Herätys: Syyriassa väitteitä kaasuiskusta, riittääkö valtion kukkarosta jaettavaa ja kevät etenee huimaa vauhtia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Savupatsaita pommituksen jälkeen Doumassa.
Savupatsaat nousevat Dumassa Itä-Ghutassa pommitusten jälkeen 7. huhtikuuta.Ammarx Safarjalani / AOP

Syyrian kaasuiskussa kymmeniä kuolleita – hallitus kiistää tiedot

Pelastustyöntekijöiden mukaan Syyrian Itä-Ghoutassa ainakin 70 ihmistä on kuollut, kun myrkyllistä kaasua pudotettiin Douman kaupunkiin, uutisoi BBC. Valkoiset kypärät -järjestö on varoittanut, että kuolonuhrien määrä todennäköisesti nousee vielä. BBC:n mukaan riippumatonta vahvistusta iskulle ei ole saatu. Syyrian hallituksen mukaan väitteet ovat tekaistuja.

Maakuntauudistuksen tietotekniikkavalmistelut täydessä käynnissä – epävarmuus hankaloittanut asiantuntijoiden palkkaamista

Maakunta- ja soteuudistus on myös tietotekniikan näkökulmasta suurhanke – onhan kyse jo pelkästään työntekijöiden osalta 220 000 henkilön tietotekniikkapalveluista. Toteutuesssaan uudistus tietää töitä suurelle määrälle tietotekniikka-alan yrityksiä. Uudistuksen epävarmuus on kuitenkin haitannut asiantuntijoiden palkkaamista tehtäviin.

Palvelunestohyökkäys aikaansaadaan kuormittamalla pankkien palveluja aiheettomilla palvelupyynnöillä.
Sote- ja maakuntauudistus on myös suuri tietotekninen haaste.Jyrki Lyytikkä / Yle

Riittääkö valtion rahoista jaettavaa jo uusiin tarkoituksiin – mitä pääministeri vastaa? Radio Suomi klo 14.02

Aikooko hallitus tehdä jotakin työttömien aktiivimallin muuttamiseksi? Perutaanko vähävaraisten tukien jäädytykset? Hallituskauden lopulla ei ole tarkoitus korottaa kansaneläkeindeksiin sidottuja tukia, vaikka hinnat nousisivat. Kuuntele Pääministerin haastattelutunti -ohjelmasta, miten Juha Sipilä ennakoi hallituksen aikeita. Ohjelma on kuultavissa Radio Suomessa klo 14.02 ja myöhemmin Yle Areenassa tästä linkistä.

Unkarilaiset äänestävät parhaillaan pääministerin jatkokaudesta

Unkarin parlamenttivaalien äänestys on alkanut. Vaalien suurin mielenkiinto kohdistuu korruptioskandaalin vavisuttamaan pääministeriin Viktor Orbániin. Kohuista huolimatta Orbánin Fidesz-puolue näyttää marssivan voittoon ja pääministeri saa kolmannen valtakauden. Taivalta silottaa opposition hajanaisuus. Äänestys päättyy Suomen aikaa kello 20 illalla.

Viktor Orbán puhuu kannattajilleen.
Viktor Orbán puhuu kannattajilleen 6. huhtikuuta.Zsolt Szigetvary / EPA

Kulttuurivieras Ronja Salmi, 25, on ehtinyt tehdä enemmän kuin moni koko elämänsä aikana

Kulttuurivieras Ronja Salmi on saanut paljon aikaan jo nuorena. Hän on toimittaja, juontaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja yrittäjä. Lisäksi hän päättää maamme suurimman kirjatapahtuman ohjelmasta. Hän ei pelkää puurtamista ja muistuttaa, että elämä on enimmäkseen arkista aherrusta. Nykyään monilta puuttuu kyky sietää epämukavuutta ja tylsyyttä.

Ronja Salmi
Nella Nuora / Yle

Sää: Kevät etenee etelässä huimaa vauhtia

Aurinkoa, pilvistä, vähäistä sadetta ja vähän enemmän sadetta. Näistä on keväisen päivän sää tänään koottu. Enimmillään lämpötila voi tänään nousta etelässä noin kymmeneen asteeseen. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan kevät etenee huimaa vauhtia maan etelä- ja keskiosassa.

Sääkartta
Yle