Järjestöjen mukaan YouTube kerää laittomasti tietoja lapsista – Valtaosa yli 6-vuotiaista amerikkalaislapsista käyttää videopalvelua

Yhdysvalloissa vaaditaan tutkintaa siitä, onko YouTube rikkonut lapsia suojelevaa lakia. Googlen mukaan YouTube on tarkoitettu yli 13-vuotiaille, mutta suurin osa tätä nuoremmistakin käyttää videopalvelua.

YouTube
poika pelaa tietokonepeliä kuulokkeet päässä
Mårten Lampén / Yle

Yhdysvalloissa kanteen tehneet järjestöt sanovat, että videopalvelu YouTube ei noudata lasten yksityisyyttä suojelevaa lakia.

Järjestöjen mukaan YouTube kerää laittomasti tietoja alle 13-vuotiaista lapsista ja tietoja hyödynnetään mainonnassa.

Järjestöt vaativat tutkintaa siitä, onko YouTube rikkonut lasten internetkäyttäytymisen yksityisyydestä säädettyä lakia (COPPA).

Kanteen takana on muun muassa kaupallisuudesta ja markkinoinnista vapaan lapsuuden puolesta kampanjoiva CCFC-järjestö. Tästä voit lukea järjestöjen lehdistötiedotteen asiasta (siirryt toiseen palveluun).

tyttö tietokoneella
Tutkimuksen mukaan 80 prosenttia 6-12-vuotiaista amerikkalaislapsista on käyttänyt YouTubea.Morguefile

Lain mukaan tietojen keräämiseen alle 13-vuotiailta pitäisi olla lapsen vanhemman lupa.

YouTuben omistaman Googlen mukaan palvelu on tarkoitettu yli 13-vuotiaille, mutta tutkimuksen perusteella suurin osa 6–12-vuotiaista amerikkalaislapsista käyttää videopalvelua.

Kanteessa mukana yli 20 järjestöä

Liittovaltion kauppakomissiolle yhteisen kanteen tehneiden 23 järjestön mukaan YouTube rikkoo lakia keräämällä henkilökohtaisia tietoja lapsista.

Järjestöt syyttävät Googlea muun muassa lapsia koskevien paikkatietojen, puhelinnumerojen ja selaushistorian keräämisestä.

Koalitio vaatii kauppakomissiota tutkimaan Googlen toimintaa ja rankaisemaan sitä mahdollisista rikkomuksista. Googlen syytetään tehneen huomattavia voittoja myymällä mainoksia esimerkiksi lasten tekemiin sisältöihin.

YouTube logo.
YouTube

Joukossa on lasten oikeuksia ajavien järjestöjen lisäksi kuluttajajärjestöjä ja tietosuojan edistämistä ajavia järjestöjä.

Lasten suosituimmilla kanavilla miljoonia tilaajia

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan YouTube oli lasten elämässä kaikkein voimakkain brändi (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen perusteella neljä viidestä 6–12-vuotiaasta amerikkalaislapsesta käyttää YouTubea.

Suosituimmilla lasten YouTube-kanavilla on 15 miljoonaa tilaajaa.

Google julkisti kaksi vuotta sitten julkistanut lapsille suunnatun YouTube Children -palvelun. Tätä sovellusta käytti kuitenkin vain neljännes YouTubea käyttäneistä lapsista.

youtube -verkkosivu
Uusi laki vaikuttaisi muun muassa YouTube-palvelun toimintaan.AOP

Google on palkannut viime aikoina tuhansia moderaattoreita valvomaan Youtuben sisältöjä, mutta järjestöjen mukaan se ei riitä.

Uutiastoimisto AP:n mukaan YouTube on sähköpostitse lähettämässään tiedotteessa ilmoittanut, että se käy kanteen tarkasti läpi.

Yhtiö ilmoittaa samalla, ettei YouTube ole tarkoitettu pienille lapsille.

Lähteet: AP