Laventeli lempii chiliä ja kurkku tykkää basilikasta – saata yhteen täydelliset kasvikumppanit

Kasvimaailmassa suhteet voivat olla helppoja tai vaikeita – ihan niin kuin ihmisilläkin. Yhteensopivista lajeista hyötyvät sekä kasvit että niiden kasvattajat.

puutarhanhoito
Persiljaa ja tomaattia.
Kasvukaudesta saa parhaimman tuloksen, jos rinnalla kasvaa sopiva kumppani. Esimerkiksi tomaatti ja persilja ovat toisilleen unelmakasvikumppanit.Yle

Suojeleva, kannustava, tuo parhaat puolet esiin – siinä muutama unelmakumppanin ominaisuus. Samat piirteet kelpaisivat myös monelle kasville. Kumppanuuskasvin kanssa herkemmänkin hyötykasvin elämä helpottuu.

– Esimerkiksi basilika ja kurkku ovat täydellinen pari, koska basilika pitää huolta siitä, ettei kurkku sairastuisi härmään, kertoo pihasuunnittelija ja puutarhuri Minna Toivanen.

Ei tarvitse omistaa isoa pihaa jotta voisi taikoa kasvupareja.

Minna Toivanen

Kasvimaailman suhteissa on kurkun ja basilikan tapaan usein kyseessäyksipuolinen suhde, jossa vain toinen hyötyy.

– Varmasti löytyy sellaisiakin kasvipareja, joissa molemmat saavat paljon. Mutta kyllä kasvien kanssa on usein nimenomaan niin, että toinen kasvi parantaa esimerkiksi toisen makua tai kasvua, tai karkottaa tuhohyönteisiä. Eniten hyötyy tietenkin puutarhuri, jolle jää kerättäväksi onnistuneen yhteiselon hedelmät.

Kasvikumppaneista löytyy myös uusia makuja ruokapöytään: kurkku ja basilika sopivat paitsi samaan ruukkuun, myös samaan reseptiin.

Basilikaa kasvaa ruukussa.
Basilika sopii hyvin kurkun kanssa samaan purkkiin, sillä se suojelee kurkkua härmältä.Mirva Villa / Yle

Väriä kasvimaalle ja kukkaruukkuun

Kasvikumppanien rakkaus ei rajoitu vain hyötykasveihin. Viljelysten kumppaneiksi sopivat myös värikkäästi kukkivat yrtit ja kesäkukat.

Tomaatti vaatii valtavasti kosteutta ja ravinteita. Persilja taas pärjää vähän vähemmillä ravinteilla. Kun se on istutettu tomaatin juurelle, se selkeästi parantaa tomaatin makua.

Minna Toivanen

Vuoden trendivärin eli violetin sävyissä hehkuva laventeli on täydellinen kumppani tulisuudestaan tunnetulle, mutta herkälle chilille.

– Laventelissahan on todella voimakas ja hyvä tuoksu, joka karkottaa lehtikirvoja. Chili nappaa herkästi kaikennäköisiä ötököitä ja esimerkiksi lehtikirvat tykkäävät kovasti chilistä. Laventelin istuttamalla pääset sitten vähän helpommalla kirvojen kanssa, Toivanen neuvoo.

Kaalin seuraksi kasvimaalle kannattaa istuttaa esimerkiksi kehäkukkia. Kaalit houkuttelevat puoleensa monenlaisia tuholaisia, mutta värikkäillä kukilla epätoivotut vieraat voi houkutella suuntaamaan huomionsa muualle.

– Kehäkukka houkuttelee ne ötökät itseensä. Niissä ei ole mitään syötävää, vaan kuoriaiset vain tykkäävät siitä väristä ja haluavat hengailla siinä kehäkukkien kanssa, Toivanen sanoo.

Laventeli
LaventeliRaine Martikainen / Yle

Vastakohdat viehättävät ja vaihtamalla paranee

Kasvikumppaneiden kohdalla vastakohdat usein viehättävät ja edesauttavat parempaa yhteiseloa. Jos kasvit joutuvat kilpailemaan keskenään samoista ravinteista ja elintilasta, alkaa kasvu tökkiä nopeasti molemmilla.

Matalakasvuinen persilja sopii hyvin samaan ruukkuun pitkäksi hujahtavan tomaatin kanssa, kunhan molemmilla on tarpeeksi kasvutilaa.

– Tomaatti vaatii valtavasti kosteutta ja ravinteita. Persilja taas pärjää vähän vähemmillä ravinteilla. Kun se on istutettu tomaatin juurelle, se selkeästi parantaa tomaatin makua, sanoo pihasuunnittelija Minna Toivanen.

Kuva: Pihasuunnittelija ja puutarhuri Minna Toivanen
Minna Toivanen tietää, mitkä kasvit ovat toisilleen täydellinen pari.Mirva Villa / Yle

Oikean kumppanin lisäksi on tärkeää valita oikeanlainen kasvupaikka. Kasvimaalla kannattaa suosia vuoroviljelyä. Esimerkiksi papukasvit luovuttavat maahan typpeä, joten niiden kasvupaikalle kannattaa seuraavana vuonna istuttaa runsaasti typpeä suosivia kasveja.

– Missään nimessä ei kannata istuttaa perunoita ja sipuleita joka vuosi siihen samaan kohtaan.

Kasvien kesäromanssi voi roihuta kasvimaan lisäksi myös parvekkeella. Esimerkiksi tomaatin ja persiljan voi istuttaa kasvusäkkiin, Toivanen ehdottaa.

- Ei tarvitse omistaa isoa pihaa jotta voisi taikoa kasvupareja, Toivanen sanoo.