Metoo-kampanjan laineet lyövät Nobelista päättävässä akatemiassa: Peter Englund ja kaksi muuta jäsentä eroavat Ruotsin Akatemiasta

Erojen yksityiskohtaiset syyt eivät ole selvillä, mutta ruotsalaislehti arvelee niiden liittyvän niin sanotun Kulttuuriprofiilin tapaukseen.

Ruotsin akatemia
Ruotsin Akatemian vuosikokous joulukuussa 2017.
Ruotsin Akatemian vuosikokous joukuussa 2017.Jonas Ekstromer / EPA

Kirjailijat Peter Englund, Klas Östergren ja Kjell Espmark jättävät Ruotsin akatemian jäsenyyden. Kirjailijoiden erojen yksityiskohtaiset syyt eivät ole selvillä, mutta Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun) arvelee niiden liittyvän Ruotsin Akatemiassa tehtyyn selvitykseen niin sanotun Kulttuuriprofiilin ja Ruotsin Akatemian toiminnasta.

Kulttuuriprofiiliksi nimetty mies on Ruotsin akatemian jäsenen puoliso, kunniamerkein palkittu ja yksi vaikutusvaltaisimmista kulttuurieliitin hahmoista. Ruotsin akatemia on osittain myös rahoittanut hänen vetämänsä taidefoorumin toimintaa.

Kymmenet naiset kertoivat #metoo-kampanjan yhteydessä Kulttuuriprofiilin häirinneen työntekijöitään, taiteilijoita ja jopa Ruotsin akatemian jäsenten puolisoita ja tyttäriä seksuaalisesti.

Paljastukset vavisuttivat Ruotsin kulttuurielämää viime syksynä. Ruotsin akatemian pääsihteeri Sara Danius kävi pari päivää ennen Nobel-juhlaa selostamassa kuninkaalle, mitä hän tietää vaietusta seksuaalisesta ahdistelusta.

Kulttuuriporofiilin toimintaa ja yhteyksiä Ruotsin Akatemiaan on selvittänyt syksystä lähtien asianajotoimisto Hammarskiöld & Co, jonka raportin arvellaan valmistuneen.

Kirjailija Klas Östergrenin sanoo erolausunnossaan, että Akatemian vakavia ongelmia pyritään ratkaisemaan tavalla, joka toimii sen omia sääntöjä vastaan. Toisen lähtijän Kjell Espmarkin mukaan Akatemian johdossa ystävyys ja muut epäoleelliset seikat ohittavat vastuun.

Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan kirjailijoiden ero johtuisi siitä, että he ovat halunneet seksuaalisesta häirinnästä syytetyn Kulttuuriprofiilin vaimon luopuvan Akatemian jäsenyydestä.

Kirjailijat vetoavat vaitiolovelvollisuuteensa, eivätkä kerro tarkemmin eroon johtaneita syitä.