Ruotsidemokraattien rivit harvenevat – entinen puheenjohtajakin loikkaa kilpailevaan oikeistopopulistiseen puolueeseen

Kuukausi sitten perustettu Vaihtoehto Ruotsille -puolue suhtautuu maahanmuuttoon ruotsidemokraattejakin tiukemmin.

oikeistopuolueet
Mikael jansson.
Mikael Jansson.Sveriges riksdag

Ruotsidemokraattien entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Mikael Jansson jättää puolueen, kertovat Ruotsin mediat. Jansson siirtyy kuukausi sitten perustettuun oikeistopopulistiseen Vaihtoehto Ruotsille (Alternativ för Sverige, AfS) -puolueeseen.

Uuden puolueen maahanmuuttopolitiikka on ruotsidemokraattejakin tiukempaa. Puolue lopettaisi turvapaikanhakijoiden vastaanottamisen kokonaan ja palauttaisi jo maassa olevia turvapaikanhakijoita.

Jansson on jo kolmas ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja, joka siirtyy uuteen puolueeseen. Aiemmin puolueeseen ovat loikanneet Olle Felten ja Jeff Ahl. Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmään jää 42 edustajaa.

– Oltuani 25 vuotta ruotsidemokraateissa, jätän puolueen ja siirryn Vaihtoehtoon Ruotsille. Työni Ruotsin hyväksi jatkuu samaa tahtia kuin ennenkin, Jansson ilmoitti.

Mikael Jansson toimi ruotsidemokraattien puheenjohtaja vuosina 1995–2005, kunnes Jimmie Åkesson haastoi hänet ja valittiin puheenjohtajaksi. Valtiopäiväedustaja hän on ollut vuodesta 2010, mutta ruotsidemokraatit ei enää asettanut häntä ehdolle syksyn valtiopäivävaaleissa.

Jansson itse perustelee loikkaamistaan sillä, että hän kannattaa liittoutumattomuutta Ruotsin ulkopoliittisena linjana. Hänestä liittoutumattomuus kuuluu ruotsidemokraattien peruskysymyksiin, mutta hän on kokenut puolueen muuttaneen linjaansa kysymyksessä.

– Jos pitää sotilaallista liittoutumattomuutta tärkeänä, niin AfS on paras vaihtoehto, Jansson väittää.

Ruotsin oikeistopuolueet, maltillinen kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristilliset, kannattavat sotilasliitto Naton jäsenyyttä, kun taas sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue ovat sitä vastaan.

Janssonin loikkaamisesta kertovat muun muassa Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun), Sveriges Television (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Ruotsin puoluekentälle äärioikeistolainen haastaja – "Ruotsidemokraatit ovat kylläisiä, väsyneitä ja mukavuudenhaluisia"