Nuorten urheilijoiden hyväksikäyttöskandaali ravistelee Argentiinaa – Maineikkaan futisseuran junioreita suostuteltiin seksiin tarjoamalla uusia alushousuja

Skandaalin keskiössä on yksi maan menestyneimmistä jalkapalloseuroista, mutta alaikäisten hyväksikäyttötapauksia on tullut ilmi myös muualla urheilussa.

seksuaalirikokset
Club Atletico Independiente
Poliisi on pidättänyt kuusi Independiente-seurassa toimivaa aikuista hyväksikäyttöihin liittyen.AOP

BUENOS AIRES Avellanedan kaupungissa pelaavassa maineikkaassa Independiente-jalkapalloseurassa on paljastunut laaja alaikäisiin kohdistunut hyväksikäyttövyyhti. Seuran nuorisoakatemiassa toiminut pedofiilirinki tuli julki, kun hyväksikäytetty teini kertoi asiasta joukkueen tukihenkilölle.

Seurassa toimineet aikuiset ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväksi ainakin seitsemää junioripelaajaa. Rikostutkintaa johtavan syyttäjän María Soldad Garibaldin mukaan lisäksi kymmenen muun alaikäisen pelaajan epäillään joutuneen hyväksikäytön uhreiksi.

Uhrit olivat seuran sisäoppilaitoksessa asuvia 14–16-vuotiaita poikia, joille tarjottiin seksiä vastaan pieniä lahjoja kuten uusia vaatteita, alushousuja ja kenkiä. Hyväksikäytetyille kustannettiin myös matkalippuja kotipaikkakunnalle vanhempien luokse ja ladattiin rahaa paikallisliikenteen matkakortille.

Tutkinnan mukaan pedofiilirinki valitsi uhreikseen köyhistä oloista tulleita, erityisen haavoittuvia nuoria. Poliisi on pidättänyt hyväksikäyttöihin liittyen kuusi Independientessä toiminutta aikuista. Heidän joukossaan on muun muassa erotuomari ja manageri.

Tapaus saattaa paljastaa maan suurimman pedofiiliverkoston

Buenos Airesin provinssissa pelaavan Independienten järjestelmällinen lasten hyväksikäyttö on saanut poliisin aloittamaan tutkimuksia myös muissa jalkapalloseuroissa.

Paikallisessa mediassa on jo nyt arvioitu, että vyyhti saattaa purkautuessaan osoittautua Argentiinan suurimmaksi pedofiiliverkostoksi. Hyväksikäytettyjen lukumäärän on pelätty kasvavan jopa 500 nuoreen.

Muista joukkueista hyväksikäytöistä on jo raportoitu ainakin Buenos Airesin kuuluisassa River Plate -seurassa. Siellä tapauksista epäillään joukkueessa aiemmin työskennellyttä lääkäriä.

Jalkapallon lisäksi tapaus on tuonut julkisuuteen myös hyväksikäyttöepäilykset Argentiinan telinevoimistelun maajoukkueessa. Joukkueen valmentajan toiminnasta on aloitettu tutkinta.

Club Atletico Independiente sivusto.
Independiente on Argentiinan menestyneimpiä jalkapalloseuroja.kuvakaappaus fb-sivulta

Alaikäisten hyväksikäytöt järkyttävät argentiinalaisia

Argentiinan media on seurannut tarkasti jo kolmatta viikkoa jatkuvaa hyväksikäyttöskandaalia, joka ei näytä vieläkään laantumisen merkkejä.

Tavallisia argentiinalaisia yksityiskohtaiset tiedot alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat järkyttäneet.

Yksityiskohtaiset tiedot alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä järkyttävät tavallisia argentiinalaisia Buenos Airesin kaduilla. He peräävät viranomaisilta järeämpiä toimia lasten suojelemiseksi.

– Meidän tulisi tunnistaa paremmin pieniä merkkejä, jotka voivat viitata tällaiseen rikolliseen toimintaan, sekä lisätä kontrollia lasten kanssa työskenteleville, Sebastián Dose sanoo Ylelle.

Dosen mielestä skandaali muistuttaa katolisen kirkon piirissä paljastuneita lukuisia pedofiilitapauksia.

– Kyse ei ole vain urheilusta. Hyväksikäyttö on laajalle levinnyttä yhteiskunnassamme, jossa on paljon macho-kulttuuria, väkivaltaa ja lasten huonoa kohtelua. Lastensuojeluun ei ole pantu tarpeeksi voimavaroja, kommentoi taas Ylelle Sandra Neyman.