Vangittavaksi määrätty Brasilian entinen presidentti ei luovuta – linnoittautunut Lula saa tukea tuhansilta kannattajiltaan

Syksyn presidentinvaaleihin tähtäävää vasemmistolaispoliitikkoa odottaa 12 vuoden vankilatuomio korruptiosta.

Brasilia
Lula da Silvan kannattajat vastustavat hänen vankeustuomiotaan.
Lula da Silvan kannattajia.Fernando Bizerra / EPA

Brasiliassa vankeuteen tuomittu entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva on uhmannut oikeuden määräystä antautua viranomaisille perjantaina iltapäivään mennessä. Yleisesti nimellä Lula tunnettu 72-vuotias entinen valtionpäämies nauttii suurta suosiota tietyn kansanosan keskuudessa, mutta jakaa samalla tiukasti brasilialaisten mielipiteet.

Hän on linnoittautunut Sao Paulon alueella sijaitsevaan metallityöntekijöiden liiton rakennukseen tuhansien kannattajiensa ympäröimänä.

Oikeus oli antanut Lulalle vuorokauden aikaa antautua ja aloittaa tuomionsa kärsiminen. Lula ei ole ottanut julkisesti kantaa oikeuden päätökseen tai kertonut, mitä aikoo tehdä. Monet hänen kannattajistaan ovat yllyttäneet häntä vastarintaan. Lulan tukijoukot ehtivät perjantaina luvata hänen puhuvan iltapäivän aikana, mutta myöhemmin aie peruttiin.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan Lulan asianajajat neuvottelevat antautumisen ehdoista. Viranomaiset eivät halunneet pakottaa Lulaa voimakeinoin ulos rakennuksesta, sillä seurauksena voisi olla mellakoita ruuhkaisen Sao Paulon kaduilla.

Tuomio lahjuksen ottamisesta

Lula on tuomittu korruptiosta 12 vuodeksi vankeuteen. Hän pyrkii siitä huolimatta uudelleen presidentiksi ja on ollut jopa ennakkosuosikki ensi syksyn vaaleissa. Uusi valtaannousu takaisi syytesuojan.

Entinen presidentti on valittanut tuomiostaan ja anonut lykkäystä valitusprosessin ajaksi. Korkein oikeus pelkäsi kuitenkin lykkäyksen voivan saada aikaan sen, ettei tuomiota koskaan pantaisi täytäntöön.

Lula tuomittiin vankeuteen lahjuksen ottamisesta. Rakennusalan yritys oli lahjoittanut hänelle asunnon meren rannalta saadakseen valtiolta rakennusurakoita.

Lähteet: AP, AFP