Ylen Kivinen Yle-verosta: Rahoituksen pitää olla riittävä, mutta ei liian avokätinen

Kivinen siirtyy Yle-uransa jälkeen yksityisen yrityksen palvelukseen.

Lauri Kivinen Kuva: Yle

Ylen väistyvä toimitusjohtaja Lauri Kivinen pitää Yle-veroksi muokattua rahoitusjärjestelmää hyvänä ratkaisuna kaikkien kannalta.

– Se oli poliittinen ratkaisu ja siinä parlamentaarisessa ryhmässä uskallettiin ratkaista ristiriitainen tilanne, jonka perusteella voidaan rahoittaa julkisen palvelun media ja taata sen riippumattomuus, Kivinen perusteli Yle TV1:n Ykkösaamun vieraana.

Samalla hän kuitenkin muistutti, että Ylelle turvatun rahasumman määrän pitää olla riittävä, mutta ei liian avokätinen.

– Sopivalla tavalla tiukka, ettei rönsyillä, Kivinen jatkoi.

Hänen mukaansa vero on siinäkin mielessä hyvä ratkaisu, että erillisestä lupamaksujärjestelmästä ollaan luopumassa monissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Britanniassa.

Hyvää on Kivisen mukaan myös siinä, että verosta syntyy vastuullisuutta, kun se kerran on lähes kaikille pakollinen.

– Täytyy huolehtia, että maksaja kokee saavansa verolle vastinetta. Siksi on tavoiteltava myös nuorempia yleisöjä.

Pasilasta tulevaisuuden mediakeskittymä

Kivinen sanoo Yleisradion suunnittelevan parhaillaan mahdollisia uudistuksia Pasilan tiloihin. Yle luopui vuoden 2016 lopulla Isosta Pajasta ja on remontoinut viime vuosina muita toimitilojaan. Kivisen mukaan Pasilaan visioidaan nyt laajennuksia nykytiloihin ja muun muassa studiotiloihin niin, että laajempi yhteistyö myös muiden toimijoiden kanssa mahdollistuisi. Kivinen viittaa Tampereen Mediapolikseen, jossa mediayhteenliittymässä toimii paljon kaupallisia toimijoita yhdessä Yleisradion kanssa.

– On tärkeätä, että kotimainen media tekee yhdessä töitä ja meillä on halu myös etsiä tapoja tehdä asioita toisten mediayhtiöiden kanssa. Kun luodaan tarpeeksi suuri keskittymä, niin se alkaa toimimaan myös magneettina.

Kivinen näkee, että Pasila on jo valmiiksi houkutteleva paikka media- ja sisällöntuotantoyhtiöille. Tulevaisuudessa yhteistyötä voisi tiivistää esimerkiksi niin, että eri toimijat voisivat käyttää yhteisiä tiloja ja yhteistä tekniikkaa tuotannoissaan. Hyvät kulkuyhteydet voisivat houkutella paikalle myös vaikkapa teknologiayhtiöitä.

– On pienelle maalle edullista, että munia on sopivasti siinä yhteisessä korissa, jotta siitä syntyy parempi kokonaisuus.

Kivinen siirtyy yksityiselle puolelle

Lauri Kivinen kertoi tammikuussa jättävänsä Ylen ja siirtyvänsä muualla töihin. Omien sanojensa mukaan hänellä on aikaa tehdä vielä yksi ura.

– Tulen toimimaan median ja teknologiayhtiöiden välissä. Olen lähdössä sijoitusyhtiöön, joka toimii näiden tahojen yhteensaattajana.

Kivinen lisäsi lähtevänsä "toisen palvelukseen".

Enempää hän ei tulevaisuuttaan valottanut. Hän ei myöskään lähtenyt spekuloimaan mahdollisen seuraajansa nimellä.

Kivinen on ollut Ylen johdossa vuodesta 2010.

Lue lisää: