1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. konduktöörit

Tiheät lipuntarkastukset purevat – pummimatkustajien määrä väheni

Lipuntarkastuksia on lisännyt lähijunissa myös konduktöörien työnkuvan muutos.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tiheiden lipuntarkastusten tuoma pelote näyttäisi purevan lähijunissa liputta matkustamiseen. HSL:n lipuntarkastajat tarkastivat lähijunissa tammi-maaliskuussa lähes 370 000:n matkustajan matkaliput, mikä on lähes 100 000 tarkastusta enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Pummilla matkustavia jäi kiinni kuitenkin 1200 vähemmän kuin vuosi sitten, eli yhteensä 10 000. Liputta matkustamista vähentää myös viime kesänä aloitettu konduktöörien lipuntarkastus, vaikka he eivät kirjoitakaan tarkastusmaksuja.

– Konduktööri voi ohjata asiakkaan ostamaan asianmukaisen lipun tai sitten poistumaan liikennevälineestä, sanoo tarkastusesimies Kaisa Maijala HSL:stä.

– Lähijunissa on paljon matkustajia, ja itselleni lähijunan käyttäjänä ei ole kovin usein tarkastus kohdalle sattunut, mutta se varmasti näkyy matkustajalle, että lippuja tarkastetaan, Maijala lisää.

– Se on toisaalta maksavan matkustajan etu, että hänen lippukustannuksensa pysyy aisoissa, kun niitä lippuja tarkastetaan, Maijala huomauttaa.

HSL:n mukaan liputtomien määrä pyörii noin kolmen prosentin tuntumassa.

HSL on palkannut lisää tarkastajia

HSL on kouluttanut uusia tarkastajia lisää. Heistä 10 tarkastajaa aloitti maaliskuun alussa. Myös tämä vaikuttaa osaltaan tarkastajien näkyvyyteen.

HSL lopetti lipunmyynnin raitiovaunuissa helmikuussa. Tuolloin tarkastajat olivat tehostetusti opastamassa matkustajia.

Lue lisää:

"Ostin mobiililipun, mutta akku loppui" – tämä kikka ei harhauta lipuntarkastajaa

Matkalippujen hinnat eivät enää nouse Helsingin seudulla – arvaisitko syyn?

Helsingin seudulla matkaliput kallistuvat – kuinka paljon maksat joukkoliikenteestä ensi vuonna?