Skandaaleissa ryvettynyt Facebook tiukentaa palvelunsa valvontaa – poliittinen mainonta erityistarkkailussa

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoo haluavansa parantaa palvelun tietoturvaa ja läpinäkyvyyttä.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg perusti Facebookin vuonna 2004 ystäviensä tuella ja omistaa yhtiöstä nykyisinkin ison siivun.Alberto Estevez / EPA-EFE

Tietovuotoskandaalin runtelema sosiaalinen media Facebook aikoo jatkossa vahtia entistä tarkemmin palvelunsa suosituimpien sivustojen tietojen oikeellisuutta. Myös muuta valvontaa tiukennetaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi perjantaina omalla sivullaan (siirryt toiseen palveluun), että ”suurten” sivustojen ylläpidosta vastaavien tahojen henkilöllisyys tarkistetaan ja sivustojen sisältöjä tarkkaillaan. Lisäksi Facebook aikoo vaatia maksajan nimen kaikkiin poliittisiin mainoksiin ja myös maksajan henkilöllisyys varmistetaan jatkossa.

Zuckerberg totesi, etteivät muutokset estä kaikkia väärinkäytöksiä, mutta tekevät ne vähintäänkin vaikeammaksi toteuttaa. Hän viittasi Venäjän toimiin Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana vuonna 2016 sekä väärennettyjen Facebook-sivustojen käyttöön mainosten levittämiseksi.

Toimet ovat jatkoa vyyhdille, jossa Facebook pyrkii korjaamaan pahasti tahriintunutta mainettaan tietovuoto- ja vaalimanipulointiskandaalin yhteydessä. Yhtiö myönsi aiemmin tällä viikolla, että analyysiyhtiö Cambridge Analytica on saattanut päästä käsiksi jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoihin. Suomessa tietovuodon arvellaan koskevan noin 20 000 ihmisen tietoja.

Zuckerbergin mukaan Facebook aikoo myös parantaa palvelunsa vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi palvelussa mainostavien tahojen henkilöllisyyden ja sijainnin varmistamista. Ilman asianmukaista varmistusta poliittinen mainostaminen ei enää onnistu. Facebookin ilmoituksen mukaan palvelun käyttäjien tulisi voida nähdä selkeästi, kenen sivusto tai mainos on kyseessä.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin on määrä antaa tapahtumista selvitys Yhdysvaltain kongressin kauppakomitealle ensi viikolla.

Lähteet: STT, Reuters