Kyläkoulun savuavat rauniot saivat heinolalaiset liikkeelle – yllätyspaketit tuovat iloa koulunsa menettäneille lapsille

Tulipalo ajoi Lusin koulun oppilaat evakkoon Kirkonkylän koululle. Lapset pääsevät takaisin omaan kouluunsa aikaisintaan ensi syksynä.

kyläkoulut
Lusin koulun vanhan osan rauniot
Lusin koulun vanha osa tuhoutui täysin tulipalossa perjantai-iltana.Meeri Niinistö / Yle

– Mä haluan takaisin Lusiin, sanoo pieni koululainen sohvan nurkasta.

Lusin 3.-4. -luokkalaiset istuvat vieretysten sohvalla uudessa luokkahuoneessaan Kirkonkylän koululla. Bussi on kuljettanut kaikki 45 oppilasta korvaaviin tiloihin noin viiden kilometrin päähän omasta kyläkoulusta.

Tulipalo tuhosi Lusin kyläkoulun vanhan osan Heinolassa perjantai-iltana. Koulurakennuksen lisäksi tuli vei oppilailta suuren osan koulutarvikkeista ja oppikirjoista. 5.- ja 6. -luokkalaisilta kirjat ja muut välineet paloivat kokonaan, pienempien koululaisten tavarat kärsivät savuvahingoista.

Heinolalainen Mari Nipuli järkyttyi kyläkoulun palosta, vaikka omat lapset käyvätkin toista koulua. Ensimmäisenä tuli mieleen lasten huoli ja hämmennys.

– Lapsethan käsittelevät asiaa aivan eri tavalla kuin me aikuiset. Lapsi saattaa miettiä vaikkapa sitä, että siellä koulun kirjaston seinällä oli minun piirrustukseni, johon olin käyttänyt paljon aikaa ja nyt se paloi.

Nipuli alkoi miettiä, millä tavalla ihan tavalliset heinolalaiset voisivat lievittää tulipalon aiheuttamaa huolta ja surua. Hän pisti ideariihen pystyyn Facebookissa Positiiviset heinolalaiset -ryhmässä ja sen tuloksena kaikki Lusin koulun oppilaat saavat tiistaina yllätyspaketin.

Lusin koululaisille lahjoitettavia lohtupaketteja.
Kaikki Lusin koulun oppilaat saavat lahjoituksena yllätyspaketin.Mari Nipuli

– Pakettien sisältö vaihtelee, eri ihmiset ovat lahjoittaneet erilaisia asioita. Toiveena oli, että paketeissa olisi jotain kouluun liittyvää, kuten kyniä, kumeja tai vaikka vihkoja. Toivoimme myös, että maksimissaan 10 euron arvosta. Sillä tavalla paketit olisivat suhteellisen samankokoisia.

Mari Nipulin mukaan tarvittavat 50 pakettia saatiin kasaan vain neljässä tunnissa. Ihmisten auttamishalu yllätti iloisesti, vaikka Nipuli olikin osannut varautua siihen, että halua hyvän tekemiseen löytyy.

– Kyllä tämä taas näytti yhteisön voiman. Olemme monta kertaa Facebook-ryhmässämme todenneet, että hyvä tulee hyvän luo ja siitä pidetään kiinni.

Oppilaat takaisin omaan kouluun vasta syksyllä

Tulipalossa tuhoutui yksi varsinainen luokkahuone sekä koulun hallintotilat. Lisäksi paloivat lämpökeskus, keittiö sekä liikuntasalin pesu- ja pukutilat. Palon epäillään syttyneen viallisesta sähkölaitteesta. Vahingot nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Koulun uusi osa säästyi liekeiltä, mutta se kärsi mittavia savu- ja vesivahinkoja. Rakennuksen kuivatustyö aloitettiin maanantaina ja sen arvioidaan kestävän viikkojen ajan.

Heinolan kiinteistöpäällikkö Ilpo Hyytiä arvioi, että uusi osa on pois opetuskäytöstä koko kevään ajan, joten Lusin oppilaat pääsevät palaamaan omaan kouluunsa aikaisintaan ensi syksynä.

Lusin koulun kohtalo on ollut vaakalaudalla useaan otteeseen, mutta tähän saakka Heinolan kaupunki on päättänyt jatkaa sen toimintaa. Itsestään selvää koulun korjaaminen ei kuitenkaan ole, jos kustannukset nousevat korkeiksi.

Lapsia koulun käytävällä
Lusin koulun oppilaat käyvät toistaiseksi koulua Heinolan Kirkonkylän koulussa.Meeri Niinistö / Yle

Jokaiselle löytyi väistötiloista oma luokka

Koululaisten koulutarvikkeet ja -kirjat jäivät omaan kouluun ja myös opettajat aloittivat maanantaina työt ilman omia välineitään. Tuli tuhosi osan kirjoista eikä säästyneitä kirjoja voi savuvahinkojen vuoksi ainakaan vielä käyttää.

Ensimmäinen aamu uudessa tilanteessa sujui rehtori Jarkko Granqvistin mukaan rauhallisesti. Ensimmäiset pari päivää käytetään uuteen ympäristöön tutustumiseen, mutta ainakin osa oppiaineista voidaan ottaa lukujärjestykseen vaikka heti, kiitos sähköisten oppimateriaalien.

– Saimme järjestettyä Lusin koulun kolmelle opetusryhmälle omat luokkahuoneet ja jokainen ryhmä jatkaa koulunkäyntiä tutun, oman opettajan johdolla. Lusin koulu on onneksi ollut pilottikoulu sähköisen oppimateriaalin käytössä, kaikilla oppilailla on henkilökohtaiset tabletit, joten siltä osin opetus voi jatkua, kuten ennenkin.

Oppilaita ensimmäinen aamu uudessa koulussa jännitti. Koulupäivää varjosti myös suru oman koulun tuhoutumisesta. Opettaja Salla Walldénin mukaan ensimmäiseen päivään väistötiloissa mahtui kuitenkin myös iloa ja innostusta.

– Aivan upeat tilat on saatu näin lyhyellä varoitusajalla. Voimme olla erittäin kiitollisia. Silti päälimmäinen kysymys oppilaillakin on, että milloin pääsemme takaisin.