Sote-palvelujen valinnanvapaus laajeni Kuopioon, Kaaville ja Tuusniemelle – yksityisiä vaihtoehtoja tarjolla toistaiseksi vain Kuopion keskustassa

Ainakin kokeilun alkuvaiheessa yksityisistä lääkärikeskuksista ovat mukana vain Mehiläinen ja Terveystalo.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Lääkäri työpisteellä.
Toni Pitkänen / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu on laajentunut tänään maanantaina Kaaville, Kuopioon ja Tuusniemelle.

Käytännössä ainakin alkuvaiheessa valinnan vapaus tarkoittaa kahta suurta lääkärikeskusta, Mehiläistä ja Terveystaloa, joiden vastaanotot sijaitsevat Kuopion keskustassa. Neuvottelut muiden palveluntuottajien kanssa ovat vielä kesken.

Tuusniemellä ja Kuopiossa kokeiluun on otettu mukaan rajatut postinumeroalueet. Kokeilussa asiakas voi valita julkisen terveyskeskuksen sijaan yksityisen palveluntuottajan, jonka on tarjottava terveyskeskustasoiset vastaanottopalvelut, fysio- jalka-, ja ravitsemusterapiaa sekä laboratorio- ja kuvantamispalvelut.

Kuopiossa kokeilussa mukana ovat Riistaveden, Pitkälahden, Litmasen, Jynkänmäen ja Hiltulanlahden alueet. Alueet on rajattu postinumeron mukaan, jotka ovat 71160 Riistavesi, 70800 Pitkälahti, 70820 Litmanen, 70840 Jynkänmäki ja 70870 Hiltulanlahti. Tuusniemellä mukana ovat postinumeroalueet 71200 sekä 71210.

Joroinen tulossa mukaan myöhemmin huhtikuussa

Kokeilu ei koske säännöllisiä kotihoidon asiakkaita, pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevia sekä niitä, joiden kotikunta on jokin muu kuin kokeilualueen kunta. Lisäksi jos työnantaja tarjoaa työterveyshuollon sairaanhoitopalvelut, asiakas ei voi valita samaa palveluntuottajaa.

Kokeilussa palvelun tuottajaa saa vaihtaa kerran kuukaudessa. Valinnan voi tehdä terveyspalveluni.fi-sivustolla. (siirryt toiseen palveluun)Valinnanvapauskokeilu on laajenemassa vielä Joroisiin huhtikuun aikana. Rautavaara liitettiin kokeiluun maaliskuun puolivälissä.