1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemikaalivuoto

Kemikaalivuoto tyrmistyttää Mäntyharjulla – "Meidän puron vedessä on asetonin maku"

Kunnalla ei ollut tietoa säiliövaunujen varastoinnista kunnan alueella.

Kuva: Esa Huuhko/Yle

Mäntyharjulaisen Reijo Nupposen mökki sijaitsee Pajulammen rannalla 15 kilometriä Mäntyharjun keskustasta. Pajulammen yläpuolella on kaksi lampea, Kärmelampi ja Ojantauksenlampi. Lauantaisen säiliövaunun maahan laskemat kemikaalit valuivat todennäköisesti ensin Kärmelampeen, siitä puroa pitkin Ojantauksenlampeen ja ehkä Pajulampeen saakka.

– Kävin eilen täällä haistelemassa lammen vettä, mutta ei silloin haissut mikään. Nyt päivää myöhemmin haistelin ja maistoinkin vettä tuossa läheisellä purolla. Kyllä siinä on hiukan asetonin makua ja hajua, Nupponen sanoo.

Nupponen on haistellut ja maistellut purojen vesiä mökkinsä läheisyydessä nyt useita kertoja. Hänen mielestään kemikaalin maku ja haju voimistuvat. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Nupposen maistelu ei ole hänelle vaaraksi, vaikka bensiinin lisäainetta, MBTE:tä olisikin vedessä. Myrkky haisee voimakkaasti jo silloin, kun sitä vasta pieniä, vaarattomia pitoisuuksia vedessä.

– Kun myrkyllisyyden raja ylittyy, on haju jo huumaavan voimakas, Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen sanoo.

Onnettomuutta lähimpänä olleen Kärmelammen purolla kemikaalin voi haistaa selvästi. Ympäristöviranomaiset pelkäävät, että Kärmelammen eliöt ja kalat tekevät kuolemaa jääkannen alla.

Onnettomuusalueen puroissa voi haistaa vesiin vuotaneen MBTE-myrkyn hajun. Mökkiläinen Reijo Nupposen mielestä haju on asetonimainen. Kuva: Esa Huuhko/Yle

"Millainen riski Savon rataan sisältyy?"

Mäntyharjun kunta aikoo selvittää, miten tällaista voi tapahtua. Kunnalla ei ollut tietoa säiliövaunujen varastoinnista kunnan alueella. Hallintojohtaja Tuomo Penttinen kertoo, että tapahtuma on herättänyt surua ja hämmennystä.

– Miten tällainen on mahdollista? Haluamme kyllä jälkikeskusteluihin asiasta. Minkälaisia varastoja VR:llä on Mäntyharjun kunnan alueella, mitä tästä voisi oppia. Ja onko jotakin, mitä kuntakin voisi tehdä turvallisuuden takaamiseksi?, hallintojohtaja Tuomo Penttinen sanoo.

Kärmelammen jäällä kulkee näytteitä ottaneiden ympäristöviranomaisten jalanjälkiä. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Penttinen harmittelee konkreettisten ympäristöhaittojen lisäksi myös sitä, että koko Etelä-Savon imago puhtaiden vesien alueena kärsi kolauksen. Mäntyharjun alueella ei ole edes teollisuutta, joka pilaisi vesiä, Penttinen sanoo.

– Täytyy keskustella minkälainen riski tähän Savon rataan, joka kulkee Mäntyharjun läpi, sisältyy tässä mielessä. Ei tätä kukaan toivonut eikä halunnut.

Pajulampi tarjoaa elinympäristön kalojen ja vesieliöiden lisäksi linnuille. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Nupposen mökkirannasta parin kymmenen metrin päässä on jo sulaa. Kaksi joutsenta kaartaa lammen yli ja laskeutuu veteen. Toinen kurkottaa saman tien päänsä veden alle, toinen alkaa peseytyä. Ympäristöasiantuntijat arvelevat, että linnut todennäköisesti välttävät juomasta vettä, joka haisee oudolle.

Nupponen käyttää lammen vettä uimavetenä.

– Kevätvedet sen varmaan hoitaa. Kun jäät ja lumet sulaa niin aika isoon vesimäärään se myrkky laimenee. Ei minua huolestuta uida lammessa kun jäät sulavat. Näitä vahinkoja sattuu, Nupponen sanoo.

Myös hirvi on juossut onnettomuuspaikasta vain kivenheiton päässä olevan Kärmelammen jään yli. Kuva: Riina Kasurinen/Yle