Neuvolaan samalla kun kirjastoon ja kauppaan – Mehiläinen saa sitä isomman siivun, mitä paremmin tavoitteet täyttyvät Tampereella

Tampereen Tesomalla avattiin maanantaina uusi hyvinvointikeskus, joka kokoaa monia palveluita saman katon alle uuteen liikekeskukseen. Tampereen kaupunki ja Mehiläinen kokeilevat ensimmäistä kertaa Suomessa, miten niin sanottu allianssimalli toimii julkisissa palveluissa.

Hyvinvointikeskus
Asiakkaita Tesoman uudella terveysasemalla
Anne-Mari Kaitemo ja Joona Suuronen tutustuivat Tesoman hyvinvointikeskukseen maanantaina.Antti Eintola / Yle

Samalla reissulla voi nyt käydä esimerkiksi lääkärissä, kirjastossa ja pelaamassa biljardia nuorisotilassa. Tampereen Tesomalla avattiin maanantaina uusi hyvinvointikeskus, joka kokoaa monia palveluita saman katon alle uuteen liikekeskukseen. Hyvinvointikeskus on myös monella muulla tavalla uudentyyppinen.

Tampereen kaupunki ja terveysyhtiö Mehiläinen ovat luoneet täysin uuden yhteistyömallin tesomalaisten hyvinvoinnin kohentamiseksi. Ne kokeilevat ensimmäistä kertaa Suomessa, miten niin sanottu allianssimalli toimii julkisissa palveluissa.

Aiemmin allianssimallia on kokeiltu Tampereella esimerkiksi Rantatunnelin ja ratikan rakentamisessa.

Mehiläinen hoitaa muun muassa terveysaseman ja aikuisten hammashoidon, kaupunki vastaa esimerkiksi nuorisotilasta ja kirjastosta.

Mukana on myös kolmannen sektorin yhdistys. Rakennuksen keskellä olevaa kahvilaa pyörittää Setlementti Tampere.

Ajanvaraus hämmensi

Tampereen kaupungin projektipäällikkö Mari Heikkilä sanoo, että mallilla haetaan isompaa hyötyä kuin perinteisellä tavalla.

– Tuomme palvelut lähelle ihmisiä. Kun käy kaupassa, voi samalla mitata verenpaineen ja hoitaa muut terveyteen liittyvät asiat, Heikkilä kertoo.

Tesoman nuorisotila
Hyvinvointikeskuksessa on nuorisotilat, joissa voi pelata biljardia.Antti Palomaa / Yle

Uutta hyvinvointikeskusta kävi ihmettelemässä moni tesomalainen avajaispäivänä maanantaina. Terveysaseman ajanvaraus hämmensi osaa.

Anne-Mari Kaitemo kaipasi palvelutiskiä, joka neuvoisi uudessa hyvinvointikeskuksessa. Hän odotti saavansa hoitoa lapselleen Joona Suuroselle.

– Soitin eilen Tampereen kaupungin ajanvaraukseen, josta sitten ohjeistettiin, että täällä onkin ihan oma ajanvaraus. Sinne sitten soittelin. He ohjeistivat, että tulkaa odottamaan tänne, mutta nyt olen kuullut että täältä saakin lääkäriaikoja myös. Vähän harmittaa, kun lapsi on kovin kipeä, että en tiedä odotetaanko turhaan vai ei, Anne-Mari Kaitemo sanoo.

Onnistumista mitataan

Uudessa hyvinvointikeskuksessa Tesoman ihmisten hyvinvointia mitataan eri mittareilla. Mehiläinen saa enemmän rahaa, jos tavoitteet täyttyvät.

Mehiläisellä on kahdeksan prosentin kate, jos tavoitteet täyttyvät. Jos tavoitteet eivät täyty, kate pienenee.

Erityispaino on lapsiperheissä, työväestössä, ikäihmisissä, sidosryhmissä ja paljon palveluja käyttävissä, Heikkilä kertoo. Näihin ryhmiin on useita eri mittareita.

– Uskomme, että tällä mallilla saa enemmän hyötyä kuin perinteisellä mallilla.

Tesoman uusi kirjasto
Jesse Stenroth tutustui uuteen kirjastoon.Antti Palomaa / Yle

Jesse Stenroth kävi maanantaina Tesoman uudessa kirjastossa.

– Aika hienolta näyttää. Näyttää hieman pienemmältä kuin vanha kirjasto. Kyltit on selkeämmin laitettu kuin ennen. Sijainniltaan tämä on hyvä.

Uuden hyvinvointikeskuksen kahvila yllätti Stenrothin.

– On helpompi, että kaikki on yhdessä paikassa, eikä tarvitse kierrellä pitkin ja poikin.