Maastoon valunut myrkyllinen kemikaali oli matkalla Kotkan kautta maailmalle – muiden kuljetusten reitit voivat mennä uusiksi

Bensiinin valmistuksessa lisäaineena käytettävä kemikaali odotti jatkokuljetusta Mäntyharjulla, kun kemikaalia kuljettaneet vaunut pääsivät irti.

Säiliövaunut suistuivat raiteilta Kinnin liikennepaikalla 7. huhtikuuta. Kuva: OTKES

Lauantaina Mäntyharjulla sattuneesta kemikaalionnettomuudesta on saatu uutta tietoa.

VR:n vastuulla olleet 50 säiliövaunua olivat matkalla Venäjältä Mussalon satamaan Kotkassa. Ne oli pysäköity Kinnin liikennepaikalle 21. maaliskuuta odottamaan jatkokuljetusta kemikaaliasiakkaan terminaaliin Mussalon satamaan. VR:n mukaan salassapitosopimus estää kertomasta asiakkaasta tai vaunujen omistajasta tarkemmin.

Satamassa kemikaali oli tarkoitus laivata matkalle kolmanteen maahan. Kyseessä on MTBE-kemikaali, jota käytetään bensiinin valmistuksessa lisäaineena. Kemikaalia pääsi rikkoutuneesta säiliövaunusta vuotamaan maahan 35 000 litraa.

HaminaKotkan sataman liikennejohtajan Markku Koskisen mukaan yksittäisen lastin myöhästyminen onnettomuuden vuoksi ei vaikuta sataman toimintaan. Muita kuljetuksia voidaan joutua reitittämään Suomen rataverkolla uudelleen, mikäli tavaraliikenne Savon radalla on keskeytynyt. Satamayhtiö ei kerro, minkä yhtiön terminaaliin kemikaali oli tulossa.

Onnettomuuden syytä tutkitaan

Toistaiseksi ei tiedetä, miksi Mäntyharjun Kinniin varastoidut vaunut pääsivät liikkeelle ja yksi suistui radalta. Onnettomuus havaittiin 7. huhtikuuta hieman puolenpäivän jälkeen.

VR:n mukaan vaunujen paikallaan pysyminen oli varmistettu lukittavilla pysäytyskengillä, ja vaunujen valvonta oli järjestetty VR:n turvallisuusohjeen mukaisesti. VR kertoo tiedotteessaan, että säilytykseen oli saatu lupa liikennevirastolta, ja liikenneviraston rataliikennekeskusta oli informoitu asianmukaisesti.

Viivästyksiä liikenteessä

Matkustaja- sekä tavaraliikennettä Kouvolan ja Mäntyharjun välillä liikennöidään toistaiseksi poikkeusjärjestelyin.

Matkustajajunat Kouvolan ja Mäntyharjun välillä korvataan ainakin vielä maanantaina busseilla. Korvaavien kuljetusten käyttö viivästyttää VR:n mukaan Savon radan junia puolesta tunnista 75:ään minuuttia.

Liikenneviraston mukaan Savon-rata on kuitenkin jo avattu diesel-vetoiselle tavaraliikenteelle.