaatimusten ylityksestä sekä häiriötilannesuunnitelmaa.

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastajan Erja Alasen mukaan laki ei edellytä poikkeuslupaa mikrobiologisiin laatuvaatimuspoikkeamiin.

– Lupaa edellytetään ainoastaan, kun kyseessä on talousvedessä esiintyvä kemiallinen laatupoikkeama, selvittää Alanen.

Vesihana ei ole käytössä
Tavoitteena on turvata Salon vesilhuollon toimintavarmuus. Arkistokuva.Petra Ristola / Yle

Ilmoitusta laatuvaatimusten ylityksestä ei ylitarkastaja Erja Alasen mukaan edellytetä, koska kyseessä on ollut hetkellinen häiriötilanne.

– Ongelma poistui, kun häiriön aiheuttanut vuoto paikannettiin ja korjattiin. Asiassa on toimittu niin ripeästi kuin noissa olosuhteissa oli mahdollista.

Ylitarkastajan mukaan Muukkosen penäämä häiriötilannesuunnitelma löytyy. Suunnitelma on aluehallintoviraston mukaan laadittu asianmukaisesti lain velvoittamalla tavalla.

– Aluehallintovirasto katsoo, että häiriötilanne hoidettiin niin hyvin kuin noissa olosuhteissa kyettiin. Lakia ei rikottu, eikä asiakokonaisuuden kannalta olennaisia asiakirjoja ole jätetty laatimatta.

Vesiletkusta tippuu vesipisaroita.
Vesikriisin aikana käyttövettä sai noutaa muun muassa Nousiaisten paloasemalta.Kalle Mäkelä / Yle

Pyhärannan kunnanjohtajan syytökset ovat rajuja. Matti Muukkonen on esittänyt julkisuudessa väitteitä muun muassa putkivuotoon liittyvästä salailusta, ongelmien peittelystä ja piilokorruptiosta. Hän epäilee, että koko vesiyhtiö olisi kulissi, joka on rakennettu valtaapitävien nousiaislaisten suojaksi.

Muukkonen syyttää Nousiaisten Vesi Oy:n johtoa amatöörimäiseksi ja hallitusta lainvastaiseksi.

Toista kuntaa johtava Muukkonen vakuuttaa Ylelle, ettei hänellä ole henkilökohtaisia intressejä asiassa. Muukkonen sanoo olleensa aktiivinen viranomaisten suuntaan toisen kunnan asioissa, koska haluaa varmistaa vesihuollon toimivuuden ja lainmukaisuuden asuinkunnassaan Nousiaisissa.

Ulkopuolinen konsultti tekee selvityksen

Uusin käänne Nousiaisissa on ulkopuolisen konsultin palkkaaminen jälkiselvitystä tekemään. Kunnanhallitus pyytää kolmelta konsultilta tarjoukset. Selvityksen tekijä valitaan tämän kuun puolivälissä, ja valmista pitäisi olla kesään mennessä.

Itse ihmettelen sitä, että vaikka moni asia on täysin kesken, niin on tultu koko ajan esiin sillä tavalla, että asiat olivat jo päättyneet.

Petteri Paananen

Valtuuston kriittiseen siipeen kuuluva Petteri Paananen (kok.) pitää selvityksen teettämistä oikeana ratkaisuna.

– Yksi asia on varmasti se, menikö tiedottaminen pieleen. Toinen on se, että reagointiinko siinä ajassa kuin olisi pitänyt. Sitä keskustelua vielä jatketaan, Paananen sanoo epäkohdista.

Mies hymyilee kameralle.
Petteri Paananen on Nousiaisten kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja.Jussi Koivunoro / Yle

Paanasen mielestä kunta on osittain toiminut avoimesti järjestämällä erilaisia tilaisuuksia.

– Itse ihmettelen sitä, että vaikka moni asia on täysin kesken, niin on tultu koko ajan esiin sillä tavalla, että asiat olisivat jo päättyneet. Selvityspyyntöjä on tullut lisää ja koko ajan selvitetään, asioita jatketaan vielä.

Paananen on varma, että ulkopuolinen selvittäjä löytää uusia asioita, joista luottamushenkilöt eivät vielä tiedä. Onhan vetämässä kaksi hallintokantelua ja yksi rikosilmoitus.

– Sitten kun selvitykset on tehty ja saatu analyysit ja raportit, voidaan todeta, kuka onnistui ja missä, ja missä pitää parantaa.

Valtuustossa ei ole kahtiajakoa. Tässä puhutaan nimenomaan muutaman valtuutetun, no sanotaanko suoraan, änkyröinnistä.

Reima Rantanen

Paanasen tapaan kriittisiä valtuutettuja on Nousiaisissa muutama. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reima Rantanen (vas.) ei ajattele heistä kovin lämpimästi.

– Valtuustossa ei ole kahtiajakoa. Tässä puhutaan nimenomaan muutaman valtuutetun, no sanotaanko suoraan, änkyröinnistä.

Ihmiset istuvat pöydän ympärillä.
Kalle Mäkelä / Yle

Rantanen kertoo juuri käyneensä teknisessä toimistossa lohdutuskäynnillä.

– Kävin kysymässä suoraan, mikä on työmotivaation taso tällä hetkellä. Heille kannustukseksi yritin vannottaa, että suurin osa valtuutetuista kuitenkin tukee heidän toimintaansa ja arvostaa heidän työtänsä. Kritiikin julkituonnissa ja tämän jälkikäsittelyn takana on korkeintaan kolme valtuutettua.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Olli Sillanpää (kesk.) haluaa kiittää kunnan viranhaltijoita.

– Ymmärrän kyllä kritiikin, jos on ilman suihkua tai vettä viikkoja. Silloin näitä vikoja haetaan, mutta toivoisin, että nyt selviäisi se, että kriisi on ohi ja hoidettu.

Vesiputket rapistuvat koko Suomessa

Nousiaisten vesikriisiä vastaava tilanne voisi sattua muuallakin Suomessa. Vuotoja onkin aina silloin tällöin ympäri maata. Suomessa on yleisiä vesiputkia yli 100 000 kilometriä ja jätevesiputkia noin 50 000 kilometriä. Niistä iso osa on 1970- ja 1980-luvulta.

Suomen rakennusinsinööriliiton ROTI 2017 -julkaisun mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 6 prosenttia putkista on erittäin huonokuntoisia. Haperoa putkea on maan alla jopa 6 000 kilometriä.

Vanhoja valurautaisia vesiputkia
Juha Korhonen / Yle

Putkia pitäisi raportin mukaan korjata 320 miljoonalla eurolla vuosittain, mutta tällä hetkellä uusimisiin käytetään 120 miljoonaa vuodessa. Toisaalta rapautuva verkosto ei ole vaikuttanut putkirikkojen määrään, ja niistä johtuvien jakelukeskeytysten kestot ovat olleet viime vuosina laskussa.

Nousiaisten vesiyhtiön toimitusjohtaja Timo Oja laskeskelee, että näillä resursseilla koko Suomen putkien korjaaminen veisi 250 vuotta. Nousiaisissa on hänen mukaansa 50 kilometriä uusimisen tarpeessa olevaa putkea. Niihin uppoaisi satoja tuhansia euroja.

Työpäällikkö Seppo Karjalainen etsi ojasta merkkejä klooratusta vedestä, mutta putkivuotoa ei löytynyt Nousiaisten Miekkavuorentiellä.
Maaliskuussa työpäällikkö Seppo Karjalainen etsi ojasta merkkejä klooratusta vedestä Nousiaisten Miekkavuorentiellä.Jouni Koutonen / Yle

Vesikriisin aiheuttaneen putken korjaamisesta oli tehty päätös vuoden 2017 loppupuolella, mutta sitä ei ehditty korjata ennen onnettomuutta.

– Tänä vuonna vesiyhtiöllä on vain tämän tiedetyn putkilinjan korjaaminen ja yksi investointi teollisuusalueelle. Tietysti näiden aiheutuneiden kulujen ja muiden johdosta mietitään uudestaan, pitääkö satsata enemmän saneeraukseen, Oja toteaa.

Miten tästä eteenpäin?

Vesikriisin jälkipyykkäys tuskin loppuu vielä hetkeen. Tällä hetkellä Nousiaisten kunnanhallituksen käsittelyssä on muutaman teknisen lautakunnan jäsenen tekemä hallintokantelu.

Toinen hallintokantelu ympäristöterveydenhuollon toiminnasta on aluehallintoviraston käsittelyssä. Ulkopuolisen konsultin tulosten arvioidaan tulevan ennen kesää.

Käynnissä on korvausten haku vesikriisistä kärsineille. Timo Ojan mukaan jokainen, jolle on aiheutunut haittaa vesikriisistä, esimerkiksi sairaalakuluja, voi hakea korvausta. Kunta toivoo hakemuksia toukokuun loppuun mennessä, mutta Ojan mukaan vakuutusyhtiöllä aikarajana on kolme vuotta.

Vesiyhtiön toimitusjohtaja Timo Oja.
Vesiyhtiön toimitusjohtaja Timo Oja.Kalle Mäkelä / Yle

Vesikriisi toi vesiyhtiölle lisäkuluja muun muassa veden jakelusta, asiantuntijoiden käytöstä ja kloorauksista. Ojan mukaan lopulliset summat eivät ole vielä selvillä, mutta arvio menoista ulottuu puolesta miljoonasta miljoonaan euroon.

Kunta ja vesiyhtiö ovat hakemassa maa- ja metsätalousministeriöltä vakavien vaikeuksien hätärahoitusta, kunhan summat tarkentuvat.

Timo Ojan mukaan hätäraha tulisi tarpeeseen. Vesi- ja jätevesimaksuja saatetaan joutua korottamaan, ellei apua saada.

– Sitä ei ole päätetty, mutta koska yhtiön tulot tulevat näistä maksuista, niin muuta keinoa ei ole.

Jutusta on oikaistu 10.4.2018 klo 16.45 kohta, jossa virheellisesti kerrottiin Pyhärannan kunnanjohtaja Matti Muukkosen epäilleen Nousiaisten vesikriisin hoitoon osallistuneiden henkilöiden syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttöön. Lisäksi Muukkonen on puhunut julkisuudessa piilokorruptiosta.