Kantasataman ostoskeskukseen Kotkaan on luvassa jopa 700 työpaikkaa

Freeport ehti etsiä sopivaa kauppapaikkaa Suomesta viisi vuotta.

Kotka
Freeportin toimitusjohtaja Jestin Roberts
Toimitusjohtaja Iestyn Roberts kävi perjantaina Kotkassa.Juulia Tillaeus / Yle

Kotkan Kantasatamaan rakennettava outlet-ostoskeskus tuo mukanaan 600–700 työpaikkaa. Näin arvioi ostoskeskuksen vuokralaisista ja markkinoinnista huolehtivan Freeportin toimitusjohtaja Iestyn Roberts.

– Outlet itsessään luo noin 600–700 työpaikkaa, mutta jos lasketaan mukaan myös hotelli ja kampus, niin työpaikkoja tulee tietysti vielä enemmän, hän sanoo.

Toimitusjohtaja Robertsin mukaan kansainvälinen outlet-operaattori Freeport ehti etsiä Suomesta kauppapaikkaa jo viisi vuotta. Lopulta Kotka valikoitui sijaintipaikaksi Kantasataman konseptin vuoksi.

Kantasatamaan suunnitellaan outlet-ostoskeskuksen ohella Kotkan kaupungin rahoittamaa tapahtumakeskusta, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uutta kampusta ja GVA Sawyerin hotellia.

– Nykyiset outlet-keskukset ovat muutakin kun ostoskeskuksia. Ne ovat paikkoja, joissa ihmiset viihtyvät ja kuluttavat aikaa. Moottoritien varteen, kauaksi asutuksesta rakennettujen ostoskeskusten sijaan asiakkaat haluavat nyt tunnelmaa, viihtyisän ympäristön ja jotain erityistä. Sitä on vaikeaa luoda tyhjästä, mutta Kotkassa luonnetta on jo valmiiksi, Roberts sanoo.

Asiakkaita odotetaan Suomesta, Venäjältä ja Aasiasta

Myös Virolahden Vaalimaalle rakennetaan parhaillaan ostoskylää. Zsar-Outletin on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Iestyn Roberts ei ole huolissaan kilpailutilanteesta.

– Nähdäkseni Vaalimaan outlet-keskus houkuttaa lähinnä venäläismatkailijoita, kun me puolestamme keskitymme kotimaisiin asiakkaisiin koko Etelä-Suomen alueella.

Odotukset ovat kovat myös ulkomaisten turistien suhteen. Kantasataman outlet-keskukseen odotetaan asiakkaita niin Venäjältä kuin Aasiastakin, vaikka perusasiakaskunta tulee Robertsin mukaan lähialueilta.

Kantasataman ostoskeskuksen myyntipaikoista on tällä hetkellä vuokrattuna noin 70 prosenttia. Robertsin mukaan neuvotteluja käydään edelleen eri toimijoiden kanssa.

Rakennusprojektit käynnistyvät Kantasatamassa loppukesästä, ja valmista pitäisi tulla vuoden 2019 loppuun mennessä.

Freeport operoi outlet-keskuksia ympäri maailmaa. Pohjoismaissa sillä on outlet-keskuksia Ruotsissa ja Tanskassa.