Lusin Kyläyhdistyksen väki päätti liekkien äärellä, että vanhan kyläkoulun palosta selvitään yhdessä. Perjantai-iltana Heinolassa Lusin kylässä syttyneessä tulipalossa tuhoutui maan tasalle koulurakennuksen vanha osa, joka oli rakennettu 1937.
Puukoulun jatkoksi tehty uudisrakennus säästyi liekeiltä, samoin samassa pihapiirissä sijaitseva ns. sininen talo.
Koulu on kylän sydän.
Outi Pennanen
Useat kyläläiset tulivat järkyttyneinä katsomaan koulun paloa. Palopaikalla olleen Lusin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Outi Pennasen mukaan näky oli lohduton. Koulu on kylälle tärkeä asia.
– Koulu on kylän sydän. Meillä ei ole kylätaloa, joten koulu on ainoa kokoontumispaikka, jossa järjestetään jatkuvasti kaikenlaisia tapahtumia ja kokouksia, sanoo Pennanen.
Koulussa opiskelee viitisenkymmentä 1.-6. –luokkalaista.
Huoli oman koulun kohtalosta on hiertänyt lusilaisia jo useita vuosia. Kyläkoulun säilyttämisen puolesta perustettiin vuonna 2014 Facebook-ryhmä. Pennasen mukaan kylällä pelätään nyt, että tulipalo johtaa koulutoiminnan lakkaamiseen Lusissa.
Kylän muistot savuna ilmaan
Lusin kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Pekka Ojanen on vetänyt koululla viikottain Kyllikki-ryhmää, jossa lapset ja vanhukset kohtaavat toisiaan.
– En ole nukkunut pätkääkään viime yönä, mutta päätin, että ryhmä ei pidä taukoa. Me tapaamme keskiviikkona koulun pihapiirissä sinisessä talossa, sanoo Ojanen.
Tuntuu järkyttävältä ajatella, että kaikki muistot on nyt tuossa rauniokasassa.
Pekka Ojanen
Ojasta surettaa oman pienen museon tuhoutuminen. Koulun vanhan osan vintille oli koottu koulun ja koko kylän historiaan liittyviä esineitä. Siellä oli muun muassa vanhoja opetustauluja ja muuta koulunkäyntiin liittyvää.
– Tuntuu järkyttävältä ajatella, että kaikki muistot on nyt tuossa rauniokasassa, toteaa Ojanen.

Lusin koulun oppilaat jatkavat omien opettajiensa johdolla koulunkäyntiä heti maanantaina reilun seitsemän kilometrin päässä Kirkonkylän koululla. Koulukuljetukset järjestetään kuntoon siihen mennessä.
Kyllä me tästä selviämme ja tämä asia hoidetaan yhdessä.
Pirjo Hepo-oja
Heinolan kaupungin hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-ojan mukaan suurin järkytys iskee jälkikäteen, koska silloin on ollut aikaa miettiä, mitä todella tapahtui. Oppilaille järjestetään tarvittaessa koulussa mahdollisuus keskustella tulipalon herättämistä ajatuksista.
– Tärkeintä on, että kukaan ei vahingoittunut. Viestini on, että kyllä me tästä selviämme ja tämä asia hoidetaan yhdessä, painottaa Hepo-oja.
Syttymissyyksi epäillään sähkölaitevikaa
Palon syttymissyyn tutkiminen aloitettiin heti, kun sammutustyöt oli saatu päätökseen. Vanhempi konstaapeli Ari Finsk Hämeen poliisista kertoo, että palo alkoi vanhan puolen luokkahuoneesta. Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta tällä hetkellä palon epäillään syttyneen viallisesta sähkölaitteesta.
Poliisi ei epäile, että palo olisi tahallaan sytytetty, koska rakennuksessa ei ollut ketään palon syttymishetkellä. Tulipalon havainnut henkilö kävi heti hälytyksen tehtyään tarkastamassa kaikki uloskäynnit ja totesi, että ne olivat lukossa.
Kylä aikoo selvitä palosta

Palaneen koulun raunioiden kanssa samassa pihapiirissä on Satulinnan päiväkoti, jonka toiminta jatkuu.
– Raunio on pelottavan näköinen ja savun haju tuntuu selvästi. Päiväkodin henkilökunnalle ja etenkin lapsille tarjotaan henkistä tukea, sanoo Hepo-oja.
Tämä ei ole kuolinisku.
Pirjo Hepo-oja
Hepo-ojan mukaan jo itse tulipalo on traaginen ja väkivaltainen tapahtuma. On iso asia koko kylälle, kun palossa tuhoutuu näin merkittävä rakennus. Koulu on ollut keskeinen osa Lusin elämää ennen ja nyt.
– Tämä ei ole kuolinisku. Tämä muuttaa asioita ja nyt täytyy suunnitella miten edetään, mutta Lusi tarvitsee koulunsa ja kylätalonsa. Hoidetaan tämä yhdessä ja katsotaan eteenpäin, sanoo Hepo-oja.
Surusta ja järkytyksestä huolimatta pienen kylän väki on koonnut voimansa ja päättänyt, että tästä selvitään.
– Meillä on vireä kyläyhdistys, joka kokoontuu heti sunnuntaina miettimään miten tästä jatketaan eteenpäin, toteaa Pennanen.