1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Lusin lasten koulutyö jatkuu Heinolan kirkonkylällä – repuissa vain viikonlopuksi mukaan otetut tavarat

Toinen koulu avaa ovensa perjantaisessa tulipalossa osan kyläkoulustaan menettäneille lapsille. Ensimmäinen koulupäivä menee uuteen tilanteeseen totutellessa.

tulipalot
Lusin palaneen koulun rauniot.
Lusin koulun vanha osa paloi maan tasalle.Heikki Kiseleff / Yle

Lusin koulun oppilaat aloittavat maanantaina koulutyön menemällä omalle koululleen, josta heidät kuljetetaan busseilla Kirkonkylän koululle. Pienten oppilaiden ei tarvitse kulkea yksin vieraaseen kouluun, sillä opetushenkilöstö tulee mukana.

Koulutarvikkeet ja kirjat jäivät Lusin koululle. Reppuihin on pakattu vain se, mitä lapsilla oli mukanaan, kun he lähtivät perjantaina viikonlopun viettoon. Myös opettajat aloittavat työnsä ilman omia välineitään.

Lusin koulun vanhassa osassa opiskelleiden viides- ja kuudesluokkalaisten välineet sekä kirjat tuhoutuivat kokonaan tulipalossa, kertoo Lusin ja Kirkonkylän koulujen rehtori Jarkko Granqvist.

– Tietysti kaikki ne tavarat, jotka siellä puolella olivat, ovat mennyttä. Meillä (Kirkonkylän koululla) aletaan tietysti katsella kirjavarastoa ja käännymme tarvittaessa myös muiden Heinolan alakoulujen puoleen, jos tässä tilanteessa tarvitaan materiaaliapua.

Lukujärjestyksiä rukataan tilojen jakamiseksi

Kirkonkylän koululla Lusin alakoulun kolmelle yhdysluokalle yritetään järjestellä tilaa niin, että ryhmillä olisi tukikohta koulupäivän ajaksi. Tämän vuoksi luokkien työjärjestyksiä on muokattava.

– Ei meillä ollut oikeastaan ole yhtään sellaista tilaa, joka olisi ollut suoraan talossa tyhjillään. Toisaalta pitää ajatella sillä lailla, että vaikeassa tilanteessa sopu sijaa antakoot, Granqvist toteaa.

Rehtori arvioi ensimmäisten päivien kuluvan paikkoihin tutustuen ja tapahtunutta purkaen.

– Yritämme huomioida ensisijaisesti heidän tunnemaailmansa ja reagoida siihen. Kahtena ensimmäisenä päivänä perusopiskeluasiat laitetaan vähäksi aikaa jäähylle.

Järjestelyjä on helpottanut se, että Granqvist on sekä Lusin että Kirkonkylän koulun rehtori, ja opettajat ovat tutustuneet toisiinsa yhteistyöhankkeissa.

Vielä maanantaiaamuna rehtorilla ei ollut tietoa siitä, koska vesi- ja savuvahinkoja kärsineeseen Lusin koulun uuteen osaan voitaisiin palata. Toistaiseksi lukkoon on lyöty vain suunnitelmat siitä, miten koulutyö maanantaina ja tiistaina järjestetään.

Lue seuraavaksi