1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemikaalionnettomuudet

Mäntyharjulla junat korvataan busseilla vielä maanantaina

Pelastuslaistos on saanut työnsä päätökseen Mäntyharjun kemikaalionnettomuuden tapahtumapaikalla.

Säiliövaunut suistuivat raiteilta Kinnin liikennepaikalla 7. huhtikuuta. Kuva: OTKES

Mäntyharjun Kinnissä pelastuslaitos on saanut työnsä päätökseen junaradalla sattuneen kemikaaliturman tapahtumapaikalla.

Onnettomuudessa vaurioituneet kemikaalivaunut saatiin tyhjennettyä vaarallisista aineista myöhään sunnuntai-iltana, ja paikalle on levitetty suojavaahtoa estämään syttyvien kaasujen höyrystyminen, pelastuslaitos kertoo.

Pelastuslaitoksen mukaan syttymisvaaramittarilla on varmistettu, että tapahtumapaikalla ei enää ole syttymiskelpoisia seoksia.

Onnettomuuspaikan raivauksen osalta vastuu on siirtynyt Liikennevirastolle. Ympäristöviranomaiset puolestaan tutkivat ja torjuvat onnettomuuden aiheuttamia ympäristöhaittoja.

Junat korvataan busseilla

Henkilöjunat Mäntyharjun ja Kouvolan välillä korvataan busseilla ainakin vielä maanantain ajan.

Korvaavien kuljetusten käyttö viivästyttää maanantaina Savon radan junien perille tuloa arviolta puolesta tunnista reiluun tuntiin, kertoo VR.

Kemikaalivaunun rikkoutumisen pelätään aiheuttavan Mäntyharjulla vakavia ympäristöhaittoja. Junavaunusta on vuotanut luontoon mahdollisesti 35 tonnia vaarallista ja herkästi syttyvää bensiinin lisäainetta MTBE:tä. Kemikaali on kulkeutunut kohti Sarkavettä.

50 venäläistä säiliövaunua oli seissyt Kinnin liikennepaikalla pari viikkoa. Toistaiseksi ei tiedetä, miksi vaunut pääsivät liikkeelle ja yksi suistui radalta.