1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Innolla suunnittelivat itselleen puuhaa – Vuotsossa avattiin Mokta-tupa vanhuksille

Toimintatupa avasi ovensa Vuotsossa pääsiäisen jälkeen. Vanhuksille uusi tarjonta on mieluinen, etenkin kun saivat suunnitella itselleen sopivaa viriketoimintaa.

Mokta-tuvassa laadittiin toimintasuunnitelmaa keväälle ja kesälle. Vanhukset toivoivat laulamista, liikuntaa ja retkiä. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

VUOTSO. Ovi käy tiuhaan kun vuotsolaiset vanhukset tulevat tutustumaan vasta avattuun Mokta-tupaan. Mokta –suomeksi into- keräsi tutustujia oven taakse jo heti aamusta.

– Ensimmäiset olivat oven takana jo ennen kymmentä, vaikka tarkoitus oli avata vasta kymmeneltä, kertoo Mokta-tuvan toiminnanohjaaja Inga Äärelä SámiSoster-järjestöstä.

Saamelaisten sosiaali- ja terveysalan järjestö, SámiSoster on vasta avannut toimintatuvan Vuotson kylälle. Tarkoitus on tarjota vuotsolaisille olohuoneen omainen tapaamispaikka, jossa on viriketoimintaa vanhuksille.

Inga Äärelä on Vuotson Mokta-tuvan toiminnanohjaaja. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Vuotsossa vähän tarjontaa vanhuksille – Toivovat reissuja ja yhteisiä hetkiä

Varsinaisesti Mokta-toiminta käynnistyi Suomen eteläisimmässä saamelaiskylässä jo maaliskuun viimeisellä viikolla, sillä ensimmäisen retkensä vuotsolaiset tekivät ennen pääsiäistä Ivalon kirkkoon, jossa osallistuivat perinteiseen pääsiäisvaellukseen. Huhtikuun alkupäivinä puolestaan avattiin Mokta-tupa asiakkaille.

Ensimmäisenä aukiolopäivänä tupa keräsi kymmenkunta vireää ja innokasta vanhusta suunnittelemaan itselleen sopivaa toimintaa. Tässä Sodankylän pohjoisosissa sijaitsevassa noin kolmensadan asukkaan kylässä vanhuksille suunnattua toimintaa on melko vähän.

Yhdessä Mokta-tuvan asiakkaat laskeskelivat, että ikäihmisille järjestettyä toimintaa viikottain on vain yhden käden sormin laskettava määrä: Kylän innokkaimmat ovat kokoontuneet vapaaehtoisvoimin tiistaikerhoon laulamaan, tekemään käsitöitä ja muuten vain vaihtamaan kuulumisia. Lisäksi kylässä käy saamenkielinen kylätyöntekijä viikottain ja kansalaisopisto järjestää kerran kuukaudessa kyläkerhotoimintaa.

Lisätoiminnalle on suuri tarve arvioivat Mokta-tuvan asiakkaat. Vuotsolainen Eila Magga uskoo osallistuvansa tulevaan toimintaan säännöllisesti.

– Laulamista, liikkumista ja jokin reissukin olisi mukava. Tuollaisiin otan kyllä osaa oman vointini ja jaksamisen mukaan, toteaa Eila Magga ja jatkaa.

– Täällä Vuotsossa on vähän tekemistä tarjolla meille vanhuksille. Olinkin tosi iloinen kun kuulin, että tällainen aloitetaan.

Maggan kanssa samoilla linjoilla on myös vuotsolainen Sulo Sieppi.

– En minä vielä osaa sanoa mitään, vastahan tämä alkoi. Tulin katsomaan, että minkälainen paikka tämä on, pohtii Sieppi.

Sodankylän kunta: Vanhusten viriketoiminnalla positiivisia vaikutuksia

Mokta-tuvan seinä täyttyi nopeasti muistilapuista, kun jokainen sai esittäätoiveitaan tai ajatuksiaan siitä, mitä kaikkea Mokta-tuvassa voitaisiinkaan yhdessä tehdä. Toivottiin muistihoitajan tapaamista, retkeä Muteniaan, liikuntaa, entisten aikojen muistelua, ruuanlaittoa yhdessä ja yhdessä ruokailua.

Toiminnanohjaaja Inga Äärelä uskoo, että ainakin osa vanhusten toiveista toteutuu.

– Uskon, että jopa kolmasosa toiveista toteutuu. Hyvinkin voimme järjestää muisteluja, ulkoilua ja yhdessä ruokailua, lupailee Äärelä.

Sodankylän kunnan vanhustyön johtaja Inga Mukku on tyytyväinen kun vuosien suunnittelun jälkeen vanhuksia aktivoiva toiminta Vuotsossa viimein käynnistyi.

– Todella hyvä, että hanke käynnistyi ja saatiin olohuone-tyyppinen paikka ja toiminnalle löytyivät sopivat tilatkin. Tämä on varsinkin yksinäisille vanhuksille hyvä asia, että on mahdollisuus tavata muita.

– Vuotso on saamelaisaluetta, ja saamenkielen ja kulttuurin esiin nostaminen on tärkeää, painottaa Mukku.

Mukun mielestä vanhusten viriketoiminnalla on kauaskantoisia vaikutuksia.

– Tämä voi hyvin tukea vanhusten kotona asumista ja pidentääkin kotona asumisen mahdollisuuksia, kun on sosiaalista kanssakäymistä, kertoo Mukku.

Kaija Pokuri, Aira Hirvasvuopio ja Sulo Sieppi vaihtoivat kuulumisia kahvipöydän ääressä. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Mutta kahvitellaanpa ensin!

Ensimmäinen tapaaminen ei ollut pelkkää suunnittelua vaan myös yhdessä ajan viettoa. Ensimmäisenä tietenkin kahvisteltiin ja vaihdettiin kuulumiset. Iloinen naurunremakka keittiössä kertoo yhden tavoitteen toteutuneen, aktiivinen sosiaalinen kanssakäyminen on yksi avain hyvinvointiin.

Mokta-tupa on osa SámiSoster ry:n Birgen Ruovttus –hanketta. (siirryt toiseen palveluun) Mokta-tuvan toiminnan tukijoina ovat Sodankylän kunta, Kemijoki Oy ja sosiaali- ja terveysalan avustuskeskus STEA. (siirryt toiseen palveluun) STEA on myöntänyt SámiSoster ry:lle hankerahoituksen, jonka kautta Vuotsoon palkattiin toiminnan suunnitteluun ja toteuttajaksi toiminnanohjaaja.

SámiSoster ry:llä on vastaavaa toimintaa saamelaisten kotiseutualueella myös Inarissa ja Hetassa. Inarissa vanhuksille suunnattu Toimintatupa on auki tiistaisin seurakuntatalon yhteydessä sijaitsevassa asunnossa. Hetassa Luovatupa (siirryt toiseen palveluun) on auki maanantaista torstaihin.