"Uhrien suusta tuli vaahtoa" – Järjestöjen mukaan ainakin 70 kuollut kaasuiskussa Doumassa Itä-Ghoutassa

Syyrian hallituksen mukaan väitteet ovat tekaistuja.

Syyria
Katunäkymä Itä-Ghoutasta.
Pommitukset ovat aiheuttaneet suurta tuhoa Itä-Ghoutassa.AFP

Pelastustyöntekijöiden mukaan Syyrian Itä-Ghoutassa ainakin 70 ihmistä on kuollut, kun myrkyllistä kaasua pudotettiin Douman kaupunkiin, uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Arviot uhrimäärästä vaihtelevat, eikä niitä ole pystytty vahvistamaan puolueettomasta lähteestä. Aiemmin puhuttiin 150 uhrista, mutta myös 40:stä.

Syyrian oppositiota lähellä oleva Valkoiset kypärät -järjestö on varoittanut, että kuolonuhrien määrä joka tapauksessa nousee vielä. BBC:n mukaan riippumatonta vahvistusta iskulle ei ole saatu.

Syyrian hallituksen mukaan väitteet ovat tekaistuja. Doumassa sijaitsee kapinallisten viimeinen keskittymä Itä-Ghoutassa.

Uhrien joukossa lapsia, joiden suusta tuli vaahtoa

Iskusta kertovat valokuvat ja videot, joiden alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan, näyttävät kymmeniä huonovointisia ihmisiä. Heidän suustaan tulee vaahtoa ja heidän vartalonsa sätkivät. Osa uhreista on liikkumattomia. Monet heistä ovat lapsia.

Valkoiset kypärät -järjestö kertoo hoitaneensa noin 500 uhria.

Syrian American Medical Society -niminen järjestö kertoo, että yhteen sen sairaaloista osui klooria sisältävä pommi, ja toiseen pommi, joka sisälsi hermokaasua.

Järjestöllä on Syyriassa 139 kenttäsairaalaa ja 1 880 työntekijää.

Yhdysvallat syyttää Venäjää – Venäjä valmis lähettämään asiantuntijansa paikalle

Yhdysvallat kertoo seuraavansa huolestuneena tietoja tuoreimmasta kaasuiskusta. Sen ulkoministeriön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vastuu Syyriassa tehdyistä kemiallisista iskuista on Venäjällä.

– Venäjä tukee vankkumattomasti Syyrian hallitusta. Tästä syystä se kantaa vastuun näistä raaoista, siviileihin kohdistuvista iskuista, jotka tukehduttavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevat syyrialaiset kemiallisin asein, tiedotteessa sanotaan.

Yhdysvallat vaatii Venäjää lopettamaan tukensa Assadin hallinnolle. Se myös vaatii Venäjää tekemään yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa, jotta kemiallisin asein tehdyt iskut saadaan estettyä.

Venäjä on kiistänyt syytökset kemiallisesta hyökkäyksestä.

–Kun Douma on vapautettu militanteista, olemme valmiit lähettämään sinne venäläisiä säteilyn sekä kemiallisen ja biologisen suojelun asiantuntijoita. He tulevat osoittamaan, että väitteet kemiallisesta iskusta ovat tekaistuja, kenraali Juri Jevtushenko sanoi uutistoimisto TASS:ille.

Lauantaina ainakin 30 kuollutta

Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Syyrian Itä-Ghoutassa kuoli lauantaina ainakin 30 siviiliä ilmaiskuissa. Douman kaupungissa surmansa saaneiden joukossa oli kahdeksan lasta. Järjestön mukaan ilmaiskut tekivät Syyrian hallituksen koneet.

Doumassa sijaitsee kapinallisten viimeinen keskittymä Itä-Ghoutassa. Syyrian hallituksen liittolainen Venäjä ilmoitti viikko sitten sunnuntaina, että alueella olevien kapinallisten kanssa on tehty sopimus. Kapinallisten evakuointi aloitettiin tämän viikon alussa, mutta jo tuolloin liikkui tietoja, joiden mukaan kovan linjan kapinalliset kieltäytyisivät jättämästä asemiaan.

Douman pommituksen jatkuivat perjantaina kymmenen päivän tauon jälkeen. Syrian Observatory for Human Rightsin myös perjantain pommituksissa kuoli kymmeniä siviilejä, joiden joukossa oli niin ikään lapsia. Järjestön mukaan osan perjantain ilmaiskuista oli mahdollisesti venäläiskoneiden tekemiä.

Venäjän tukemat Syyrian joukot ovat saaneet otettua haltuunsa suuren osan Itä-Ghoutasta, joka oli pitkään kapinallisten hallussa.

Lue myös:

Katso video: Kolme kysymystä ja vastausta Itä-Ghoutan tilanteesta

Kansannoususta kemiallisiin aseisiin – Syyrian sodan veriset vuodet

Lähteet: AFP, STT