1. yle.fi
  2. Uutiset

57-vuotias tankotanssija Olavi Heino rikkoo perinteistä mieskuvaa – Psykologi: Vanha miehen malli voi olla kuin vankila

Moderni mies saa harrastaa vaikka tankotanssia, mutta se vaatii rohkeutta. Uusmiehuus syntyy kohtaamalla omat tunteet ja puhumalla niistä.

miehet
Olavi Heino
"Mä sanon kyllä kun pyydetään" – Olavi Heino, 57, tankotanssii ja rikkoo samalla stereotypioita

57-vuotias Olavi Heino rikkoo railakkaasti mielikuvia siitä, mikä on miehekästä. Matemaattisten aineiden opettaja nimittäin tanssii vapaa-ajallaan tankotanssia.

– Minulle on tärkeää välittää onnea ja iloa ihmisille. Koen olevani esikuva ja olen ylpeä siitä, Heino kertoo.

Tanssiessaan Olavi toteuttaa uutta, itselleen sopivaa miehuutta. Itsensä ilmaiseminen vapaasti ilman häpeää on tie parempaan hyvinvointiin.

–Jos mies pelkää tuoda itsensä esille sellaisena kun on, hän tavallaan sulkee itsensä pois elämästä ja aidoista ihmissuhteista, lataa miesten auttamiseen erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti Lauri Mannermaa.

Kulttuurissamme hyväksytty miehen malli on kuitenkin juurtunut niin syvälle, ettei sen rikkominen ole helppoa.

Olavi Heino
"Avioliitto oli minulle vähän niin kuin harjoitteluvaihe. Eron jälkeen kasvoin siksi mikä minä olen", kertoo Olavi Heino.Marjut Mäntymaa / Yle

Miehenä olemisen perusteet opitaan vauvana

”Pojat eivät itke” tai ”kestä kuin mies” –tokaisut osuvat syvälle pikkupojan minuuteen. Ne muokkaavat häntä kohti hyväksyttyä pojan ja miehen mallia.

Jos poika oppii, että herkkyys on pahasta ja tunteilu likkojen hommaa, hän rakentaa itselleen huteran tasapainon aikuisuutta varten. Aito yhteys omaan itseen ja toisiin ihmisiin kärsii.

– Miehen tasapaino voi olla sitä, ettei ikinä ole mitään yhteyttä kehenkään. Toisaalta vaatimusten mukaan eläminen suojelee siltä, ettei kukaan näe heikkouttamme. Tilanne ei ole hyvä, mutta se on kuitenkin tasapainossa.

Vastasyntynyt vauva on avuton. Hän on täysin riippuvainen muiden ihmisten huolenpidosta ja hyväksynnästä.

– Meidän systeemimme muokkautuu ympäristöön, johon synnymme. Vaistoamme, millä edellytyksillä siinä ympäristössä säilymme hengissä, psykologi Lauri Mannermaa kuvailee.

Muutokset uhkaavat rikkoa jäyhän miehuuden

Mannermaa vertaa ympäristön vaatimuksiin muokkautunutta tai kalibroitunutta miehen mallia uudenvuoden tinaan. Se on kuumennettassa sulaa ja muotoutuvaa, mutta jäähdyttyään jäykkää ja osittain haperoista ja rikkoutuvaa.

Samoin voi rikkoutua miehen sisäinen tasapaino, kun elämässä tulee vastaan joustavuutta vaativia tilanteita. Ongelmat työssä tai parisuhteessa, sairastuminen tai läheisen kuolema voivat järkyttää jäykästi miehen mallia toteuttavan miehen tolaltaan.

Mannermaa on kutsunut tätä kasvojen menettämisen pelkoa mieshäpeäksi.

– Meillä ei ole työkaluja tasapainon menettämisen käsittelemiseen. Putoamme ikään kuin alemmalle aivotoiminnan tasolle, jolloin vaihtoehtoina on joko taistele tai pakene.

Olavi Heino
Olavi Heino opettaa matemaattisia aineita Lohjalla. Vapaa-ajallaan hän uhmaa painovoimaa.Marjut Mäntymaa / Yle

Kun perinteinen miehen malli ahdistaa

Lapsena opittu ja ympäristön ylläpitämä miehen malli voi myös alkaa ahdistaa. Mies voi kokea, ettei hän ole kotonaan annetussa roolissaan tai ettei hän voi turvallisesti ilmaista kaikkia ominaisuuksiaan.

Lauri Mannermaan mukaan roolien vastakohta on aitous, autenttisuus. Uusmiehuus voisi olla sitä, että mies uskaltaisi oikeasti sanoa, miltä hänestä tuntuu ja mitä hän haluaa. Tunteiden salaaminen ei ole hyväksi, sillä se johtaa helposti itsensä suojaamiseen.

– Silloin rakennan itselleni vankilan, jossa en voi voida hyvin. Kiinnostava kysymys on, miten voisimme ilman pelkoa myöntää tunteet, kun ne kuitenkin tulevat?

Omanlainen uusmiehuus löytyy puhumalla

Itselle parasta mahdollista uudenlaista miehuutta voi alkaa rakentaa puhumalla tunteistaan ja ajatuksistaan luotettavalle ihmiselle. Se voi olla puoliso, hyvä ystävä tai terapeutti.

– Tarvitaan luottamusta siihen, että voin tuoda aidon epävarmuuteni, iloni tai hellyyteni esiin ilman, että minua rangaistaan, syyllistetään tai minulle nauretaan, psykologi Lauri Mannermaa sanoo.

– Avain muutokseen on kokemus siitä, että toinen ymmärtää sinua. Kun sellainen kokemus toistuu riittävän kauan, niin oikea minuus syttyy ja herää elämään.

Ja kun oikea minuus syttyy, saa mieskin vaikka tanssia tankotanssia ilman, että se romuttaa hänen miehuutensa.

– Eräs esitykseni nähnyt mies sanoi hyvin: "en tykännyt tanssistasi, mutta tykkäsit, että teit sen". Tärkeintä on asenne, tankotanssija Olavi Heino myhäilee.

Lue myös: "Poikien nokittelukulttuurissa on vaikea olla oma itsensä – Käytännön vinkkejä kasvattajille siitä, miten "poikakoodi" puretaan

Lue seuraavaksi