Lämpötila pomppaa selvästi 10 asteen yläpuolelle – Maanantaina sataa, mutta siitä eteenpäin luvassa aurinkoa

Loppuviikosta luvassa keväisiä lampötiloja ja aurinkoisia päiviä.

sää
Aurinko sulattaa jäätä
Ismo Pekkarinen / AOP

Ensi viikolla Suomessa saadaan nauttia keväisestä ja aurinkoisesta poutasäästä korkeapaineen saapuessa tiistaina lännestä.

Viikko alkaa kuitenkin sateisena.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että maanantaiaamuna sataa suuressa osassa maata aivan eteläisintä rannikkoa lukuun ottamatta. Rannikolla voi sen sijaan olla sumuista.

sääkartta
Yle

– Päivän aikana aurinko pääsee paistamaan jo Pohjanmaalla. Maan keski- ja pohjoisosissa sade tulee lumena tai räntänä. Koillismaalla ja Lapissa lunta tulee runsaasti, Pohjois-Lapissa jopa 10-15 senttimetriä, Kotakorpi ennustaa.

Etelässä lämpötilat saattavat nousta kymmenen asteen tietämille, mikäli aurinko pääsee paistamaan.

– Ajokeli muuttuu illan ja yön aikana maan pohjois- ja itäosissa huonoksi ja Lapissa erittäin huonoksi, Kotakorpi varoittaa.

Tiistaina koko loppuviikon kestävä korkeapaine muuttaa säätyyppiä. Aurinko helottaa laajalti ja pilvisyyttä esiintyy pääasiassa Koillismaalla ja osassa Lappia. Päivälämpötilat nousevat tiistaina Lappia myöden plussan puolelle.

Keskiviikosta eteenpäin sää jatkuu maan pohjoisosissakin melko aurinkoisena ja päivällä auringon paistaessa lämpötilat nousevat Ivalon korkeudellakin reippaasti plusasteille. Lapissa yöpakkaset hidastavat silti lumien sulamista.

– Maan eteläosissa sisämaassa lämpötilat saattavat kohota loppuviikosta jo hyvän matkaa yli 10 asteen yläpuolelle, Kotakorpi kertoo.