Analyysi: Unkarilaiset antoivat Viktor Orbánille vapaat kädet keskittää valtaa – miten käy demokratian ja saako hän seuraajia muualla Euroopassa?

Orbánin tukijoukot saivat vaaleissa tarvittavan määrän paikkoja muuttaa perustuslakia ilman oppositiota. Hallituksen seuraava siirto on hyvin todennäköisesti kansalaisjärjestöjen toiminnan vaikeuttaminen, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Viktor Orbán
kaksi miestä laulaa mikrofoniin
Unkarin pääministeri ja Fidesz-puolueen puheenjohtaja Viktor Orban (oik.) ja varapääministeri, kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Zsolt Semjen juhlistivat vaalivoittoaan laulamalla Budapestissa 8. huhtikuuta 2018.Zoltan Mathe / EPA

Budapest. Vaalitulos on selvä. Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolue ja sen kristillisdemokraattinen liittolainen nousivat selviksi voittajiksi Unkarin eilisissä parlamenttivaaleissa.

Unkarin vaalijärjestelmää on muutettu Orbánin kaudella niin, että noin 49 prosentin kannatus tuo puolueille parlamentissa kahden kolmanneksi määräenemmistön. Paikkamäärällä Orbánin tuleva hallitus voi muuttaa Unkarin perustuslakia ilman opposition tukea.

Unkarilaiset ovat antaneet nyt Orbánille vapaan väylän muuttaa Unkaria kohti entistä Fidesz-keskeisempää järjestelmää.

Mistä tulos kertoo?

Vaalivoitto osoittaa, että kansallismielisen ex-liberaalin Orbánin nykyinen politiikka vetoaa äänestäjiin. Vuodesta 2015 lähtien Orbán on esiintynyt kristillisen Euroopan puolustajana maahanmuuttoa vastaan.

Unkarin katujen varsilla hallituksen kyltit kertovat, että EU ja YK haluavat pakkoasuttaa Unkarin maahanmuuttajilla. Maahanmuuton sanotaan uhkaavan Unkarin kulttuuria.

Äänestäjät selvästi jakavat tämän pelon – mutta hallituksella on ollut myös mediaylivalta rummuttaa näitä uhkakuvia, joita arvostelijat pitävät pelonlietsontana ilman todellisuuspohjaa.

Orbánin kaudella Unkarin lehdistönvapautta on heikennetty. Demokratian tilaa tarkkailevan Freedom House -järjestön (siirryt toiseen palveluun) mittauksessa Unkari on pudonnut vapaan lehdistön maasta osittain vapaan lehdistön maaksi. Vuonna 2016 merkittävä kriittinen sanomalehti Népszabadság lakkautettiin yhdellä iskulla.

Mutta on harhaluulo olettaa, että vain valtionmedian propagandamaton alla elävät tukisivat Orbánia.

Tapasin sunnuntaina Budapestin keskustan äänestyspaikalla useita kielitaitoisia ja ulkomailla asuneita unkarilaisia, jotka seisoivat sataprosenttisesti Orbánin EU- ja maahanmuuttovastaisen linjan takana.

Miksi oppositio ei taaskaan pärjännyt?

Näissä vaaleissa oppositio yritti yhteisvoimin estää Orbánin uuden kauden. Taktiikkana oli keskittää voimat eri äänestyspiireissä sen ehdokkaan taakse, jolla olisi parhaat mahdollisuudet Fidesziä vastaan.

Joissain paikoissa sosialistit yritettiin saada äänestämään äärioikeistoa ja toisilla alueilla päinvastoin.

Sunnuntaina äänestyspaikoilla näkyi vaalilistoja, joissa oli mustattu yli ehdokkaistaan luopuneiden oppositiopuolueiden ehdokkaat. Yhteistyö alkoi kuitenkin löytyä liian myöhään, ja taktiikka jäi suhmuiseksi.

Unkarin opposition heikkous onkin yksi Orbánin vahvuuksista.

Mitä tulos tarkoittaa Euroopalle?

Orbánin kaudella Unkarista on tullut edelläkävijä Euroopan unionin periaatteiden testaamisessa.

Unkari on vapaan demokratian sijaan alkanut muistuttaa entistä enemmän yksipuoluejärjestelmää, jossa valta tuomioistuimissa, mediassa ja bisneksessä on valtapuolueelle myötämielisten käsissä.

Euroopan unioni on ollut tähän asti kyvytön puuttumaan Unkarin demokratian rapautumiseen.

Samaan aikaan EU-vastaisen retoriikan ja perusarvojen polkemisen kanssa Orbánin lähipiiri on hyötynyt suuresti muiden EU-maiden maksamista tukirahoista. EU:n petostentorjuntaviraston mukaan iso siivu tuista on mennyt pääministerin vävylle.

Orbán on noussut kokoaan suuremmaksi mielipidevaikuttajaksi. Hänen esimerkkinsä kannustaa muita EU-kriittisiä valtionjohtajia koettelemaan unionin kärsivällisyyttä.

Viime aikoina etenkin Puolassa on alettu soveltaa Orbánin oppeja tuomioistuimien ja valtionmedian riippumattomuuden heikentämisessä. Myös Itävallan toisen oikeistopopulistisen hallituspuolueen on pelätty ottavan mallia Orbánista.

Tuhti voitto eilisissä vaaleissa antaa Orbánille entistä vahvemman selkärangan jatkaa samalla tiellä. Se voi myös inspiroida muiden jäsenmaiden populistijohtajia vahvistamaan maahanmuuton ja EU:n vastaista retoriikkaa.

Entä Unkarin demokratia – selviääkö se uudesta Orbánin kaudesta?

Unkarissa vaalien äänestysaktiivisuus nousi viime vaaleja korkeammalle, lähelle 70 prosenttia. Tämä on hyväksi demokratialle.

Samaan aikaan Unkarissa tapahtuu nyt asioita, joita voi pitää hyökkäyksenä demokratiaa kohtaan. Vaalien alla unkarilaisten kansalaisjärjestöjen edustajia on yritetty houkutella hämäriin tapaamisiin, joiden tavoitteena on ollut kerätä arkaluontoista tietoa mustamaalausoperaatiota varten.

Ei ole selvää, kuka näiden operaatioiden takana on. Hyötyjä on kuitenkin selvä: Viktor Orbánin hallinto.

Viime kuussa hallitusmielinen lehti julkaisi tällaisessa tapaamisessa kerättyä materiaalia. Heti sen jälkeen hallitus ilmoitti ajavansa vaalien jälkeen läpi lainsäädännön, joka vaikeuttaa maahanmuuttajia auttavan järjestöjen toimintaa.

Uusi laki säädetään kansalliseen turvallisuuteen vedoten, ja se edellyttää turvallisuuslakien muuttamista. Sen vuoksi päätös tarvitsee kahden kolmasosan määräenemmistön parlamentissa.

Sen Orbán ja hänen tukijoukkonsa ovat nyt saaneet.

Fidesz tiedotti ensi töikseen aamulla, että lakipaketti otetaan käsittelyyn heti hallituksen muodostamisen jälkeen.

Lue myös:

Unkarin pääministeri Orban: Kristinusko on Euroopan viimeinen toivo

Unkarissa tänään vaalit – kuristaako Viktor Orbánin todennäköinen jatkokausi demokratian viimeisimmätkin rippeet?

Unkarissa hyökkäys kansalaisjärjestöjä vastaan kiihtyy – kohuun liittyy myös suomalaisena esiintynyt nainen, jota syytetään vakoojaksi