Facebookin Mark Zuckerbergia kuullaan tänään kongressissa – nämä neljä kysymystä ovat nyt tärkeitä Facebook-skandaalissa

Mitä Facebook tavoittelee kongressin kuulemisessa, entä miten käy internet-jätin käyttäjätietoja hyödyntävien yritysten?

Mark Zuckerberg
Mark ZuckerbergJim Watson / AFP

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kohtaa tänään tiistaina Yhdysvaltojen kongressin hankalassa tilanteessa. Pelissä on some-jätin maine, tulevaisuus ja markkina-arvo.

Yle seuraa verkkosivuilla kuulemista hetki hetkeltä kello 21 alkaen.

Skandaali alkoi maaliskuussa, kun muun muassa Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaa avustanut Cambridge Analytica jäi kiinni Facebookin käyttäjätietojen luvattomasta hyödyntämisestä.

Se on pakottanut Zuckerbergin jo nyt nopeisiin muutoksiin ja myönnytyksiin, kuten turvallisuusasetusten päivityksiin (siirryt toiseen palveluun) ja poliittisen mainonnan tarkempaan tarkkailuun.

Viimeksi eilen Facebook ilmoitti tukevansa Yhdysvalloissa valmisteilla olevia lakeja, joiden avulla joukkoviestimiä koskevia poliittista mainontaa rajoittavia lakeja laajennetaan koskemaan myös internet-mainonnan jättiläisiä Googlea, Twitteriä ja Facebookia.

Aiemmin Zuckerbergin yhtiö suhtautui samoihin lakeihin hyvin nihkeästi ja lobbasi itsesääntelyn puolesta (siirryt toiseen palveluun).

Se, riittävätkö nämä eleet tyynnyttämään kongressin nähdään tänä iltana, kun Mark Zuckerberg astelee kongressin eteen. Silloin Zuckerbergin esiintymistä ja argumentteja arvioivat paitsi Yhdysvaltalaiset lainsäätäjät, myös Facebook-käyttäjät ympäri maailman.

Mihin kysymyksiin Mark Zuckerberg joutuu vastaamaan?

Kun kongressiedustajat huomenna pääsevät esittämään kysymyksiä Facebookin toimitusjohtajalta, pääteema on varmasti käyttäjiä koskevan tiedon kerääminen, suojaaminen ja sitä koskevien ehtojen selvyys.

Zuckerberg saattaa joutua vastaamaan esimerkiksi kysymykseen siitä, omistaako Facebook vai käyttäjä yhtiön keräämät henkilötiedot. Lähes yhtä varmasti toimitusjohtaja joutuu perustelemaan, miksi käyttäjätietojen luovuttamisen ongelmia ei ole perusteellisesti selvitetty jo vuosia sitten.

Zuckerberg on sekä Facebookin toimitusjohtaja että yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Tämä tarkoittaa, ettei häntä voida irtisanoa yhtiöstä, jollei hän itse päätä astua syrjään.

Kongressilla ei ole valtuuksia pakottaa yhtiötä järjestämään päätöksentekoaan uudelleen, mutta Zuckerbergin vastaukset saattavat innostaa lainsäätäjiä, kun nämä pohtivat lainsäädäntöä joka vaikuttaisi myös Facebookin toimintaan.

Mitä Facebook pyrkii saavuttamaan kuulemisen aikana?

Äkkiseltään Facebookilla näyttää olevan illan kongressikuulemisen aikana vain hävittävää, mutta totuus on toinen: nyt on Mark Zuckerbergin hetki voittaa Facebookin käyttäjien luottamus takaisin.

Facebook-skandaalia tiiviisti seurannut toimittaja ja yrittäjä Sami Kuusela (siirryt toiseen palveluun) uskoo, että kuulemisesta on tulossa spektaakkeli. Kuusela kommentoi illalla kuulemista Ylen hetki hetkeltä -seurannassa.

Facebookin näkökulmasta tarkoitus on esittää mahdollisimman uskottava anteeksipyyntö. Zuckerberg toisti anteeksipyyntönsä jo maanantaina kongressille antamassaan kirjallisessa lausunnossa. Kuuselan mukaan Zuckerbergin ei kannata ryhtyä väittelemään kongressiedustajien kanssa, vaikka asia on hyvin monimutkainen.

Kongressin vakuuttaminen ei tule kuitenkaan olemaan helppoa, kuten The New York Times -sanomalehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Lehden lähteiden mukaan joukko asianajajia on valmentanut Zuckerbergia ennen kuulemista muun muassa siinä, miten reagoida keskeytyksiin tai rytmittää puheensa.

Facebookilla ei ole kovin hyviä muistoja hetkistä Yhdysvaltain kongressin edessä. Kun Facebookin edustaja oli lokakuussa senaatin kuultavana Yhdysvaltojen vaaleihin ja Venäjältä maksettuihin vaalimainoksiin liittyen (siirryt toiseen palveluun), edustajan epäonnistunut puolustautuminen päätyi satiiriohjelma The Daily Shown vitsiksi (siirryt toiseen palveluun).

Tällä kertaa Zuckerbergin maneerit ovat joutuneet jo etukäteen pilkan kohteeksi suositun komediaohjelman Saturday Night Liven sketsissä (siirryt toiseen palveluun).

Kuvakaappaus senaattorista C-Spanin verkkosivulta
Senaattori Al Franken epätoivoisena kesken Facebookin kuulemisen viime lokakuussa. Facebook joutui naurunaiheeksi kuulemisen seurauksena.www.c-span.org

Onnistuminen kuulemisessa on tärkeää myös Zuckerbergin henkilökohtaisen omaisuuden kannalta. Käyttäjien suhtautuminen Facebookiin vaikuttaa yhtiön markkina-arvoon.

Miten käy Facebookin kanssa yhteistyötä tekevien yritysten?

Kun Facebook kiristää käytäntöjään käyttäjätietojen suhteen, se vaikuttaa suureen määrään muita yrityksiä. Sami Kuusela muistuttaa, että Facebookin rajapintoja ja käyttäjätietoja hyödyntävät yritykset muodostavat kokonaisen erilaisten sovellusten talouden.

Kuuselan mukaan Facebook-yhtiö on jo muuttanut tapaa, jolla Facebookiin linkittyvä Instagram-sovellus jakaa tietoja. Se on vaikeuttanut monien yritysten toimintaa.

– On ulkopuolisia sovelluksia, jotka ovat esimerkiksi hallinnoineet Instagramia. Jos sovellusten välinen rajapinta suljetaan, hallinnointityökalusta tulee kelvoton. Kaikki siihen laitetut sijoitukset menevät hukkaan.

Monet yritykset ja järjestöt ovat käyttäneet Facebookin sisäänkirjautumisnappia niiden omiin palveluihin kirjauduttaessa. Jos Facebook tekee käyttäjätietoja koskevia muutoksia, ne saattavat vaikuttaa näihinkin toimijoihin.

Kuusela ei näe ongelmaa anonyymissa kohdennetussa mainonnassa, jota Facebook myy palveluna eri yrityksille. Hänen mielestään Facebook on kuitenkin avoimuushuumassaan hätiköinyt turvallisuusasetustensa kanssa.

Miten käyttäjätietoa voisi suojella lainsäädännöllä?

Kun Facebook osti Instagramin ja monia muita sosiaalisen median yrityksiä, se sai lähes monopoliaseman käyttäjätietoihin. Monet muut yritykset ovat siitä riippuvaisia.

– Kun Facebookin valta on monopolisoitunut ja keskittynyt yksiin käsiin, se ei ole tietysti kauhean tervettä. Se johtaa vääränlaiseen kaikkivoipaisuuden tunteeseen, Kuusela sanoo.

Silti Facebookin vallan suitsiminen ja käyttäjätietojen suojelu lainsäädännöllä on toistaiseksi kysymys vailla vastausta.

Kuuselan mielestä ydinkysymys koskee nyt kerätyn datan edelleenluovuttamiseen liittyvää kontrollia, siis juuri sitä kysymystä, josta Cambridge Analytica -skandaali alkoi.

– Se on tosi vaikea kysymys. Nythän me olemme omituisessa tilanteessa, jossa ihmiset tuntevat kalvavia pelkoja siitä, että miksi tämä mainos näkyy minulle tai kuunnellaanko puhelintani, Kuusela kuvaa.

Lainsäädännön vaihtoehdoksi tai rinnalle Kuusela ehdottaa myös toista tapaa: datakasvatusta mediakoulutuksen lisäksi. Silloin kansalaiset tietäisivät jo tietoja luovuttaessaan, miten niitä voidaan hyödyntää.

Lue myös:

Luulitko olevasi turvassa urkinnalta Facebookin asetuksia säätämällä? Tarkista myös puhelimen asetukset ja muut sovellukset

Huolestuttaako Facebookin tiedonkeruu? Asiantuntija: tee nämä neljä säätöä heti omalle tilillesi

Analyysi: Facebookin 50 miljoonan ihmisen tietoja käytettiin Trumpin presidenttikampanjan hyväksi – Pitääkö Facebookin käyttö nyt viimeistään lopettaa?

Suomalaistoimittaja paljasti, miten Facebookin käyttäjätietoja voitaisiin käyttää Trumpin kampanjassa – nyt tietovuotaja vahvisti profiloinnin tapahtuneen

Kyllä, algoritmit uhkaavat demokratiaa – Valta luisuu some-miljardööreille